Changing to Full HD causes crash of Video Driver (1 Viewer)

Bernie_W

Portal Member
May 16, 2016
26
6
Home Country
Germany Germany
Country flag
Hi,

maybe you have some advice for me. I have MP 1.19 installed on a Win10 X64 machine using an Intel i3 with integrated Intel HD 530 GPU.
The HTPS is connected to a Sony AV receiver that supports Full-HD and the routes the signal to a full-HD capable JVC TV.

Now the following happens. Normal Full HD, i.e. the desktop or watching video via VLC/MediaPlayer works fine.
But when I start MP in 1080/Full-HD resolution, MP goes black, seems to try switching but ends up with crashing. Then restarts and runs, but during this blackout the graphics driver crashes and in the device manager I can see this yellow exclamation mark.So Win 10 is running in a certain slow mode without GPU boost.
But what is even more interesting, when I switch Windows to 720/HD-ready and start MP, all is running fine.

Any first idea or someone came across this already?

Thanks in advance.
Bernd
 

Attachments

  • MediaPortalLogs_07_09_18__22_56.zip
    4.9 MB · Views: 22

Sebastiii

Development Group
  • Team MediaPortal
  • November 12, 2007
    16,574
    10,393
    France
    Home Country
    France France
    Country flag
    Hello,

    Yep your GPU crash, MP use more memory than VLC etc. related to GUI engine.
    Could you set your log level to debug and retry to grab logs?

    Also, can you test by disabling Refresh rate changer option if you are using it?
    Thanks.
     

    Bernie_W

    Portal Member
    May 16, 2016
    26
    6
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Thank you Sebastiiii for looking into this.

    I added the debug log, hope I did this correct. My feeling is that either the driver is faulty or some plugin is the culprit.
    I do not use Refresh changer.

    Thanks for your time.
     

    Attachments

    • MediaPortalLogs_12_09_18__09_49.zip
      2 MB · Views: 24

    Sebastiii

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • November 12, 2007
    16,574
    10,393
    France
    Home Country
    France France
    Country flag
    Hey,
    Looks strange, it search and use : Init Adapter #0: Microsoft Basic Render Driver - Driver: d3d10warp.dll (10.0.17134.112) - DeviceName: \\.\DISPLAY8
    Something seems wrong for sure :(
     

    Bernie_W

    Portal Member
    May 16, 2016
    26
    6
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Thank you Sebastiii. And apologies for my late reply.

    Is there anything you can suggest? I have the feeling that my AV receiver may cause this.
    Would you think that an alternative graphics card could help?

    Appreciate your help.

    Thanks
     

    Bernie_W

    Portal Member
    May 16, 2016
    26
    6
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Well,
    i have no graphics card at hand, just thought I have one, but it was an old AGP-bus card :) I am a little behind the technology.
    And I am reluctant to buy one just for testing which may not result in resolving the issue.

    What I really don't understand is, why it works at 720p flawless. But in 1080i the driver crashes. Actually I remember this started to happen when there was this larger spring update from Microsoft this year.

    Is there anything else I could test or try?

    Thanks Sebastii
     

    Sebastiii

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • November 12, 2007
    16,574
    10,393
    France
    Home Country
    France France
    Country flag
    Hi,

    MP use big memory and maybe last update from windows lead to GPU crash :(
    I'm not sure what can be done for now :(
     

    Bernie_W

    Portal Member
    May 16, 2016
    26
    6
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    That was a lightning fast reply :)

    My system memory is 32GB DDR4 and as far as I saw from the logs the GPU takes 4GB for itself. Without prove, I'd say MS is the culprit, since before the update all worked fine in the same configuration.

    No worries and thanks for trying. Looks like I need to go for a new GPU.

    Thanks Bastii
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    I tested this on my Intel Core i7-4785T on a MSI Z97 Gaming 7 mainboard. With the Intel HD Graphics driver version 15.40.47.5166, MediaPortal crashes when I try to play MPEG2 (SD) recordings/live TV. With H.264 (HD) ts files or live TV, it works. I also tested it with...
    I tested this on my Intel Core i7-4785T on a MSI Z97 Gaming 7 mainboard. With the Intel HD Graphics driver version 15.40.47.5166...
    Hello everyone. I've run into this issue recently on 2x systems that I manage for friends and family. Both run MP 1.25 using the...
    Replies
    12
    Views
    4K
    Dear Morpheus_xx, I still assume that the issue is not due to hardware problems. In the beginning of my search I thought, I would need to dig into the registry, but eventually found out that GraphStudio can in principle also change the merit of decoders. As a first step I attempted to alter the Microsoft DTV-DVD A/V Decoders, but...
    Dear Morpheus_xx, I still assume that the issue is not due to hardware problems. In the beginning of my search I thought, I would...
    MediaPortal Version: MediaPortal 2 Summer '15 Update 1 Release Windows Version: Windows 7 Ultimate x64 SP1 CPU Type: Intel i3-2105...
    Replies
    14
    Views
    3K
    Hi Ray, The ones that came with the card were a couple of revisions back from the current ones.. 306.x ?? I really don't know what to do with this card... I just feel like taking it back :(
    Hi Ray, The ones that came with the card were a couple of revisions back from the current ones.. 306.x ?? I really don't know...
    Hi Guys, Just installed my new Asus GT 630 2Gb video card in the lounge based PC. (The old HD5550 is now in the server). Setup...
    Replies
    17
    Views
    5K
    If anyone wanted to persist trying to use the onboard HD3300, you could increase (overclock) the HT frequency + vga core frequency which can result in better h264 playback (HT frequency is the most important aspect, since you don't have a phenom CPU the HT freq is quite low, so the onbaord gpu can't access the shared RAM fast enough)...
    If anyone wanted to persist trying to use the onboard HD3300, you could increase (overclock) the HT frequency + vga core frequency...
    Hi All, I am a new MP user, switched from Windows Media Center. For the last week I have been pulling my hair out trying to fix...
    Replies
    9
    Views
    2K
    It is also possible that TsReader is flagging the samples wrongly when format changes. Of course it shoulnd't cause crash on the filter side, but it still will produce invalid results if H264 content gets flagged with MPEG2.
    It is also possible that TsReader is flagging the samples wrongly when format changes. Of course it shoulnd't cause crash on the...
    MediaPortal Version: MediaPortal svn 1.1.8.28181 MediaPortal Skin: Windows Version: Windows 7 Ultimate 64bit Service Pack 1 CPU...
    Replies
    5
    Views
    2K
    Top Bottom