Are there any special steps needed to get WASAPI exclusive mode working in Music? (1 Viewer)

KevL

Portal Pro
March 3, 2005
224
1
Cambridge, UK
United Kingdom United Kingdom
Hi

Am running MP 1.4.0 Final and have WASAPI exclusive mode working for video playback using SAF V6 codec set but cant seem to get exclusive mode working in Music.

Using FLAC files (which play back OK in BASS mode) I only get a horrible hissing sound when I enable WASAPI exclusive playback. Using WASAPI shared mode does at least result in sound out through SPDIF but I would prefer to run in exclusive mode as there is a good chance that this would allow the SPDIF sample rate to be automatically set by the player rather than resampled??

Cant get any sound at all out od Music using ASIO and asio4all so am a bit stumped.

Is there a magic config needed to get exclusive mode working?

K
 

hwahrmann

Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 15, 2004
    4,542
    2,333
    Vienna, Austria
    Austria Austria
    Country flag
    Nothing magic needed.
    The log should tell us, what waspi modes your sound card supports. or at least what BASS thinks that is supported.

    i'm leaving for vacation now, but can have a look at the logs, when i am back in 2 weks
     

    tourettes

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 7, 2005
    17,301
    4,800
    You can also test if there is some generic WASAPI issue on your system by using MediaPortal Audio Renderer under my videos. If that audio renderer gives noise as well then there is probably some generic issue as both are using completely different code base for the audio playback.
     

    DragonQ

    Portal Pro
    August 30, 2011
    644
    79
    United Kingdom United Kingdom
    Country flag
    You can also test if there is some generic WASAPI issue on your system by using MediaPortal Audio Renderer under my videos. If that audio renderer gives noise as well then there is probably some generic issue as both are using completely different code base for the audio playback.
    I have problematic playback when using WASAPI in MediaPortal (works fine in Foobar except for nVidia Silent Stream bug), and I did wake up one morning to hiss when using MediaPortal Audio Renderer too. Using latest drivers.
     

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    HTPCSourcer Special (foreign) characters don't display correctly in EPG MediaPortal 2 4
    O Steps to achieve AV sync - please tell me I'm missing something General 0
    Kelsen New installation steps Installation, configuration support 4
    Rob Hexenmeister DVD Skip steps causing crash General Support 2
    A MediaPortal crashes when stepping through DVR-MS files Listen Music 2
    X [solved] Display needs to be turned on for TV services to function General 1
    J IPTV Sweden, need help with m3u list MediaPortal 1 Plugins 14
    N Play a TV recording needs a double selection - twice ok on remote Television (MyTV frontend and TV-Server) 2
    L [solved] Why does Mediaportal 2 need access to my webcam? General 2
    U [solved] Beginner needs help recording live TV General 19
    mrmojo666 beginner: trying to write a plugin, need help to catch event General Development (no feature request here!) 3
    M What does MP homeserver detection need at the client end, and what does the server need to transmit? General 6
    S EPG timeshift advice needed please Electronic Program Guide 3
    el Filou Is Windows Media Player still needed on Windows 10 ? MediaPortal 1 Talk 0
    milagroso Remote control with EventGhost - I'm stuck, need help General 3
    W Need help getting my TV guide working again General Support 1
    morpheus_xx [Evaluate] LIVE555 library vulnerability - do we need to update?! Developer Discussions 7
    A I need help with 110 and 119 west Installation, configuration support 21
    A Need help rescaning Channels for 110 and 119 west MediaPortal 1 Talk 2
    C EPG-Buddy: so close to no help needed Electronic Program Guide 8
    A Need new 110w and 119w tp`s Newcomers Forum 0
    Top Bottom