MY TV Performace boost in MCE/XP w/ SP2

Discussion in 'Tips and Tricks' started by SiLenTYL, May 2, 2005.

  1. SiLenTYL
    • Team MediaPortal

    SiLenTYL Retired Team Member

    Joined:
    April 23, 2004
    Messages:
    1,144
    Likes Received:
    144
    Gender:
    Male
    Location:
    Melbourne
    Ratings:
    +153 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    Hi there

    For a long time i have been having major problems with MP's MY TV. Whenever i ran it the bda graph(DVB-T card) would not work, or after a few channel changes would slow down the computer so much, that it would either crash MP, or the picture was worse than a webcam image :p

    I discovered a symptom of my PC's distress, WMIPRVSE.EXE and DLLHOST.DLL were constantly being run in the background(in task manager, processes). This caused bda graphs to not be built, break down after a while or completely crash MP.

    I went to Windows services and disabled the following service : Windows Management Instrumentation. Immediately the performace boost i saw was huge!

    Channels change more quickly, the picture quality between channels stay high, MY TV has not crashed yet!!! Better yet i never see WMIPRVSE.EXE or DLLHOST.DLL



    The only problem is that without WMI, u loose "Security Center" and ICS(Internet Connection Sharing)...i dont actually know if they are really affected, as i dont have an internet connection to my HTPC.

    Enjoy !
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ratings:
    +0 / 0
    Damn man I was about to celebrate when I read the ICS bit. I remotely access PC form other room, share all the content with 2 other computers and get weather/imdb/tvguide via internet connection. Oh well cheers for the tip anyway
     
  4. nCo

    nCo New Member

    Joined:
    April 9, 2005
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Sweden Sweden
    Windows Management Instrumentation Service

    Microsoft Service Description:

    Provides a common interface and object model to access management information about operating system, devices, applications and services. If this service is stopped, most Windows-based software will not function properly. If this service is disabled, any services that explicitly depend on it will fail to start.

    Is this service needed? Yes
    Recommended Setting: Automatic
     
  5. jcee

    jcee Portal Pro

    Joined:
    November 23, 2004
    Messages:
    282
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    So what does this mean? turn it of or leave it on? Is there any other fix?

    BTW: Which services could (should) be stopped on a HTPC to have better performance
     
  6. wishywashy

    wishywashy Portal Pro

    Joined:
    January 31, 2005
    Messages:
    495
    Likes Received:
    13
    Occupation:
    USAF
    Location:
    Hill AFB, UT
    Ratings:
    +13 / 0
    Home Country:
    United States of America United States of America
    Stopping WMI works for me, but your mileage may very.
     
  7. LastMar

    LastMar Portal Pro

    Joined:
    November 17, 2004
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    I'd like to point out, that this fix also seems to have worked in the ATI MMC.
     
  8. vbap

    vbap Portal Pro

    Joined:
    February 15, 2005
    Messages:
    131
    Likes Received:
    1
    Location:
    Melbourne, Australia
    Ratings:
    +1 / 0
    So, how do you update your EPG?
     
  9. LastMar

    LastMar Portal Pro

    Joined:
    November 17, 2004
    Messages:
    74
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    My guess would be he doesn't. TV Guide is still printed...
     
  10. tourettes
    • Team MediaPortal

    tourettes Retired Team Member

    Joined:
    January 7, 2005
    Messages:
    17,301
    Likes Received:
    4,595
    Ratings:
    +4,810 / 3
    ...or maybe it's updated even directly from the DVB stream :)
     
  11. vbap

    vbap Portal Pro

    Joined:
    February 15, 2005
    Messages:
    131
    Likes Received:
    1
    Location:
    Melbourne, Australia
    Ratings:
    +1 / 0
    Doh! :oops:

    I had read the recent post about how DVB EPG works, but when I found out it doesn't update automatically, I switched off...!

    Yes, using the EPG from the DVB stream would be ideal, once there is a way to automatically upate it!
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!