Trying MP2 again after 5 years

Discussion in 'General' started by Terra, December 5, 2017.

  1. Terra

    Terra Portal Pro

    Joined:
    August 25, 2009
    Messages:
    226
    Likes Received:
    36
    Ratings:
    +53 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    Hi there,



    I had some free time at hand and I wanted to give MP2 another chance after about 5 years. In the past I tried out the betas of MP2, reported bugs but had to give it a pass because of time constraints. So far I use MP1 since it was not even version 1.0 and I am quite happy.

    Unfortunately after quite some high expectations from MP2 I could not even add a media source in MP2 2.1.2 and had to kill it 2 times with task manager because it got unresponsive during the media add process.
    I wanted to compare it to the installation and setup of Kodi therefore I wrote down all steps which were required to set both up. I don't think my scenario to add a SMB network drive is something special, but it seems to be impossible on my side in MP2.

    After 5 years I now think I still need to wait until MP2 can be used in a productive environment in my livingroom unfortunately... :/
    I have added the logs below.

    Test Scenario:
    Install the HT-Software on my Windows 7 Virtual Machine, add one SMB network share with movies and browse through the movies with proper coverart and information

    KODI Test
    (Complete in 15min)
    Code (Text):
    1.  
    2. Download Kodi Krypton -> 78MB
    3.  
    4. Start Setup:
    5. -> NEXT
    6. -> I AGREE
    7. -> Drop Down FULL -> NEXT
    8. Installpath -> NEXT
    9. Startmenu Folder -> INSTALL
    10. Select "Run Kodi" checkbox -> FINISH
    11.  
    12.  
    13. First Run:
    14. Startscreen has the MOVIE section selected, shows: Your media library is empty, go into the FILES menu and add media. After it is being indexed you will see the media here.
    15. Click the Link to enter the FILES section below the information
    16. Select FILES
    17. Select ADD VIDEOS
    18. Click BROWSE
    19. Select ADD NETWORK LOCATION
    20. SMB is preselected
    21. Enter SERVERNAME "mediaserver"
    22. Enter Shared Foldername "movies$"
    23. Enter User
    24. Enter Password
    25. -> OK
    26. Jumped back to previous screen, see the new location on top and select it
    27. Enter name of location "M"
    28. -> OK
    29. This Directory Contains -> Movies
    30. Check -> Each Folder contains a Movie
    31. -> OK
    32. Refresh Library? -> OK
    33. I see an icon on the top right corner indicating that the library scan is in progress
    34. After 2minutes I see the first movies showing up in the MOVIE section of KODI
    35.  

    MP2 Test
    (Gave up after 1h)
    Code (Text):
    1.  
    2. Download MP2 2.1.2 -> 98MB
    3.  
    4. Start Setup:
    5. -> INSTALL
    6. -> NEXT
    7. Accept Licence Checkbox -> NEXT
    8. Client Only
    9. -> INSTALL
    10. -> FINISH
    11. -> CLOSE
    12.  
    13.  
    14. First Run:
    15. Startscreen shows the SETTINGS tab
    16. I assume I must enter my mediafolder in the settingstab
    17. I select the SETTINGS tile
    18. Select "Media Sources"
    19. select "Media Sources Configuration"
    20. Note "The Home Server is currently not connected" -> Add Media Source
    21. Select "Network Neighborhood" -> Continue
    22. Nothing happens, press the up arrow button the keyboard -> Waiting Animation shows
    23. The small dots in the waiting animation seem to be not distributed properly in the animation, some dots are overlapping and there are gaps between the dots, strange
    24. Waiting animation shows for 10 minutes and disappears, GUI is not responding anymore
    25. Kill MP2-Client.exe in the task manager
    26.  
    27. Start MP2 again
    28. I select the SETTINGS tile
    29. Select "Media Sources"
    30. select "Media Sources Configuration"
    31. -> Add Media Source
    32. Select "Network Neighborhood" -> Continue
    33. Nothing happens, press the up arrow button the keyboard -> Waiting Animation shows
    34. Waiting animation shows for 5 minutes, I kill MP2-Client.exe in the task manager
    35.  
    36. Start MP2 again
    37. Select the SETTINGS tile -> Maybe I just add my Home Server
    38. Select "General"
    39. Select "Connectivity"
    40. Select "Home Server"
    41. Find Homeserver -> Attach "'MediaPortal 2 Server' at host ''" very strange name -> added
    42. ESC -> ESC -> ESC
    43. Select "Media Sources"
    44. Select "Media Sources Configuration"
    45. Try to set Network Credentials but I cannot select the menu point, the menu looks the same as the others but apparently is not selectable
    46. -> "Add Media Sources"
    47. The menu point "Network Neighborhood" disappeared
    48. Select "Local Filesystem", the only option available -> Continue
    49. Select "Manual Input" -> I can enter a path manually, yes!!
    50. The description about the Syntax is quite confusing, not sure what the ressource provider id is, the WIKI is skipping exactly this section:
    51. https://www.team-mediaportal.com/wiki/display/MediaPortal2/Media+sources
    52. Trying "\\mediaserver\movies$" -> Continue, seems to work
    53. Media Source Display Name -> M
    54. Share Watcher -> yes -> Continue
    55. Choose the Category -> Movie -> Finish
    56.  
    57. Press the HOME icon on top, nothing is shown
    58. Press the MOVIES icon on top, only shows "Online Videos" and "Local Media" tile
    59. No information is displayed if something gets imported right now or not, better check the import settings if I may need to start the import manually
    60. Press the SETTINGS icon on top
    61. Media Library -> Movie Import Settings
    62. 5 menu points appear, I cannot select any of them, settings main navigation on the left has disappeared -> ESC
    63.  
    64. Press the MOVIES icon on top
    65. Select "Local Media" -> Waiting Animation shows
    66. Waiting for 2 Minutes
    67. A menupoint with the Media Source "M" shows, select "M"
    68. Waiting animation shows for 10 minutes and disappears, GUI is not responding anymore
    69. Kill MP2-Client in the taskmanager
    70.  
    71. Give Up after more than 1h trying to import a movie folder :(
     
    • Thank You! Thank You! x 1
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. BlueMax1916
    • Super User

    BlueMax1916 Super User

    Joined:
    January 29, 2007
    Messages:
    677
    Likes Received:
    60
    Ratings:
    +121 / 1
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi,

    depending on the amount of your media MP2 has to import into its database and depending on the online sources to collect images and information from and their response time you have to wait a substantial time for the database to be populated. That may take several hours to one day for the initial run. During that time the server is loaded with work and may not respond well to user interactions. Just let it work over night.

    If you have prepared your media (movies, TV series) well with local .nfo files and posters, fanart etc. (MKV-Buddy for the win) and choose strictly offline scanning it will be faster but take still some hours.

    MP2 is a very different product from MP1 but with version 2.1.2 very mature now.


    Cheers

    Blue Max
     
    • Like Like x 1
  4. Brownard
    • Team MediaPortal

    Brownard Development Group

    Joined:
    March 21, 2007
    Messages:
    1,902
    Likes Received:
    773
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,303 / 1
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Thanks for giving it a try, it seems that most of the issues you experienced stemmed from network related issues, which I imagine were caused by the fact you were running from a virtual machine. I accept though that MP2 could/should handle these errors much more gracefully.
    I can't see anywhere in the logs where the client connected to the server, did you have the server also running in the virtual machine? Usually when you do a clean 'single seat' install (i.e. client and server on the same machine) you shouldn't need to manually attach to the server, the fact that this didn't work for you points to some other issue. Adding media sources requires that the server is connected which is why you experienced issues with that. I see from your own log that you did at least try and connect to it at some point, though there is not indication of this in the logs, the logs from the server would be useful to see if there's anything of interest with respect to that. There are also other entries in the logs related to DNS name resolution which is why I expect there was some conflict with the virtual machine's network configuration and MP2.
     
  5. Terra

    Terra Portal Pro

    Joined:
    August 25, 2009
    Messages:
    226
    Likes Received:
    36
    Ratings:
    +53 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    I thought that at some point, however I never had any issues with the network of the VM, I can access the shares in Windows Explorer with no issues and also KODI had no problems finding the share and files instantly.
    I do not have any physical test system ready right now and can only test in the VM, but I also do that for MP1.

    Nobody should think this is some sort of rant, I just wanted to share how my end user experience looked like when I tried out MP2 against KODI. If I had more time now I would try to tinker around and research logs and the forums to find solutions, but I do not have it right now, nor should it be required imho for such a simple scenario as adding a share and browse through the videos.
     
  6. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,522
    Likes Received:
    1,106
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,375 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    That doesn't mean that MP2 can access the same shares. Please note that MP2 is running under a different user context and requires explicit credentials that you can define in the settings.

    You don't have to. It is sufficient to either read the Wiki or simply ask a question to receive an adequate answer.
     
  7. Terra

    Terra Portal Pro

    Joined:
    August 25, 2009
    Messages:
    226
    Likes Received:
    36
    Ratings:
    +53 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    What do you exactly mean with "different user context"? If MP2 would have problems with any credentials shouldn't it just tell me that after a few tries to access the share instead of crashing? ;)
    Next to KODI I also successfully tried it with MP1, PLEX Server, Windows Explorer, VLC, MPC and other tools on this virtual machine.


    As mentioned in my log in the first post, the WIKI does not mention how to add media to MP2, and I do not have the answers to enhance the WIKI entry.
    Media sources
    Bildschirmfoto 2017-12-16 um 10.45.20.png
     
  8. Lehmden
    • Team MediaPortal

    Lehmden Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2010
    Messages:
    11,776
    Likes Received:
    2,143
    Gender:
    Male
    Location:
    Lehmden
    Ratings:
    +3,600 / 28
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi.
    Did not know where you have find this (I could not find it no matter how hard I tried), but the Wiki clearly tells how to add media sources...
    Here:
    Setting up Media Sources

    and here more in detail:
    Media sources
     
  9. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,522
    Likes Received:
    1,106
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,375 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    In the configuration setting that describes the menu entries. "Add media source" is supposed to describe the menu entry and I haven't found the time to come up with something adequate yet - which is just a euphemism for "I forgot about it"...

    Anyway, I think that adding a share is sufficently well described elsewhere for the time being.

    The WIki explains it. A few lines under the missing text that you complain about:

    Credentials.JPG
     
    Last edited: December 16, 2017
  10. Terra

    Terra Portal Pro

    Joined:
    August 25, 2009
    Messages:
    226
    Likes Received:
    36
    Ratings:
    +53 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    @Lehmden
    Thank you for the link. I have removed the text "*** Text to be added ***" on the page mentioned with a link to the other page in the Wiki which describes it in every detail.
    The page with the missing information is the first hit in Google and the Wiki when searching for "mediaportal add media sources", this should help others with the same problem.

    Regarding the credentials, according to my log in the first page the Network Credentials option was not available in my test, I will try it again when I am back home.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!