Polish language support / ideas for polish users (1 Viewer)

Don_Szturchen

Portal Member
June 6, 2006
25
0
Home Country
Poland Poland
Hello everyone :)

I've discovered MP lately and I'm still newbie to this project ;) Project is really great and made very good impression on me :)

However I've noticed a few mistranslations, language coding bugs etc. and I wanted to help out :) Hopefully in a few days I will be able to post corrected translation.

also I have a few ideas for polish version (ie. linking fdb.pl - polish equivalent of imdb.com) but i dunno much about coding unfortunately :( and don't know if it's even possible?

Anyone willing to develop polish support for MP please contact me. Maybe it would even be a good idea to create polish website about MP?

gregory

New Member
June 9, 2006
3
0
Poland
Cześć

Błędy w tłumaczeniu są. Niektóre można korygować bezpośrednio w zainstalowanym programie. Tworzenie strony czy forum polskiego nie ma chyba sensu. Zainteresowanie, z tego co zauważyłem, systemami tego typu jest małe. Prasa komputerowa mimo wielu artykułów też nie zachęca do prób ( często wygląda, że autor nie zapoznał się z programem ). Jedynie powstaje grupa posiadacy Windows MCE, często z 'przymusu' bo ten system mieli preinstalowany.

dragongc

Portal Member
October 11, 2005
39
0
Poland
Hej
Miło mi słyszeć, że ktoś z Polski zaangażuje się wreszcie w ten projekt :)
Tłumaczenie możesz znaleść na stronie http://www.mp-webinterface.com/mple/ - pamiętaj, że zmiany wprowadzone na tej stronie poajwiają się w SVN-ach po tygodniu. Poza tym proszę Cię - używajmy Polskich odpowiedników i nie staraj się tłumaczyć na siłe. Z tego co zauważyłem od ponad pół roku jestem chyba jedyną osobą, która co jakiś czas aktulizuje Polskie tłumaczenie.

Następna ważna rzecz to Program telewizyjny po Polsku. Stworzyłem odpwiedni plik dla WebEPG, ale chyba ktoś zmienił układ strony źródłowej i przesytał on działać - ostatnio nie mam wogóle czasu na telewizję (ehh ta praca).

Co do bazy fdp.pl. Fajna rzecz, na pewno by się przydała, jednak jest jedno ale. Kiedyś już chciałem to zrobić, lecz okazło się, że cała sprawa z baza filmów jest na sztwno zakodowana w MP. Da się to tylko zmienić poprzez edytowanie kodu źródłowego (nie mam takich umjejętności). Obiecali mi (ponad pół roku temu), że będzie moża dodawać własne bazy, ale jak obserwuję projekt to troche on wychamował oraz skupili się na innych rzeczach (np. stabilność)

Jeśli masz jakieś pytania pisz śmiało, z chęcią poprawił bym funkcjonowanie MP pod kątem polskich użytkowników.

Don_Szturchen

Portal Member
June 6, 2006
25
0
Home Country
Poland Poland
Witam Was :)

z powodu przeprowadzki moje wizyty na tym forum były rzadsze, ale teraz postaram się to zmienić :)

co do aktualizacji tłumaczenia - chciałem skończyć całość przed oddaniem go do 'publicznego użytku' ale jeśli chcecie mogę oddać częściowe, tylko uprzedzam jest jeszcze dużo do zrobienia. ale chętnie przyjmę krytykę i ewentualne propozycje poprawek, itd..
przede wszystkim to zmieniłem format znaków na Unicode, żeby raz na zawsze skończyć z problemem wyświetlania 'krzaczków' zamiast polskich znaków. część z pierwotnego tłumaczenia zmieniłem, dodałem trochę które wcześniej przetłumaczone nie były.

próbowałem bawić się na http://www.mp-webinterface.com/mple/ ale szczerze mówiąc wolę robić to bezpośrednio w .xml i mam podgląd w miarę na bierząco jak wyglądają zmiany (czasem wynika problem przy dłuższych polskich odpowiednikach - napisy nie mieszczą się w przeznaczonym na nie polu, przycisku etc.) i wtedy jest możliwość korygowania.

co do metody dystrybucji to jeśli jesteście zainteresowani testowaniem, proponowałbym podanie maila a ja przesłałbym paczkę np. w rarze z katalogiem tłumaczenia, co wy na to ?

w kwestii programu telewizyjnego wypowiedzieć się niestety niemogę, nieznam się na kodowaniu ani trochę :/
chociaż przyznam że również bardzo chętnie korzystałbym z polskiej wersji :)

w temacie bazy fdb.pl - ostatnio zauważyłem że została dodana hiszpańskojęzyczna baza, niekompatybilna z imdb więc chyba jednak jest jakaś możliwość aby dodać również fdb.pl ale niestety niemiałem czasu ażeby się temu tematowi przyjrzeć bliżej póki co.

gregory

zainteresowanie wręcz przeciwnie, wzrasta, mediaportal jest najlepszy ze wszystkich dostępnych programów tego typu tak że myślę że można by było przybliżyć ten temat większej grupie ludzi - to chyba bardziej kwestia wypromowania MP niż tego że nikt się nie interesuje tą tematyką.
ja na przykład mam podpięty telewizor do komputera w innym pomieszczeniu, i MP mi bardzo ułatwia życie ;P pilot radiowy załatwia sprawę z komunikacją (zestaw Logitech S510 Media).

Jeśli jesteście zainteresowani testowaniem mojego tłumaczenia czekam na info :)

Pozdrawiam serdecznie

PS. dragongc

co do tłumaczenia na siłę nie ma obawy, kończę właśnie studia filoligii angielskiej, trochę się tłumaczeniami z tego względu zajmowałem (w obie strony) i jestem wyczulony na takie sprawy ;)

dragongc

Portal Member
October 11, 2005
39
0
Poland
Hej
Z góry przepraszam, że nie odpisuje ostatnio, ale jakoś tak się złożyło, że mamy wakacje i wszscy w pracy wzieli sobie urlop - jednym zdniem - nie mam czasu na nic :)

Co do http://www.mp-webinterface.com/mple/ nie ma sprawy, zresztą ostatnio nie spływają z tamtąd aktulaizacje do SVN (czyżby Lord Messi wyjechał na wakacje?? ). Poza tym ucieszyła mnie wiadomość, że masz coś wspólnego z angielskim (mam nadziej, że bardzo dużo ;-) ) może wreszcie polskie tłumaczenie nie bedzie takie bez płuciowe (tylko żeby to nie był słomiany zapał z twojej strony).

Z programem telewizyjnym robie małe postępy, jest jeden sposób, ale jak narazie nie ma za wiele programów oraz jest on troche uciążliwy (da się go zautomatyzować, ale do końca wakacji nie mam czasu na testy podkątem sprawdzeniea poprawności działania tej metody).

Co do bazy to zwracam honor. Nie zauważyłem, że została dodana jakaś w nowym języku. Do tego problemu przydałby się zapewne programista, a tych niestety jak na lekarstwo w takich porjektach :-(.

Don_Szturchen jeśli mógł byś się odezwać do mnie na gg:873637 był bym wdzięczny.
Pozdro

Users who are viewing this thread

Top Bottom