BASS number of output channels

Discussion in 'Listen Music' started by tom_ktom, August 26, 2015.

  1. tom_ktom

    tom_ktom Portal Member

    Joined:
    August 26, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Dear Forum

    when I am playing music via BASS player, the output to my sourround receiver (connected via HDMI) always shows 5.1 channels, although the source is just stereo.

    The log section says:

    [2015-08-26 20:51:19,595] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Type of Stream: BASS_CTYPE_STREAM_MP3
    [2015-08-26 20:51:19,596] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: Number of Channels: 2
    [2015-08-26 20:51:19,597] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: Stream Samplerate: 44100
    [2015-08-26 20:51:19,597] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Stream Flags: BASS_MUSIC_FLOAT, BASS_MUSIC_DECODE, BASS_UNICODE
    [2015-08-26 20:51:19,598] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: ---------------------------------------------
    [2015-08-26 20:51:19,599] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Registering stream playback events
    [2015-08-26 20:51:19,607] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: Successfully created BASS audio stream
    [2015-08-26 20:51:19,608] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: ---------------------------------------------
    [2015-08-26 20:51:19,623] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: ---------------------------------------------
    [2015-08-26 20:51:19,624] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Creating BASS mixer stream
    [2015-08-26 20:51:19,625] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Found more output channels (6) than input channels (2). Check for upmixing.
    [2015-08-26 20:51:19,627] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: No upmixing of Stereo selected
    [2015-08-26 20:51:19,628] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Creating 2 channel mixer with sample rate of 44100
    [2015-08-26 20:51:19,633] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - BASS: Successfully created BASS Mixer stream
    [2015-08-26 20:51:19,637] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - BASS: playback started



    This sounds for me, as if the sourround receiver shoud get a stereo signal instead of 5.1, but it still says receiving 5.1 input. When I use WASAPI, the output is set correctly to stereo and not 5.1, as well as for all other media like video and so on.

    Of course I could use WASAPI, but for that you cannot select "Default Directsound Device", which I need for switching between devices.

    Best regards
    Thomas
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. tom_ktom

    tom_ktom Portal Member

    Joined:
    August 26, 2015
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    I found the solution.
    In the Sound device Setting of Windows the device was configured 5.1
    BASS didn't reinitialize. Now I reconfigured the device as Stereo and use the Mediaportal Renderer. This works fine.
     
    • Informative Informative x 1
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!