[Music] - Huge delay playing music for first time

Discussion in 'MediaPortal 1.1.0 ALPHA' started by Xenu, August 7, 2009.

  1. Xenu

    Xenu Portal Member

    Joined:
    May 22, 2008
    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    England England
    Have just installed 1.1.0 alpha and whenever I go to play music for the first time since the machine has booted there is a considerable delay and the machine appears to freeze. The delay is about 45 seconds after selecting an MP3. This only occurs when the PC has first booted. I do not launch mediaportal automatically when windows launches, so I am sure that everything has loaded before mediaportal starts

    For me to reproduce, the steps are:

    1. Restart media PC
    2. When back up, start mediaportal
    3. Select music
    4. Click any song... will have to wait 40-45 seconds before it begins to play.

    Could be doing a lookup on the song or something? But surely that would be in a different thread ya not blocking the current process.



    After any song has played, it acts normally as it did before.

    Wiered :confused:

    TV-Server Version: 1.1.0
    MediaPortal Version: 1.1.0
    MediaPortal Skin: Default
    Windows Version: XP SP3
    CPU Type: Quad Core Q660
    HDD: 1TB Hitachi
    Memory: 1GB DDR2
    Motherboard: Asus P5KC
    Video Card: Nvidia Geforce 8600 GTS
    Video Card Driver: 190
    Sound Card: Realtek ALC 883
    Sound Card AC3: Realtek ALC 883
    Sound Card Driver: 6.0.1.5391
    1. TV Card: FloppyDTV
    1. TV Card Type: DVB-C
    1. TV Card Driver: 4.5.N
    MPEG2 Video Codec: Nvidia PureVideo
    MPEG2 Audio Codec: ffdshow
    h.264 Video Codec: ffdshow
    Satelite/CableTV Provider: Virgin Media (Unfortunatly)
    HTPC Case: No
    Cooling: Buried deep inside lake vostock.
    Power Supply: 550W Antec
    Remote: Windows MCE
    TV: Pioneer 508XD
    TV - HTPC Connection: HDMI
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. rekenaar
    • Premium Supporter

    rekenaar Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2006
    Messages:
    4,421
    Likes Received:
    782
    Ratings:
    +785 / 0
    Home Country:
    South Africa South Africa
    Go to MP Configuration, Music, Music Database, and then update your database.
    Doing that once off should solve the problem.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!