MP hangs repeatedly and then crashes while playing MP3 (1 Viewer)

bimbo100

MP Donator
  • Premium Supporter
  • November 8, 2008
    9
    0
    :mad::mad::mad::mad:

    TV-Server Version: 1.01
    MediaPortal Version: 1.01
    MediaPortal Skin: standard
    Windows Version: XP Home SP3
    CPU Type: AMD Athlon 64X2 4200+
    HDD: Samsung 250 and 320 GB SATA
    Memory: 2x1 GB DDR2 PC800
    Motherboard: ECS ELITEGROUP GeForce8200A
    Video Card: 512MB HD4650 Club3D Passiv Heatpipe
    Video Card Driver: Catalyst 9.1
    Sound Card: onboard
    Sound Card AC3: Elitegroup
    Sound Card Driver:
    1. TV Card: PCI DVB-T/S/Analog Hauppauge HVR-3000
    1. TV Card Type: Hybrid DVB-T/-S/analog + FM
    1. TV Card Driver: WHQL XP+Vista(32/64) (88x_2_122_26109_WHQL
    2. TV Card:
    2. TV Card Type:
    2. TV Card Driver:
    3. TV Card:
    3. TV Card Type:
    3. TV Card Driver:
    4. TV Card:
    4. TV Card Type:
    4. TV Card Driver:
    MPEG2 Video Codec: MVP
    MPEG2 Audio Codec:
    h.264 Video Codec: fddshow
    Satelite/CableTV Provider: Astra 19.2°E
    HTPC Case: Sylverstone LC03 Black
    Cooling: amd boxed cooler
    Power Supply: be quiet! 400W Straight Power E6 80+
    Remote: Hauppauge
    TV: Philips 37PFL7403D/10
    TV - HTPC Connection: DVI to HDMI

    In addition i use:
    HAMA Wireless Mediacenter Keyboard
    Sanyo PLV-Z3 (Beamer/LCD) connected via DVI to HDMI
    LG BluRay ROM GGC H20L
    Cyberlink PowerDVD
    McAfee VirusScan Enterprise edition
    I get my videos, pictures and MP3s from SMB shares of a network storage (Linksys NSLU2) with a 1 TB and a 500 GB drive connected via USB.

    I like MediaPortal but I try to configure an error free runnig system now since 6 months. I solved various problems e.g. by updating the release of MP (juddering video), by changing the keyboard (jumping playback in timeshift mode), by changing the database to MySQL (user 'sa' couldn't log in to SQL-server)....

    But now I am almost throwing my HTPC out of the window.:mad:

    When I start MP and control it using the Hauppauge remote control (RC) MP kind of hangs. Less than half a second in the beginning. The longer I run MP the longer it takes for the controls (keyboard as well as RC) to control MP. Sometimes it takes more than 40 seconds till MP responds. Then only for 1 or 2 seconds I am able to give commands.

    But thats only one symptom. The severe problem is, that if MP plays MP3 files it hangs as well in intervals (you can see that the clock stops counting during replay and jumps to the next time after the hanger. Finally after 4 to 10 songs MP hangs completely. I cannot control it anymore. The replay of music continues or stops - depends on the mood of my MP :)

    The log files produce 1 tv-server-error.log with 0 Bytes which is empty.:confused:

    What I tried so far - but error persists:
    1. change from SQL-server to MySQL (stopped the above mentioned problem with user 'sa' who couldn't connect to the database)
    2. complete reinstallation of versions 1.0 (few times) and 1.0.1.0 (last install)
    3. tried another keyboard than the HAMA mentioned above
    4. stopped automatic update of database
    5. increased priority level of TV-service
    6. increased time MP waits before start
    7. tried another network adaptor card
    8. changed PCI-slot of TV-card
    9. Built in a second SATA drive
    10. installed an additional fan which cools TV-card and graphics adaptor
    and different other options.

    Last information: Only MP freezes. I can terminate MP via the Windows Task Manager.

    I can play MP3-files using MediaMonkey for example or WinAmp without any problems.

    I am absolutely frustrated. Could it be a problem of XP-Home which I am using? I know it worked before with RC before 1.0. But since that time I changed BluRay-drive, mainboard, RAM and graphics adaptor

    I like MP very much thus I have still hope I can fix the problem. Do you have any ideas or similar experiences?

    Thanks in advance

    Bimbo
     

    Paranoid Delusion

    Moderation Manager
  • Premium Supporter
  • June 13, 2005
    13,062
    2,978
    Cheshire
    Home Country
    United Kingdom United Kingdom
    I am absolutely frustrated. Could it be a problem of XP-Home which I am using? I know it worked before with RC before 1.0. But since that time I changed BluRay-drive, mainboard, RAM and graphics adaptor

    With all these hardware changes, did you do a clean install of the operating system, I know I would just to make sure the system was stable with no leftover drivers\registry entries.
     

    bimbo100

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • November 8, 2008
    9
    0
    Clen Installation Intended

    Hi,

    that was my next intention. I will install Win XP Prof. instead of XP home.

    ASAP i will post my experiences.:D
     

    bimbo100

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • November 8, 2008
    9
    0
    Hi,

    thanks to chucky2000 who had the same problems and fixed them. It was a problem of the mainboard, a MSI K9AG NEO2. Chucky2000 had exchanged that mainboard.


    https://forum.team-mediaportal.com/...5/oberflaeche-reagiert-sehr-verzoegert-54899/


    I installed the latest BIOS and the latest drivers for onboard-LAN and onboard-Sound of my MSI K9AG NEO2.

    Thats it - after months of anger.

    Now i can start to have fun with MP.

    Best regards

    bimbo100


    Thanks for the support

    :D:D:D
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Many people found the Lentoid decoder better optimised than LAV for software decoding. If you want to try it, download it from the link below, run reg.bat as an admin to install it and change the HEVC Video settings in MediaPortal Configuration/Codecs and Renderer...
    Many people found the Lentoid decoder better optimised than LAV for software decoding. If you want to try it, download it from the...
    For some unknown reason I can't play HEVC encoded video with MP1 on my system. I have tried every trick I know, but nothing works...
    Replies
    10
    Views
    689
    http://madshi.net/madVRhdrMeasure115.zip
    http://madshi.net/madVRhdrMeasure115.zip
    Hi everyone, I have a problem with my MP installation because DRR does not work. The operating system is a Windows 10 and the...
    Replies
    8
    Views
    2K
    Hi @azzuro, I don’t know what was wrong with loading onto my new HTPC. After many days of trying to get MePo to work, I’m afraid I gave up and jumped ship to Kodi - which worked first time without problems. After 10 years with Mediaportal, it was a huge shame to leave but I couldn’t get it to work at all with my new PC with integrated...
    Hi @azzuro, I don’t know what was wrong with loading onto my new HTPC. After many days of trying to get MePo to work, I’m afraid I...
    Hi, I've been using MediaPortal 1 for many years on an HTPC with a graphics card, but since switching to a Dell Optiplex 5080 with...
    Replies
    20
    Views
    877
    Is it possible to install this new MP Server simultaneously to the "normal" Server? Then i can switch between this two Versions. For testing with the new and for regular operation with the standard version. And this is my first configuration with more clients. In the past i only have one client with double Tuner. (Only the Cine...
    Is it possible to install this new MP Server simultaneously to the "normal" Server? Then i can switch between this two Versions...
    Hello, now i have installed the second MP2 Client and connected it to the MP2-Server. When i start the TV on one of the two...
    Replies
    10
    Views
    991
    Yes I can stop windows updates - but that has yet to give problems - I have disabled automatic lenovo updates for now and will have no problems with it ;-) Its and old Lenovo Thinkcentre desktop using the On borad intel 4600 graphic card så all is good for know :-) thanks again for all your help :-)
    Yes I can stop windows updates - but that has yet to give problems - I have disabled automatic lenovo updates for now and will have...
    I have been using MP 1 for years with no troubles. but in the last couple of days it sudden just crashes when starting live tv...
    Replies
    20
    Views
    3K
    Top Bottom