Windows 8.1 doesn't jump to Desktop mode when started on Metro UI

Discussion in 'General Support' started by red5goahead, August 27, 2014.

  1. red5goahead
    • Premium Supporter

    red5goahead MP Donator

    Joined:
    November 24, 2007
    Messages:
    695
    Likes Received:
    96
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software engineering
    Location:
    Italy, North West
    Ratings:
    +144 / 1
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    I installed Windows 8.1 yesterday. No problem with 24P , 23,976 Hz. refresh rate on tv plasma (monitor 1 , secondary) and 60 HZ (lcd, monitor 2 , primary) , there was no stuttering or tearing using MP on secondary, but there is an issue with 50 HZ vs 60 HZ. it stutter . Il'try with 50 Vs 75 Hz. later.

    there is an issue with Windows 8.1. If a pin media portal on start page I've no problem, media portal starts in desktop mode, also if I start it from desktop but I use LM remote keymap to start MP with a script to handle the monitors, switch them enter MP and back on exit and handle the audio card to switch by code from a device to an another (speaker & digital output, do you know ssd audio switcher? http://funk.eu/ssd/ it work fine).
    So the problem is that: I'm on start page, MP start but I'm in metro interface/start page, when I start, MP don't switch to desktop mode. It would be fine an option to force desktop mode


     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    You mean you start MP with the shortcut from the Metro UI?
    That also works fine here, MP starts on desktop mode.
     
  4. red5goahead
    • Premium Supporter

    red5goahead MP Donator

    Joined:
    November 24, 2007
    Messages:
    695
    Likes Received:
    96
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software engineering
    Location:
    Italy, North West
    Ratings:
    +144 / 1
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    Yes, through Metro UI pinned shortcurt there is no problem, but if I start Media Portal from LM Remote and the Metro UI is on the foreground it don't working proper because MP start in the background. I didn't tried using MP Tray utility.
     
  5. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    You can't navigate on the Metro interface with your remote?
    If you can get your remote to work in windows (like an MCE remote, i have a Harmony One), then you can simply click on the Tile with the remote.
    As an alternative you could make Windows start to desktop (unless you prefer the Metro UI for other things).
     
    Last edited: August 27, 2014
  6. red5goahead
    • Premium Supporter

    red5goahead MP Donator

    Joined:
    November 24, 2007
    Messages:
    695
    Likes Received:
    96
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software engineering
    Location:
    Italy, North West
    Ratings:
    +144 / 1
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    I would to start MP by MCE remote Windows/Green button, I don't care about where I'm on Windows 8 interface, MP should start as a stand-alone device. MPtray it's a MP native feature and start MP by green button: one button. It's quite simple I guess
     
    • Agree Agree x 1
  7. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    Correct, but when you press the Green button while you are on Metro, it still starts MP on desktop mode, and does NOT switch there.
    If you don't care about where you are on Win 8 interface, then i would setup windows to boot directly to Desktop. Then you can use MPTray and simply hit Green button to start it.
     
    • Agree Agree x 1
  8. red5goahead
    • Premium Supporter

    red5goahead MP Donator

    Joined:
    November 24, 2007
    Messages:
    695
    Likes Received:
    96
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software engineering
    Location:
    Italy, North West
    Ratings:
    +144 / 1
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    I can't use MPTray because before starting MP I have to perfom some action:

    1) change my sound device to Realtek digital output (using ssd 9hidden command)
    2) active and set Panasonic monitor #1 as unique/primary monitor and detach Asus Lcd

    start MP

    on exiting

    1) change/return my sound device to Realtek speaker (using ssd 7hidden command)
    2) active and set Asus Lcd Panasonic monitor #2 as unique/primary monitor and detach the Panasonic

    so I've to use LM remote but Media Portal do not have a simple option such as "keep Media Portal starting in desktop mode (Win8/Win8.1)" in startup/resume settings
     
  9. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    OK, i understand ;)

    So to be clear: You start MP with a remote button, which you have mapped to a script that performs some actions, and afterwards starts MP?
    And your problem is that when you execute this script from the Metro UI, that MP starts on desktop mode, and you aren't switched there (automatically).
    And least but not least: You don't mind if windows starts up on Metro or Desktop mode?

    Then i assume your remote button doesn't work on Desktop mode? Because that would solve the problem above (if i understood all correct) ;)
    At least i understand your 'request' now! Just trying to figure out a solution without coding :D

    ** EDIT **
    Btw: I just tested it here on my Win 8.1 setup, and when i click the MP shortcut on my Metro UI, it starts MP nicely and jumps to desktop mode... :confused:

    My Taskbar settings checked:
    upload_2014-8-27_22-23-45.png
    upload_2014-8-27_22-24-0.png

    Note: I'll move these posts to a new thread in a second.
     
    Last edited: August 27, 2014
    • Agree Agree x 1
  10. red5goahead
    • Premium Supporter

    red5goahead MP Donator

    Joined:
    November 24, 2007
    Messages:
    695
    Likes Received:
    96
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software engineering
    Location:
    Italy, North West
    Ratings:
    +144 / 1
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    Yes, the script execute inital actions , wait MP to exit, and perform the final ones (restore)

    it should work every time from the metro UI even from the desktop.
    From the desktop mode the remote button and the script configurated into work fine, obviously

    No , because I use the pc for other activity so if I forget the Metro UI opened the remote button doesn't work anymore. from desktop as I said there are no issues
     
    • Like Like x 1
  11. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!