Audio issues with MKV Playback in MP2.1.3 (1 Viewer)

osre

Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 14, 2014
    766
    386
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Hi,

    I have issues when I playback mkv files in MP2.1.3.
    The mkv files are created eather with MakeMKV as rips from DVD or BD with DD 5.1 or DTS 5.1, or created with VideoReDo from wtv (WMC SD and HD recordings) files without transcoding (except for the cuts).
    The files play fine with VLC player.
    But when I play them in MP2 on the same machine, I only hear sound from the center speaker (5.1 audio system is connected via toslink, Realtek onboard audio)
    I tried switching from LAV to MS video codecs and tried some different splitter options, but this does not make any difference.
    Sound in live TV in MP2 is also fine.

    Any ideas what could be wrong here, or what I can try?

    OS is WIn10x64 Fall Creators update, a relatively fresh install, where no other Software was installed before.
    MP2 isalso installed fresh, no other version was installed before.

    Thanks in advance,
    Reinhard.
     

    ge2301

    Lead Design MP2
  • Team MediaPortal
  • January 11, 2014
    7,494
    2,669
    Stuttgart
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    I just realized, that I gave a “creative” rating for previous post. I never did that :confused: perhaps wrong click on mobile phone ...
     

    ge2301

    Lead Design MP2
  • Team MediaPortal
  • January 11, 2014
    7,494
    2,669
    Stuttgart
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Can you not pass the audio directly to receiver via HMDI? I understood you use onboard 5.1. I did that also once and had only trouble.
    As the codec makes no difference you could try to change the device in settings or install another driver. With Windows 10 MS found a way to kill drivers with every update, it’s worse than all things they did earlier ...
     

    osre

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 14, 2014
    766
    386
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    I just realized, that I gave a “creative” rating for previous post. I never did that :confused: perhaps wrong click on mobile phone ...
    And I was wondering what you ment :)
     

    osre

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 14, 2014
    766
    386
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Next step is to pass Audio to TV via HDMI, and then from TV to receiver by TosLink, because for some reason my TV does not accept my receiver as Audio target via HDMI, even I used the ACR port on both !? 2nd TosLink cable is already on my desk, just need some time again.
     
    Last edited:

    osre

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 14, 2014
    766
    386
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    So I switched from PC/realtek->TosLink->Receiver
    to PC->HMDI->TV->TosLink->Receiver and now sound works as expected.
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Ok, just done some more mucking around. turns out my logitech mouse seems to be extremely unresponsive in media portal. Can use my keyboard just fine (also lightspeed wireless). Suggestions?
    Ok, just done some more mucking around. turns out my logitech mouse seems to be extremely unresponsive in media portal. Can use my...
    Good evening, having just fresh installed media portal 2.3.2. Looking at trialing again as it now seems to support what I am...
    Replies
    1
    Views
    188
    Having used MP1 since 15 years, these epg related problems occuring after a fresh install stumble me. Needed to change a system hdd and decided it was time for a clean install anyway. Other hardware (C2D, 8 Gb ram, no tv cards - IP only) unchanged. Was running an earlier Win10 version with MP 1.24 which had been updated for years...
    Having used MP1 since 15 years, these epg related problems occuring after a fresh install stumble me. Needed to change a system...
    Having used MP1 since 15 years, these epg related problems occuring after a fresh install stumble me. Needed to change a system...
    Replies
    0
    Views
    406
    Well it's been a couple of days and we've had no more unable to play errors .
    Well it's been a couple of days and we've had no more unable to play errors .
    I've just upgraded the motherboard, CPU, ram, boot drives and PSU in my TV Server (always on), and am now having intermittent...
    Replies
    8
    Views
    986
    Hello!!! I use a handy app called catchin' sync to roughly check the AV sync of audio/video on my HTPC/TV. It's not as accurate as a dedicated opto-electronic calibrator but it's more than adequate for this application and much better than trying to do things by eye (even when the lack of sync is massively obvious, subjective...
    Hello!!! I use a handy app called catchin' sync to roughly check the AV sync of audio/video on my HTPC/TV. It's not as accurate as...
    Hello!!! I use a handy app called catchin' sync to roughly check the AV sync of audio/video on my HTPC/TV. It's not as accurate as...
    Replies
    0
    Views
    362
    That seems likely. I tried the h264 ts cutter (found here) and it sort of works with HEVC/x265. The Preview has problems decoding the image, but if you know the area where to cut you can find a place. I had to change the settings (as a dialogbox suggested) to I-Frames as Cut-In-Points and All-Frames as Cut-Out-Points or else the...
    That seems likely. I tried the h264 ts cutter (found here) and it sort of works with HEVC/x265. The Preview has problems decoding...
    Hi there, I have a strange problem with mkvmerge when processing some recordings from german DVB-T2. So what's happening: I...
    Replies
    2
    Views
    772
    Top Bottom