[Bug] [MUSIC] WASAPI makes crackling noises in combination with certain plugins (1 Viewer)

CypherMK

Test Group
  • Team MediaPortal
  • March 11, 2009
    1,735
    617
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    OK, just tested the X on my system. I have to put my ears on the speaker to hear the tick when i press the X, but it's there.
    But... it ONLY happens when i toggle back to the playlist. When on the playlist > hit X > NowPlaying screen, i don't hear it.
    It also happens at the same time on my pc. But it also occasionally happens while doing normal navigation inside mediaportal.

    The crackling noise isn't always present, sometimes only after a multiple attempts, but mostly immediately.

    And like I said, it may also happen with more plugins. So it still is a question if this related to mediaportal or the plugins.

    Shall I make this an official bug?
     

    edterbak

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • March 4, 2008
    2,114
    1,176
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    First round of results.

    Tested Debugmode (no plugins) No audio problem present
    MediaPortalLogs_29_08_13__23_24.zip

    Tested debugmode (with plugins) audio dropouts present.
    MediaPortalLogs_29_08_13__23_26.zip

    My feeling: I have the feeling it has to do with the amount of threads pulling resources in MP in combination with wasapi.
    Me punching X (like an idiot so often I punch it) causes the machine to be busy. A little bit too busy to keep the datastreem for wasapi constant.
    Just guessing ofcourse, Im no dev.

    [edit]
    I have skinsounds always disabled
    wasapi exclusive mode
    100%volume
    no (0) music mixing previous next song
     
    Last edited:

    CypherMK

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • March 11, 2009
    1,735
    617
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    Really annoying issue. I'm just playing some music this evening, and already got a number of hiccups in the music. Without touching the remote! :mad:
     

    hwahrmann

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 15, 2004
    4,542
    2,333
    Vienna, Austria
    Austria Austria
    Country flag
    I have verified with the developer of BASS.
    This happens, if WASAPI cannot process the samples delivered fast enough, because their are CPU spikes.
    There is an option to monitor the CPU usage, i need to see, how i can implement that.
    extensive logging of that values to mediaportal.log would introduce another delay.
     

    CypherMK

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • March 11, 2009
    1,735
    617
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    @hwahrmann

    Could it be possible, that the buffer for WASAPI isn't working? I can set it to 0,04 or 2 seconds, but that doesn't make any difference. With both settings the music will play fine (except the bug in first post) even if I put my pc under a heavy load.

    When I put it in BASS player mode, I can't play music with 0,04 sec. buffer setting. But it works in 2 sec. buffer mode. Also when I skip music with 2 sec. buffer, it takes 2 sec. before the music actually skips.

    Is there a way to check if there is a buffer used under WASAPI?[DOUBLEPOST=1379235048][/DOUBLEPOST]
    I have verified with the developer of BASS.
    This happens, if WASAPI cannot process the samples delivered fast enough, because their are CPU spikes.
    There is an option to monitor the CPU usage, i need to see, how i can implement that.
    extensive logging of that values to mediaportal.log would introduce another delay.
    Ah you posted while I was typing the other message.

    I would be happy to test this!!
     

    CypherMK

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • March 11, 2009
    1,735
    617
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    I know this has been discussed before, but this skipping time issue is not what people expect when they increase the buffer. No other music player I know has this 'problem'. No way to drop the buffer when I want to skip to the next track?

    Also when I skip music with 2 sec. buffer, it takes 2 sec. before the music actually skips.
     

    CypherMK

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • March 11, 2009
    1,735
    617
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    I have verified with the developer of BASS.
    This happens, if WASAPI cannot process the samples delivered fast enough, because their are CPU spikes.
    There is an option to monitor the CPU usage, i need to see, how i can implement that.
    extensive logging of that values to mediaportal.log would introduce another delay.
    Hi, any progress on this? :cool:
    Sorry for bugging you with this every time. :rolleyes:
     

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    X Music : WASAPI only plays one track then stops General Support 1
    horned_reaper [solved] When playing music Fanart does not shuffle Fanart Handler 20
    horned_reaper [solved] When playing music Fanart does not appear immediately after downloading Fanart Handler 272
    horned_reaper [Music] 5012: Start current music track from the beginning Improvement Suggestions 21
    horned_reaper [solved] 5012: Restart current music track General Support 13
    atlantic How to use Spotify inside Mediaportal? Listen Music 18
    horned_reaper [solved] Music playback hangs General Support 58
    globaldonkey Music Database Error Listen Music 1
    joecrow Music on Headphones Listen Music 7
    2BitSculptor MP 1.23.. music stops playing General Support 6
    Sarxas What Music Are You Listening To? OffTopic 0
    Edwardfc [solved] Mp 2.2.1 Configuration Issues - Goes to Sleep while playing Music General 6
    G [fixed] [MP2-786] Party Music Player can only play playlists with less than 1000 items 2.2 Archive 7
    KlausWirn Music crash Bass crash no change to play music Installation, configuration support 2
    BlueMax1916 [confirm] Music: Every 2nd track skipped MediaPortal 2 30
    N Music player help Listen Music 4
    N How to shuffle all my music, and how to sort by album artist General 4
    R MP 2.2 client spielt audio-titel kurz an und springt dann zum nächten Allgemeines Support- und Diskussionsforum 9
    joecrow Music: Fade Out not working 1.20 Pre Release 0
    M Music playback stops after certain files 1.19 0
    E [Pending] Handling Multifile Cue Submit: code patches (MediaPortal/TV-Server/etc.) 56
    Alberto83 The little non-definitive guide to video WASAPI General 8
    Riki73R Wasapi Exclusive for video with Gustard U12 General 2
    N [Proposal] Make text input using remote control easier MediaPortal 2 4
    N [Proposal] Make text input possible with remote control in SMS style MediaPortal 2 1
    Similar threads

























    Top Bottom