MPTagThat stalls on startup at setting up grids (1 Viewer)

squib308

New Member
March 13, 2011
3
0
Home Country
United States of America United States of America
Windows XP, SP3, all updates. English. MPTagThat lives in its own directory. Upon starting I get the semi-transparent splash screen, and it stalls at "Setting up grids" and never progresses from there. I have to get into task manager to kill the process. Fresh install didn't help, nuking config files didn't help. This is a first time install.. (well, second, since the first one gave me the same problem, and I tried uninstall/reinstall)

Killing the process is a pain, because the MPTagThat spash screen is in front of _every_ other window, including task manager, and I can't click through it - trying to click on the task in task manager just gives MPTagThat splash screen focus. Gotta navigate via keyboard to find the process, end task, and then confirm. Erg!

I edited the config.xml to change the portable value to 1, and MPTagThat created config folder w/ files in its directory, and a log folder w/ log.

I tried the main downloadable version, 2.0.4034.35136 (! what version numbers!), build date 1/17/2011, as well as another build from another 'MPTagThat won't start' thread, 2.0.4067.18816 (!).

Once or twice it threw up a .NET framework unhandled exception "The type initalizer for 'MPTagThat.Core.Util' threw an exception"
details

Code:
System.TypeInitializationException: The type initializer for 'MPTagThat.Core.Util' threw an exception. ---> System.DllNotFoundException: Unable to load DLL 'basscd.dll': The specified procedure could not be found. (Exception from HRESULT: 0x8007007F)
   at Un4seen.Bass.AddOn.Cd.BassCd.BASS_CD_GetInfoInternal(Int32 A_0, a& A_1)
   at Un4seen.Bass.AddOn.Cd.BassCd.BASS_CD_GetInfo(Int32 drive, BASS_CD_INFO info)
   at Un4seen.Bass.AddOn.Cd.BassCd.BASS_CD_GetDriveCount(Boolean release)
   at Un4seen.Bass.AddOn.Cd.BassCd.BASS_CD_GetDriveCount()
   at MPTagThat.Core.Util..ctor()
   at MPTagThat.Core.Util..cctor()
   --- End of inner exception stack trace ---

...and for what it's worth, there is a basscd.dll in the \bin\bass folder. (subfolder) Version- 2.4.4.0 , dated 10/27/2010. I have a few other basscd.dll's floating around, one is in a mediaportal subdirectory, but since no other applications are open that would use one of the other basscd.dlls, I should be ok..

It doesn't always throw the .NET exception, I think it does that only after it has run once, and created its config folder/files. The log reads the same, I believe, whether it gives the .NET exception or not.

I did have the 2.0.4067.18816 version bring up the main application screen once, when I hit Continue on the .NET exception, but then I got another .NET exception, "Object reference not set to an instance of an object." I hit continue anyway, and tried to identify a file, and more .NET exceptions...So basically, it's all @#^&%ed from the get go, stemming from, I'm assuming, whatever causes the stalling on 'setting up grids' and/or the first .NET exception.

Log:
Code:
2011-03-13 00:34:51.226109 [ Info][  1][Program.Main                  ]: MPTagThat is starting... 
2011-03-13 00:34:51.272984 [ Info][  1][Program.Main                  ]: Registering Services 
2011-03-13 00:34:51.272984 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Settings Manager 
2011-03-13 00:34:54.304234 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Localisation Services 
2011-03-13 00:34:54.382359 [ Info][  1][LocalisationProvider.LoadStrin]: Loading strings file: strings_en.xml 
2011-03-13 00:34:55.960484 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Message Broker 
2011-03-13 00:34:55.976109 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Script Manager 
2011-03-13 00:34:55.991734 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Burn Manager 
2011-03-13 00:34:56.007359 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Audio Encoder 
2011-03-13 00:34:56.007359 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Media Change Monitor 
2011-03-13 00:34:56.022984 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Theme Manager 
2011-03-13 00:34:56.022984 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Action Handler 
2011-03-13 00:34:56.038609 [ Info][  1][ActionHandler.LoadKeyMap      ]: Load key mapping from C:\util\audio\mptagthat\bin\keymap.xml 
2011-03-13 00:34:56.054234 [ Info][  1][Program.Main                  ]: Finished registering services 
2011-03-13 00:35:02.210484 [ Info][  1][Main.Main_Load                ]: Main: Loading Main form 
2011-03-13 00:35:02.585484 [ Info][  1][RibbonControl..ctor           ]: Initialising Ribbon 
2011-03-13 00:35:02.851109 [ Info][  5][BurnManager.GetAvailableDrives]: BurnManager: Drive iHAP322   9 available for DVD burning. Supporting Dummymode: True, BurnFree: True, MaxWriteSpeed: 8468 kB/s (CD  48x, DVD  6x, BD  1x) 
2011-03-13 00:35:03.038609 [ Info][  5][BurnManager.GetAvailableDrives]: BurnManager: Drive bse4P6NSHYN available for reading only. Supporting CD: True, DVD: True, DVD-RAM: False, BD-ROM: True, MaxReadSpeed: 8467 kB/s (CD  48x, DVD  6x, BD  1x) 
2011-03-13 00:35:03.054234 [ Info][  5][BurnManager.GetAvailableDrives]: BurnManager: Drive DVDROM available for reading only. Supporting CD: True, DVD: True, DVD-RAM: False, BD-ROM: False, MaxReadSpeed: 5632 kB/s (CD  32x, DVD  4x, BD  1x) 
2011-03-13 00:35:03.054234 [ Info][  5][BurnManager.SetPreferredDrive ]: BurnManager: Drive ATAPI-iHAP322   9 will be used as preferred burner. 
2011-03-13 00:35:05.054234 [Debug][  1][RibbonControl.LocaliseScreen  ]: Localise Ribbon 
2011-03-13 00:35:05.085484 [Debug][  1][RibbonControl.LocaliseScreen  ]: Finished localising Ribbon 
2011-03-13 00:35:05.116734 [ Info][  1][RibbonControl..ctor           ]: Finished Initialising Ribbon 
2011-03-13 00:35:05.382359 [Debug][  1][Main.Main_Load                ]: Main: Setup Grid

Any assistance would be great, I'm trying to organize my mp3s, de-dupe them, get the tags right... Some CD's I ripped twice at different bitrates at different times, some I ripped a loooong time ago, and they've got various issues, etc..

thx,
b
 

hwahrmann

Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 15, 2004
    4,623
    2,453
    Vienna, Austria
    Home Country
    Austria Austria
    Country flag
    Looks like i might have some troubles getting CD information.
    Is there any special CD drive in your PC?
     

    squib308

    New Member
    March 13, 2011
    3
    0
    Home Country
    United States of America United States of America
    I've got an IDE Lite-on DVDRW burner, as well as two cd/dvd emulators, alcohol, and daemon tools. One I believe appears as an IDE or SATA device, and one appears as a SCSI device. Neither of the cd emulators has a cd or dvd mounted, and should show up as empty. The DVDRW does not have a disc in it.

    Shortly before the infinite setting up grids status on the splash screen I do hear the DVDRW drive do something, what it's doing I do not know, as there's no cd or dvd in it.

    ..

    I can try disabling one or the other, or both temporarily, if you think that would help. And/or put in a CD in the DVDRW, and even make and mount a CD or DVD on the emulated drives, depending on what would help locate the fault.


    If you can give me a little hint on which is most likely to help, that'd be great, if not, and I get some extra free time, I'll try those various things, and see which, if any helps.

    TIA
    B
     

    squib308

    New Member
    March 13, 2011
    3
    0
    Home Country
    United States of America United States of America
    I removed my two virtual cd/dvd drives, and still got stuck at setting up grid..

    I disabled the real dvdrw drive in windows device manager, and again, still stuck at setting up grid.

    I've got no more cd/dvd/etc drives to remove..

    It would seem I'm not getting the .NET exception anymore, but then again, I didn't get it every time before, either. (?)

    Here's the current log, looks the same, minus the cd/dvd drive enumeration lines
    Code:
    2011-03-14 02:25:04.288375 [ Info][  1][Program.Main                  ]: MPTagThat is starting... 
    2011-03-14 02:25:04.335250 [ Info][  1][Program.Main                  ]: Registering Services 
    2011-03-14 02:25:04.335250 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Settings Manager 
    2011-03-14 02:25:08.007125 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Localisation Services 
    2011-03-14 02:25:08.022750 [ Info][  1][LocalisationProvider.LoadStrin]: Loading strings file: strings_en.xml 
    2011-03-14 02:25:09.194625 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Message Broker 
    2011-03-14 02:25:09.210250 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Script Manager 
    2011-03-14 02:25:09.225875 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Burn Manager 
    2011-03-14 02:25:09.241500 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Audio Encoder 
    2011-03-14 02:25:09.257125 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Media Change Monitor 
    2011-03-14 02:25:09.257125 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Theme Manager 
    2011-03-14 02:25:09.257125 [Debug][  1][Program.Main                  ]: Registering Action Handler 
    2011-03-14 02:25:09.272750 [ Info][  1][ActionHandler.LoadKeyMap      ]: Load key mapping from C:\util\audiol\MPTagThat\bin\keymap.xml 
    2011-03-14 02:25:09.272750 [ Info][  1][Program.Main                  ]: Finished registering services 
    2011-03-14 02:25:13.679000 [ Info][  1][Main.Main_Load                ]: Main: Loading Main form 
    2011-03-14 02:25:13.882125 [ Info][  1][RibbonControl..ctor           ]: Initialising Ribbon 
    2011-03-14 02:25:15.975875 [ Info][  5][BurnManager.GetAvailableDrives]: BurnManager: No useable devices found 
    2011-03-14 02:25:17.241500 [Debug][  1][RibbonControl.LocaliseScreen  ]: Localise Ribbon 
    2011-03-14 02:25:17.304000 [Debug][  1][RibbonControl.LocaliseScreen  ]: Finished localising Ribbon 
    2011-03-14 02:25:17.413375 [ Info][  1][RibbonControl..ctor           ]: Finished Initialising Ribbon 
    2011-03-14 02:25:17.632125 [Debug][  1][Main.Main_Load                ]: Main: Setup Grid

    Just for grins I tried deleting the config folder, and got no change. I also tried copying the basscd.dll from the bin/bass directory to both the program directory and the program/bin directory, and no change. Well, somewhere in there I stopped getting the .NET exception, but I think it's more likely that went away at some point when I removed or disabled CD/dvd drives.

    TIA for any assistance!
    b
     

    lulsam2

    Portal Member
    September 2, 2020
    9
    3
    Home Country
    Spain Spain
    Country flag
    Sorry to give a bump to this topic but after suing this great tool for years, I was setting up a new windows 10 computer and have the same issue. Tried couple of versions 3.1.8 and 3.1.4 (I have it stored from the past) with same results: splash screen starts but nothing else after it.

    By the way, where is the directory with the logs? I couldn't find it.

    Thanks in advance
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Ok I could solve my problem by myself. The logs said that the delimiter of that song is not in text form. Although it was already in text form and I deleted the music database, the title information was still not available. I ripped the song again and now it works. I think that something went wrong the first time.
    Ok I could solve my problem by myself. The logs said that the delimiter of that song is not in text form. Although it was already...
    Hi, After the update from 1.25 to 1.26 the replay gain functionality appears to be broken. I had no sound on all audio files (TV...
    Replies
    12
    Views
    1K
    I have just tested the dll, and it works fine on my thpc too :)(y) Thanks
    I have just tested the dll, and it works fine on my thpc too :)(y) Thanks
    Since the update to MediaPortal 1.27 it takes about three seconds to jump to the next or previous track. Also adding files and...
    Replies
    11
    Views
    2K
    That's awesome news! I can't say how I'm happy to help fellow XP user :D
    That's awesome news! I can't say how I'm happy to help fellow XP user :D
    Ok, I’m back, MP1.14 has been working great for the last few years, up until last month when a recording overwrote the hard drive...
    Replies
    18
    Views
    2K
    Well my machine is definitely behaving itself now! One more issue off the snagging list ;)
    Well my machine is definitely behaving itself now! One more issue off the snagging list ;)
    Is there any log in MediaPortal where i can see why MP has waked up my PC? Because I have a strange behaviour, every 10 minutes the...
    Replies
    18
    Views
    2K
    MP1 MP2 How to play DVDs? DE
    Hi, i'm running latest MP SVN but i'm not able to play DVDs. MP is asking if it should play the inserted DVD - but if i then say yes it does simply nothing. Log: 2011-03-06 14:02:21.867777 [Debug][MPMain(1)]: Detected new optical media: H 2011-03-06 14:02:21.928781 [Info.][MPMain(1)]: Check if we want to autoplay media type...
    Hi, i'm running latest MP SVN but i'm not able to play DVDs. MP is asking if it should play the inserted DVD - but if i then say...
    Hi, i'm running latest MP SVN but i'm not able to play DVDs. MP is asking if it should play the inserted DVD - but if i then say...
    Replies
    0
    Views
    869
    Top Bottom