[Bug] - XVID AVI Stuttering 1080p/50hz after about 20/25 minutes

Discussion in 'MediaPortal 1.1.0 RC 1 & 2' started by robyf, March 18, 2010.

  1. robyf
    • Team MediaPortal

    robyf Retired Team Member

    Joined:
    June 20, 2005
    Messages:
    1,076
    Likes Received:
    139
    Occupation:
    IT Manager
    Location:
    Bolzano
    Ratings:
    +141 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    MediaPortal Version: 1.1 RC1
    MediaPortal Skin: Black Glass
    Windows Version: Windows 7 Home Premium
    CPU Type: Ahtlon Dual Core BE-2400
    HDD: 1Tbyte Samsung
    Memory: 4GB RAM
    Motherboard: Asus
    Video Card: ATI HD 4670
    Video Card Driver: Catalyst 10.2
    Sound Card:
    Sound Card AC3:
    Sound Card Driver:
    1. TV Card: FireDTV-S, FloppyDTV-S2,
    1. TV Card Type: DVB-S, DVB-T
    1. TV Card Driver: BDA 4.8
    2. TV Card: Hauppage DVB-T USB
    2. TV Card Type: DVB-T
    2. TV Card Driver:
    3. TV Card:
    3. TV Card Type:
    3. TV Card Driver:
    4. TV Card:
    4. TV Card Type:
    4. TV Card Driver:
    MPEG2 Video Codec: Cyberlink 9
    MPEG2 Audio Codec: AC3filter
    h.264 Video Codec: Microsoft
    Satelite/CableTV Provider: Hotbird 13E Astra 19,2E
    HTPC Case: Thermaltake DH-101
    Cooling:
    Power Supply:
    Remote: Logitech Harmony
    TV: Samsung 40" LED B7000
    TV - HTPC Connection: HDMI

    This is a problem I have since RC1. Last SVN before RC1 did not have this problem. It seems the problem can be reproduced only on 1080p resolution.

    Symptom: after abound 20/25 minutes of xvid/avi playing, it begins to stutter heavily. I have to stop video and play again to solve the problem for other 20/25 minutes.
    How to reproduce it: simply start an xvid video and wait until it begins to stutter (can also happen before 20 minutes but also after 30/35 minutes). You have to have 1080p resolution, 50hz refresh rate. It also seems to happen with EVR only (Windows 7, probably Vista too)
    Other: if I press shift+1 I can see no frames are dropped but the red line jumps up and down (frames are not in sync, I think). The white bars also stutter heavily.
    $
    What have I tried:
    - Downgrade drivers to 9.12, same problem
    - Disable all third party plugins, same problem
    - Change codecs (I normally use ffdshow, tried microsoft and xvid), same problem
    - Change splitter. Using Gabest no effect, same problem.
    - Using dshowhelper.dll from SVN 24975. THIS FIXES THE PROBLEM.


    Other:

    - please notice I've tried with a 25fps media played at 50hz, so no problem with no matching refreshrate-fps.
    - the problem has been confirmed by at least other three users on htpcitalia.it
    - the problem is only with xvid files, .mkv files play without problems
    - SD and HDTV play without problems
    - I use haali media splitter for playing avi's so I can switch between audio tracks



    I also post logs (the last couple of minutes are with stuttering).

    I hope someone can reproduce and solve this problem.

    There is a workaround for this problem: https://forum.team-mediaportal.com/...ut-20-25-minutes-79686/index7.html#post607130
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. Paranoid Delusion
    • Team MediaPortal

    Paranoid Delusion Moderation Manager

    Joined:
    June 13, 2005
    Messages:
    13,062
    Likes Received:
    1,481
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Electrical Engineer
    Location:
    Cheshire
    Ratings:
    +1,482 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    Roby

    If you convert the faulty avi to mkv, does the problem go away, if so then the chances are it is codec related problem, sadly have no issues myself so cannot confirm, just trying to eliminate possible causes.

    Also take it you are using the core.dll from this thread https://forum.team-mediaportal.com/...playing-problems-rc1-tv-radio-avi-dxva-78501/

    Regards
     
    • Like Like x 1
  4. robyf
    • Team MediaPortal

    robyf Retired Team Member

    Joined:
    June 20, 2005
    Messages:
    1,076
    Likes Received:
    139
    Occupation:
    IT Manager
    Location:
    Bolzano
    Ratings:
    +141 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    I will try this and let you know...
     
  5. cecet23
    • Premium Supporter

    cecet23 MP Donator

    Joined:
    March 18, 2009
    Messages:
    137
    Likes Received:
    8
    Occupation:
    Software developer
    Location:
    Perugia
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    MediaPortal Version: 1.1 RC1
    MediaPortal Skin: Streamedmp
    Windows Version: Windows 7 Ultimate
    CPU Type: AMD Athlon 64 X2 4450e
    HDD: 1Tbyte Samsung
    Memory: 2GB RAM
    Motherboard: AsRock K10N78FullHD-hSLI
    Video Card: Nvidia gt220
    Video Card Driver: 196.21
    Sound Card: Creative Audigy
    Sound Card AC3:
    Sound Card Driver:
    1. TV Card: Skystar-2 hd
    1. TV Card Type: DVB-S2
    1. TV Card Driver:
    2. TV Card:
    2. TV Card Type:
    2. TV Card Driver:
    3. TV Card:
    3. TV Card Type:
    3. TV Card Driver:
    4. TV Card:
    4. TV Card Type:
    4. TV Card Driver:

    MPEG2 Video Codec: Arcsoft
    MPEG2 Audio Codec: ffdshow
    h.264 Video Codec: Arcsoft
    Satelite/CableTV Provider:
    HTPC Case: Chieftec hm-02b
    Cooling:
    Power Supply:

    Remote: Imon
    TV: LG 32lh3000
    TV - HTPC Connection: HDMI

    I have the same problem too... Every some minutes ( for me 3 - 10) of xvid/avi playing, it begins stutter (red line jumps up and down without frames drops) but after some seconds ( 5-10 seconds) it become normal. I'm playing avi/ xvid with ffdshow or microsoft as a codec.

    It happen with 25 fps media at 50hz, I tried at 25hz and seems that all be ok.

    I tried with rc1 core.dll and this https://forum.team-mediaportal.com/...playing-problems-rc1-tv-radio-avi-dxva-78501/. I tried to change the directshowhelper from https://forum.team-mediaportal.com/...mproving-evr-renderer-playback-quality-77563/ as well (the 3th one is better but the problem appear always), without success.

    I attached my log maybe it can help you.

    Thanks.
     

    Attached Files:

    • Like Like x 1
  6. robyf
    • Team MediaPortal

    robyf Retired Team Member

    Joined:
    June 20, 2005
    Messages:
    1,076
    Likes Received:
    139
    Occupation:
    IT Manager
    Location:
    Bolzano
    Ratings:
    +141 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    It seems the problem is there only with 1080p resolution. Another PC with non 1080p resolution works fine here and also other users on htpcitalia have the problem on 1080p resolution. Other PC's with non 1080p resolution works fine. Will add this information to the first thread.
     
  7. jet70

    jet70 Portal Pro

    Joined:
    March 7, 2009
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    England England
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    I can confirm that I am seeing this problem with certain AVIs running at 50Hz using RC1. Heavy micro stuttering seems to occur.

    I will try the alternative core.dll and see if it makes any difference.
     
  8. Paranoid Delusion
    • Team MediaPortal

    Paranoid Delusion Moderation Manager

    Joined:
    June 13, 2005
    Messages:
    13,062
    Likes Received:
    1,481
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Electrical Engineer
    Location:
    Cheshire
    Ratings:
    +1,482 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes


    If using FFDShow, what happens if forcing another output, think the default tends to be YUV12, does that make a difference.
     
  9. robyf
    • Team MediaPortal

    robyf Retired Team Member

    Joined:
    June 20, 2005
    Messages:
    1,076
    Likes Received:
    139
    Occupation:
    IT Manager
    Location:
    Bolzano
    Ratings:
    +141 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    I've tried to force RGB output with high quality conversion but the problem is still there. Also tried SVN 25314 and still the same problem.
     
  10. jet70

    jet70 Portal Pro

    Joined:
    March 7, 2009
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    England England
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    I'm still experimenting, but if you are using FFDShow, open the Video settings and uncheck resize and see if this helps?

    I think this might have been adding to the problem in my case but need a bit more time to confirm.

    Although it is nice to get FFDShow to resize intelligently and automatically, this is done in software and not by the GPU and I think might be responsible for some slow motion stuttering in some cases , though I am not absolutely sure why it only happens for some files!
     
  11. jet70

    jet70 Portal Pro

    Joined:
    March 7, 2009
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    England England
    Re: XVID AVI Stuttering after about 20/25 minutes

    I thought the codec settings had something to do with it because my problem avis when booting up Mediaportal the next day seemed to be Ok.

    But as the thread suggests, this is a very bizarre problem. Everything looks OK and then after about 20-25 mins of playing AVIs the y start experiencing heavy judder or a micro stutter that makes them look like they are rendering in slight slow motion??

    When the problem started again for me, I switched from FFDShow for xvid to the microsoft codec - same problem!!!
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!