1.10.0 - TV Server stops working randomly / Server cant be found

Discussion in 'Archive' started by Russ_T_, January 26, 2015.

  1. Russ_T_

    Russ_T_ Portal Member

    Joined:
    February 22, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Male
    Occupation:
    BA
    Location:
    Auckland
    Ratings:
    +3 / 1
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Show System Specs
    MediaPortal Version: 1.10.0

    Description
    After upgrading from 1.9.0 to 1.10.0 TV server stops randomly or the connection to it is lost.

    MP displays a message: (see attached)
    Window Title: TV Setup
    Please specify the IP address or host name
    of the master TV service
    Current Setting:
    HTPC7

    HTPC7 is the name of the PC, both the client and the TV server are running on

    Exiting MP, and restarting it resolves the problem, however in the interim scheduled TV shows are not recorded

    I have tried amending the hosts file as per the known issues
    (un-commented 127.0.0.1 etc)
    Running on Windows 7 Ultimate SP1
    Didn't have this problem on version 1.9.



    Steps to Reproduce:
    Using MP normally - mostly to watch recorded TV
    Turn off TV, go away, come back later, turn on TV - problem appears
    Appears random. no pattern to why it happens
    Has been happening randomly for several weeks. sometime multiple times a day, other times after several days. Sometimes also happen while we are watching a recorded program
     

    Attached Files:

    Last edited: January 27, 2015
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. schwarzrz

    schwarzrz Portal Pro

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    370
    Likes Received:
    28
    Gender:
    Male
    Location:
    Frankfurt
    Ratings:
    +57 / 1
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Please check your power settungs. Maybe they have changed with the update and the server goes asleep. (Happens to my server, but it is a multiseat installation and i makes sense in my surrounding).
     
  4. Russ_T_

    Russ_T_ Portal Member

    Joined:
    February 22, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Male
    Occupation:
    BA
    Location:
    Auckland
    Ratings:
    +3 / 1
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Show System Specs
    Hi Schwarzrz. I checked the power settings. CPU and Monitor are always on - never goes to sleep or standby. This is a dedicated HTPC server.
    Thanks.

    I am thinking of going back to version 1.9.0.
    If I just run the 1.9.0 installer will that work?[DOUBLEPOST=1422299111][/DOUBLEPOST]Also I tried setting the wake on lan settings in MP Config, to see it that would fix the problem - but it didn't help.
    ( I set the WOL timeout to 30 seconds, and left the "auto configure server MAC address" ticked )
     
    Last edited: January 26, 2015
  5. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,780
    Likes Received:
    1,125
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,408 / 22
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Russ,

    1.10 introduced some changes in display management. On some systems there are issues when the PC resumes from standby. You may want to try the following patch and see if this helps: Link

    The file "MediaPortal.exe" contains the main change. The other dll's address the "running in wrong thread" error. All files are located in the MediaPortal directory (some in the plugins section). rename the originals and copy the patches to the same locations.

    regards,
    HTPC_Sourcer
     
  6. mm1352000
    • Team MediaPortal

    mm1352000 Development Group

    Joined:
    September 1, 2008
    Messages:
    21,527
    Likes Received:
    4,738
    Ratings:
    +8,205 / 17
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    The TV service does seem to be stopping due to this error:
    Show Spoiler

    [2015-01-25 23:44:19,359] [Log ] [4 ] [INFO ] - Tvservice stopped due to an unhandled app domain exception System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlCommand.TimeoutExpired(Object commandObject)
    at System.Threading._TimerCallback.TimerCallback_Context(Object state)
    at System.Threading.ExecutionContext.Run(ExecutionContext executionContext, ContextCallback callback, Object state, Boolean ignoreSyncCtx)
    at System.Threading._TimerCallback.PerformTimerCallback(Object state)
    [2015-01-25 23:44:19,367] [Log ] [scheduler thread] [INFO ] - scheduler: SchedulerWorker inner exception Error: StatementErrorUnclassified
    Gentle.Common.GentleException: select idProgram, idChannel, startTime, endTime, title, description, genre, state, originalAirDate, seriesNum, episodeNum, episodePart, episodeName, starRating, classification, parentalRating from Program where title = ?title and startTime <= ?startTime and endTime > ?endTime; ---> MySql.Data.MySqlClient.MySqlException: Timeout expired. The timeout period elapsed prior to completion of the operation or the server is not responding.
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlDataReader.NextResult()
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlCommand.ExecuteReader(CommandBehavior behavior)
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlCommand.ExecuteDbDataReader(CommandBehavior behavior)
    at System.Data.Common.DbCommand.System.Data.IDbCommand.ExecuteReader()
    at Gentle.Framework.SqlStatement.Execute(IDbConnection conn, IDbTransaction tr)
    --- End of inner exception stack trace ---
    at Gentle.Framework.SqlStatement.Execute(IDbConnection conn, IDbTransaction tr)
    at Gentle.Framework.PersistenceBroker.Execute(SqlStatement stmt, IDbConnection dbConnection, IDbTransaction dbTransaction)
    at TvDatabase.Program.RetrieveCurrentRunningByTitle(String title, Int32 preRec, Int32 postRec)
    at TvService.Scheduler.IsTimeToRecordEveryTimeOnEveryChannel(Schedule schedule)
    at TvService.Scheduler.IsTimeToRecord(Schedule schedule, DateTime currentTime, RecordingDetail& newRecording)
    at TvService.Scheduler.StartAnyDueRecordings()
    at TvService.Scheduler.DoScheduleWork()
    at TvService.Scheduler.SchedulerWorker()MySql.Data.MySqlClient.MySqlException (0x80004005): Timeout expired. The timeout period elapsed prior to completion of the operation or the server is not responding.
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlDataReader.NextResult()
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlCommand.ExecuteReader(CommandBehavior behavior)
    at MySql.Data.MySqlClient.MySqlCommand.ExecuteDbDataReader(CommandBehavior behavior)
    at System.Data.Common.DbCommand.System.Data.IDbCommand.ExecuteReader()
    at Gentle.Framework.SqlStatement.Execute(IDbConnection conn, IDbTransaction tr)


    How many schedules do you have?
     
  7. 2BitSculptor
    • Team MediaPortal

    2BitSculptor Super Moderator

    Joined:
    January 23, 2008
    Messages:
    1,835
    Likes Received:
    301
    Occupation:
    Sculptor - Maquettes, Resin Figure Model Kits, Toy
    Location:
    South Central Wisconsin
    Ratings:
    +399 / 0
    Home Country:
    United States of America United States of America
    Show System Specs
    I had this happen a few times, had to restart TVServer manually. I rebooted my system after the last couple occurrences and it has been over a week since the last time. I don't let my PC go into hibernation or standby, so that's not the issue. I remember I did cull a couple schedules from recordings, so maybe that was part of the fix.
     
  8. Russ_T_

    Russ_T_ Portal Member

    Joined:
    February 22, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Male
    Occupation:
    BA
    Location:
    Auckland
    Ratings:
    +3 / 1
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Show System Specs
    Thanks everyone for your replies

    There are 143 scheduled recordings

    I re-installed MP 1.9.0, and rebooted my PC.
    However the problem still exists. I came home from work today and the same error appeared.
    Restarting MP fixed it - but some programs were not recorded.

    Also I have had a couple of instances when the system seems to have frozen (once while watching a recorded TV show).
    The mouse still works but nothing else is responsive, including a Ctrl+Alt+Del. However after waiting about 30-40 seconds, the system came back to life and MP and everything else seemed to work again.

    This is odd as I haven't done any system upgrades or installed any new software etc.
    There is no backup or virus scanning scheduled during this time. And the system is setup so it never suspends / goes to sleep etc.
    I have been using MP successfully on this same hardware / windows platform for about 3-4 years.
     
  9. mm1352000
    • Team MediaPortal

    mm1352000 Development Group

    Joined:
    September 1, 2008
    Messages:
    21,527
    Likes Received:
    4,738
    Ratings:
    +8,205 / 17
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    That's quite a lot.
    Have you added some since upgrading from MP 1.9 to 1.10? ...because I suspect this may explain the problem.
     
  10. Russ_T_

    Russ_T_ Portal Member

    Joined:
    February 22, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Male
    Occupation:
    BA
    Location:
    Auckland
    Ratings:
    +3 / 1
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Show System Specs
    I may have added a few, but not a lot. I do recall also deleting a few recently.

    I will delete some more and see how it goes.
    Is there a recommended upper limit ?

    BTW I have 2 Hauppage cards - each with 2 tuners - so 4 tuners in total.
    I always set my recordings to start 1 minute before, and finish 10 minutes after - so there is sometimes an overlap .
    However Its been this way for the last 3-4 years and has been OK until recently. (MP rocks !!!)

    I will let you know how I get on after deleting some scheduled recordings.

    Thanks
     
  11. mm1352000
    • Team MediaPortal

    mm1352000 Development Group

    Joined:
    September 1, 2008
    Messages:
    21,527
    Likes Received:
    4,738
    Ratings:
    +8,205 / 17
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Not as far as I'm concerned. However, the fewer the better.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!