[Usability] - Enable Suspending While TV is On

Discussion in 'Improvement Suggestions' started by omerfarukozer, May 5, 2010.

  1. omerfarukozer

    omerfarukozer Portal Member

    Joined:
    April 4, 2010
    Messages:
    32
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +7 / 0
    Home Country:
    Turkey Turkey
    Started on: 2010-05-05
    last update: 2010-05-05

    Summary:
    MP TV Server prevents suspend while TV is on. One should be able to change this behavior.

    Area:
    TV Server Configuration

    Description:
    When TV is on manually suspending Windows is impossible because TV Server prevents this. The logic behind this is to prevent third party programs from disturbing TV watching users (according MP forums). However, there are a lot of MP users, including me, who use MP in single seated configuration and does not run any other programs. These users want to be able to hibernate computer while watching TV with a single press of power button.

    Let's say that a button of your remote (Power 2 of MCE remote for example) is configured to hibernate computer. When it is pressed PC hibernates if TV is not running. In other case one has to press STOP button, then accept stopping timeshifting, then press power button to hibernate: 3 button presses for one desired action.

    My suggestion is an option to allow or disallow TV server to prevent computer from suspending in TV Server Configuration. Note that this option should not be under Power Scheduler Plugin but TV Server itself. Not all users use Power Scheduler but some other (PVR Scheduler for example) plugins for power management.


     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. arion_p
    • Premium Supporter

    arion_p Retired Team Member

    Joined:
    February 7, 2007
    Messages:
    3,358
    Likes Received:
    1,452
    Occupation:
    Developer
    Location:
    Athens
    Ratings:
    +1,531 / 0
    Home Country:
    Greece Greece
    Show System Specs
    You should not map the MCE power button to hibernate in Windows' own Power Settings.
    You should instead map it to MediaPortal's own "suspend" action. AFAIK you cannot do this for MCE remote directly from withing MediaPortal but you can do it through IRSS (I have done this). Then MediaPortal will successfully suspend even if TV is on.
     
  4. omerfarukozer

    omerfarukozer Portal Member

    Joined:
    April 4, 2010
    Messages:
    32
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +7 / 0
    Home Country:
    Turkey Turkey
    Then the real problem is the lack of Power2 button mapping in Mediaportal configuration. I have also used IRSS to do this but don't want to use a plug-in just for this. Assigning any unrelated button to suspend is not something I want to do.

    Why this button is missing from MCE remote mappings?
     
  5. arion_p
    • Premium Supporter

    arion_p Retired Team Member

    Joined:
    February 7, 2007
    Messages:
    3,358
    Likes Received:
    1,452
    Occupation:
    Developer
    Location:
    Athens
    Ratings:
    +1,531 / 0
    Home Country:
    Greece Greece
    Show System Specs
    That I have no idea. But I can only guess that there may be some issue that IRSS has managed to overcome.

    BTW: did you know that in MP2 all remotes will be handled by IRSS?
     
  6. nikos1671

    nikos1671 Portal Pro

    Joined:
    April 21, 2008
    Messages:
    244
    Likes Received:
    8
    Occupation:
    IT
    Location:
    Germany
    Ratings:
    +8 / 0
    Home Country:
    Greece Greece
    the best solution is to buy an harmony remote.i set up my harmony when i press power off ,mediaportal goes to home menu then sent a stop command to stop any live tv or video,and then Power Scheduler do the rest.
     
  7. wolfi_b
    • Premium Supporter

    wolfi_b MP Donator

    Joined:
    April 10, 2008
    Messages:
    799
    Likes Received:
    38
    Ratings:
    +38 / 0
    Home Country:
    Austria Austria
    AW: Enable Suspending While TV is On

    This is normally not necessary.
    I have mapped the MCE Remote "Power TV" Button to the MP internal suspend action. The "Power TV" Button can be remapped with inbuilt remote configuration. So the HTPC goes instantly to standby with one button.
    I also use a harmony remote and so it is no problem that i use the wrong button.
     
  8. nikos1671

    nikos1671 Portal Pro

    Joined:
    April 21, 2008
    Messages:
    244
    Likes Received:
    8
    Occupation:
    IT
    Location:
    Germany
    Ratings:
    +8 / 0
    Home Country:
    Greece Greece
    what about if you are recording something and you want just close tv and go for shoping???? pressing the power button of harmony pc will go to standby and you will loose the record???
     
  9. arion_p
    • Premium Supporter

    arion_p Retired Team Member

    Joined:
    February 7, 2007
    Messages:
    3,358
    Likes Received:
    1,452
    Occupation:
    Developer
    Location:
    Athens
    Ratings:
    +1,531 / 0
    Home Country:
    Greece Greece
    Show System Specs
    If you mean that you have configured the Power button to trigger the Suspend action within MP, IIRC TVServer's PowerScheduler (that is actually handling the power management) will simply ignore it and continue recording. But you need to make sure you have PowerScheduler on bot TVServer and MediaPortal and power is handled entirely by MP.

    To be frank, I rarely use the Power button. I simply switch to Home and turn of TV. Never failed.
     
  10. tourettes
    • Premium Supporter

    tourettes Retired Team Member

    Joined:
    January 7, 2005
    Messages:
    17,301
    Likes Received:
    4,595
    Ratings:
    +4,810 / 3
    Same here. MP will sleep when it feels tired.
     
  11. nikos1671

    nikos1671 Portal Pro

    Joined:
    April 21, 2008
    Messages:
    244
    Likes Received:
    8
    Occupation:
    IT
    Location:
    Germany
    Ratings:
    +8 / 0
    Home Country:
    Greece Greece
    this also i mean guys, from control panel,power option, when i press the sleep button: dont do nothing,so when i watching or recording something and i want just to go out,i just press the power button on my harmony and mediaportal goes to home then hormony sent a stop action to stop any media playback and the rest do the Power Scheduler. its so easy.... :)
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!