Why open source fails and Integration wins for complex programs (1 Viewer)

TonyR63

Portal Pro
December 1, 2015
60
1
58
Home Country
Australia Australia
Country flag
Hi

You got much further that I did as I cannot complete an install getting the dreaded. -
"MP2-Server failed to start. Verify you have sufficient privileges to start system services"
I have already got the .NET Framework 4.7.1 installed so that solution will not work for me.
I downloaded and installed the DirectX end-user runtime too and that aalso made no difference.
My computer is also on the internet an it was no help to me.

I agree with your feedback the installation programs should 1st search for prerequisites and if possible download them automatically if connected to the internet.

I tried to use MP2 about two years ago and I had the world of pain.

Its a shame that careful feedback is not taken at face value and the basic understanding that such programs need to be usable by ordinary people is a base level before too many features are added. It should be easy to install and configure base live tv, EPG and streaming functionality before the bells and whistles are added. Its trying immediately to do too much and cannot get the basics right.

Having a setup program fail with incorrect "privileges" errors reported when I am logged in as administrator is really unacceptable and a catastrophic failure off the solution.
 

HTPCSourcer

Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • May 16, 2008
    11,431
    2,334
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    You got much further that I did as I cannot complete an install getting the dreaded. -
    "MP2-Server failed to start. Verify you have sufficient privileges to start system services"
    This is the third thread where you bring this up. We can't help you if you don't provide logs. As I put out in my other answer to you: please start the installer using the setuplogging.bat and upload the log.

    I agree with your feedback the installation programs should 1st search for prerequisites and if possible download them automatically
    This is what happens. However, in very few cases it is no working. The most common reason is a PC that has not been fully updated.

    Having a setup program fail with incorrect "privileges" errors reported when I am logged in as administrator is really unacceptable and a catastrophic failure off the solution.
    Being administrator doesn't mean that you can do everything. It just means that you can provide yourself the rights to do everything. The software is normally installing correctly. What you report here makes me believe that you downloaded the package and ignored the new Microsoft Windows feature where internet downloads will have limited privileges unless ticked off in the file properties. So before launching the installer, check out the properties and look for something like "allow access"
     

    Digsy

    Portal Pro
    August 29, 2018
    191
    19
    51
    Home Country
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    Country flag
    You got much further that I did as I cannot complete an install getting the dreaded. -
    "MP2-Server failed to start. Verify you have sufficient privileges to start system services"

    When I upgraded to 2,2 pre release I also got the "MP2-Server failed to start" error. I eventually fixed it with the help of the forum users, in particular @aspik , In my case it wasn't any of the usual issues. Another piece of software had already installed a service which grabbed one of the communication ports required by MP2.2 Luckily it was possible to disable this service without any side effects. You can read all about it here.

    To be fair, since I wrote my comments on this thread I have also had my fair share of problems with MP2, but so far I have been able to solve most of them (and all the serious ones) with help from this forum.
     

    TonyR63

    Portal Pro
    December 1, 2015
    60
    1
    58
    Home Country
    Australia Australia
    Country flag
    Thanks for the feedback Digsy, most appreciated.
    I'm not clear how I'm going to work out where the port conflict is assuming that is my problem.
    it looks like the install program does not check for port assignment when installing the MP2 service although if it does not I wonder why there are not widespread installation errors reported.
     

    TonyR63

    Portal Pro
    December 1, 2015
    60
    1
    58
    Home Country
    Australia Australia
    Country flag
    Hi

    I also though I had already posted confirmation that "Allow Access" was enabled on the file that was downloaded before running setup.
     

    HTPCSourcer

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • May 16, 2008
    11,431
    2,334
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Anecdotal testimonies are not helpful. If you guys would like to continue this chat, I'll move this thread to the Café section.

    I'm not clear how I'm going to work out where the port conflict is assuming that is my problem.
    The discussion about your issues is taking place here: Installation failing
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Unfortunately although the fix has sorted out video replay correctly after a refresh rate change, I am still having problems with audio playback. Please refer to this thread. MediaPortal 1 - No audio and crashing with Intel Integrated Graphics
    Unfortunately although the fix has sorted out video replay correctly after a refresh rate change, I am still having problems with...
    Can someone please take a look at the attached logs. This is driving me insane! I have MadVr and LAV set up on same computer in...
    Replies
    11
    Views
    588
    MP1 MP2 MP2 DLNA status? DE
    What I meant is that we have a MP2 plugin called UPnP Render that can play media from DLNA servers if I remember correctly. I don't know the current state of the plugin though. That's why MP2 probably never will be certified. ;) Yes, that was also the idea, but it is a big job as all TV's, software etc. seems to not do everything...
    What I meant is that we have a MP2 plugin called UPnP Render that can play media from DLNA servers if I remember correctly. I don't...
    So I'm wondering what the state of play is with MP2 and DLNA functionality? When I started this post, I did see some posts...
    Replies
    10
    Views
    623
    So after a long search and a lot of experiments I did find out the culprit: I did disable events of the Common Information Model Object Manager. As soon as they are disabled TV server will always show "port 554 is already bound". Enabling/disabling events is done by this reg key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WBEM\CIMOM]...
    So after a long search and a lot of experiments I did find out the culprit: I did disable events of the Common Information Model...
    I've got a Digital Devices Cine S2 V7A Twin and a DigitalEverywhere FloppyDTV for Satellite TV. I've been running MediaPortal 1.4.0...
    Replies
    1
    Views
    194
    198.168.0.20 is the server, 198.168.0.11 is the client. I've done as requested, and attached the logs. Unfortunately I'm going to have to remove MP2 and reinstall MP1, the two won't co-exist on my system. We've been without the ability to record TV since Wednesday when MP1 developed a problem, and as I'm back to work tomorrow I...
    198.168.0.20 is the server, 198.168.0.11 is the client. I've done as requested, and attached the logs. Unfortunately I'm going to...
    I'm just in the process of setting up and trying MP2, I have a WHS2011 server with MP2 server installed - this has my tuner card in...
    Replies
    10
    Views
    665
    I ended up doing a clone disk recovery. I had just done a backup, and I figured I might as well test it -- it's been a while since I've gone through the recovery process. All good. :) I had the logs, but lost them in the recovery. Sorry. :( I believe the issue was that I had removed Windows Media Player from Windows Features. Still...
    I ended up doing a clone disk recovery. I had just done a backup, and I figured I might as well test it -- it's been a while since...
    So I tried upgrading from 1.27 to 1.28. I upgrade frequently without issues. I did a simple upgrade, so I did not delete my user...
    Replies
    2
    Views
    157
    Top Bottom