Audio playback stopps after exiting Windows 10 screensaver

Discussion in 'Listen Music' started by rue, January 23, 2016.

  1. rue
    • Premium Supporter

    rue MP Donator

    Joined:
    January 1, 2009
    Messages:
    112
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Hi I have a strange problem coming up after upgrading my system to Windows 10@64 Bit.

    In common with 1.12 and 1.13 everything is running fine, but when I use the Windows screensaver I lose audio playback when the screensaver deactivates.

    In detail:
    - Run MP with whatever player you want (I tried with bass)
    - Select "Music" section and playback any file
    - Windows screensaver appears after configured time
    -> Music is still playing
    -> wait unti system is stable (screensaver process finished)
    -> move your mouse, so that the screensaver deactivates.

    -> MP now shows the same frame as before screensaver - but music playback has been stopped.

    Calling a new file will throw an error message.

    The MP-Log file tells:



    [2016-01-23 12:54:43,397] [Error ] [MPMain ] [ERROR] - BASS: Play caused an exception: System.NullReferenceException: Der Objektverweis wurde nicht auf eine Objektinstanz festgelegt.
    bei MediaPortal.MusicPlayer.BASS.BassAudioEngine.NewMixerNeeded(MusicStream stream)
    bei MediaPortal.MusicPlayer.BASS.BassAudioEngine.PlayInternal(String filePath)
    bei MediaPortal.MusicPlayer.BASS.BassAudioEngine.Play(String filePath).
    [2016-01-23 12:54:43,438] [Error ] [MPMain ] [ERROR] - PlaylistPlayer: *** unable to play - D:\Music\Interpreten und Gruppen\Adam Lambert\The Original High (Deluxe Edition)\08-Lucy (ft. Brian May).mp3 - skipping track!


    Looks like the player has lost it's codec connection.

    I used VLC to try what happens when MP is not in the game - no problem.
    I never had a problem before upgrading to Win 10 - formerly I used Win 7.

    System here is:
    - Asrock Z97 Extreme 6, i7 4790K, 32 GB Ram
    - internal grafics 4600
    - Logitech Z5 USB speakers

    I attach full system spec.

    Anybody an idea? - Thanks for you suggestions.

    best regards

    RUE
     

    Attached Files:

    • msinfo.txt
      File size:
      5.5 MB
      Uploaded:
      January 23, 2016
      Views:
      820
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,447
    Likes Received:
    1,102
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,365 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Please attach a full MediaPortal log set.
     
  4. rue
    • Premium Supporter

    rue MP Donator

    Joined:
    January 1, 2009
    Messages:
    112
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    ok, here is the full set.
     
  5. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,447
    Likes Received:
    1,102
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,365 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Unfortunately these logs are unusable as log level is "error" only. "Debug" level is required for diagnosis.
     
  6. rue
    • Premium Supporter

    rue MP Donator

    Joined:
    January 1, 2009
    Messages:
    112
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    sorry. my fault .....
     
  7. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,447
    Likes Received:
    1,102
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,365 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hello,

    I am not fully sure what is happening. It appears that there is a mixup of display devices.

    First music playback is starting as described:
    Then the scren is switching off, but I am uncertain about the appearance of new devices
    Show Spoiler

    [2016-01-23 17:10:21,373] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: The user activity timeout has elapsed with no interaction from the user
    [2016-01-23 17:10:21,373] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - PS: POWERSETTINGCHANGE
    [2016-01-23 17:10:21,379] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - Main: WM_DEVICECHANGE (Event: DBT_DEVICEARRIVAL)
    [2016-01-23 17:10:21,382] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - Main: Device type is DBT_DEVTYP_DEVICEINTERFACE - Name: Intel(R) HD Graphics 4600
    [2016-01-23 17:10:21,383] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: Video Device or Screen Intel(R) HD Graphics 4600 connected
    [2016-01-23 17:10:21,383] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - GraphicContext: device video connected - Count 2
    [2016-01-23 17:10:21,388] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - Main: WM_DISPLAYCHANGE
    [...]
    [2016-01-23 17:10:26,279] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: WM_POWERBROADCAST (PBT_POWERSETTINGCHANGE)
    [2016-01-23 17:10:26,284] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: The display is off

    Do you have more than one screen connected?

    Next audio renderers are removed
    and
    Then the display returns:
    Show Spoiler

    [2016-01-23 17:10:59,225] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: WM_POWERBROADCAST (PBT_POWERSETTINGCHANGE)
    [2016-01-23 17:10:59,226] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: The display is on
    [2016-01-23 17:10:59,226] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - D3D: Cursor ShowMouseCursor state -1
    [2016-01-23 17:10:59,226] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - PS: POWERSETTINGCHANGE
    [2016-01-23 17:10:59,227] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - Main: WM_DEVICECHANGE (Event: DBT_DEVICEARRIVAL)
    [2016-01-23 17:10:59,227] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - Main: Device type is DBT_DEVTYP_DEVICEINTERFACE - Name: Intel(R) HD Graphics 4600
    [2016-01-23 17:10:59,227] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - Main: Video Device or Screen Intel(R) HD Graphics 4600 connected


    Then music stops because of this:
    At this time I don't really understand what is happening but I believe it is somehow related to your choice of audio renderers and devices. Try using Direct Sound Default, etc. to see if this helps.
     
  8. rue
    • Premium Supporter

    rue MP Donator

    Joined:
    January 1, 2009
    Messages:
    112
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Hi again - yes this is real strange.

    I was testing to change the sound devices before I tried to ask the forum .... every time the same.
    Here are the logs with the "default device" - the problem is still the same.

    As output device I use since years my Logitech Z5 USB speakers without having problems.

    And .. no, I have only one display connected (would be nice to have two :) but I have only one).

    When the screensaver switches off the display the renderers for this device will be removed - so far ok, I don't use it (maybe indirect, but this is something you surely better know than me).

    The sound is playing as long as I move the mouse or do something different to wake up the display.
    It seems the re-activation of the display resets all renderers - is that possible?

    Something I can play around?

    Thanks for your help

    RUE
     
  9. CyberSimian
    • Team MediaPortal

    CyberSimian Test Group

    Joined:
    June 10, 2013
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    487
    Gender:
    Male
    Location:
    Southampton
    Ratings:
    +896 / 3
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Do you mean the Windows screen saver or the MediaPortal screen saver? I think that these are two different things.

    I use the MediaPortal screen saver (blanks the screen) with MP 1.12 on 32-bit Vista, and that works correctly with video (live TV, recorded TV, DVD), and with audio (live radio, recorded radio, MP3).

    The disadvantage of the MP screen saver is that you cannot choose a pleasing visualisation to occupy the screen while playing the audio. But that may not be a bad thing. My TV switches off the LEDs when the MP blank screen saver operates, thereby prolonging the life of the LEDs and reducing power consumption by about 20 watts.

    -- from CyberSimian in the UK
     
  10. rue
    • Premium Supporter

    rue MP Donator

    Joined:
    January 1, 2009
    Messages:
    112
    Likes Received:
    6
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    I am talking about Windows screensaver. On this Installation MP is only one of many applications. Best regsrds.RUE
     
  11. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,447
    Likes Received:
    1,102
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,365 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Then try using the MP screen saver rather than WIndows and you should be alright.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!