Cannot Playback AAC 2.0 Audio (1 Viewer)

ptmurphy

Portal Member
February 16, 2011
24
0
I am running MediaPortal 1.2.3 using the Moving Pictures plugin. I have several movies that have "AAC 2.0" listed as the audio format. These movies play back fine, but with no audio. The audio and video play back fine on the same computer using a different program (VLC Medial Player).

Any ideas why MediaPortal won't decode the audio on these files?

Thanks in advance for any direction...
 
Last edited:

LJG

Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • March 3, 2012
    457
    179
    Home Country
    United Kingdom United Kingdom
    Country flag
    Have you got LAV selected for AAC audio codec?
     

    ptmurphy

    Portal Member
    February 16, 2011
    24
    0
    Sorry for the delay in checking this out - I got called out of town for work.

    When I look at the audio decodes, they are all set to ffdshow Audio Decoder. LAV is not an option for AAC audo decoder. I have...

    - ffdshow
    - Microsoft DTV-DVD
    - Monogram AAC Decoder
    - MPC MPA
    - MPC RealAudio

    Should I try one of these or is the LAV AAC Decoder something I should download and install? And, should I be using LAV for everything, or just AAC?

    Thanks...
     
    Last edited:

    LJG

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • March 3, 2012
    457
    179
    Home Country
    United Kingdom United Kingdom
    Country flag
    I think ffdshow should work, but may need configuring, or you may be running an out of date version.

    You could certainly try all of the other AAC codecs that are installed on your system and available to select, if still no luck try installing LAV via MPEI (Media Portal Extension Installer), as it is a very popular codec that seems to work for most things.
     

    ptmurphy

    Portal Member
    February 16, 2011
    24
    0
    OK, I appreciate the help on this. I literally spent several days trying to figure this out - different codecs, different configurations, and NOTHING worked. So for some reason I was just messing around and took the mouse to the top while the movie was playing and displayed to options. The sound showed it was all the way up, not muted, but I hit the "+" volume key, and the sound started! Not sure if this is a glitch with the sound card, the codec pack, medial portal, or what, but it seems to work now.
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Many people found the Lentoid decoder better optimised than LAV for software decoding. If you want to try it, download it from the link below, run reg.bat as an admin to install it and change the HEVC Video settings in MediaPortal Configuration/Codecs and Renderer...
    Many people found the Lentoid decoder better optimised than LAV for software decoding. If you want to try it, download it from the...
    For some unknown reason I can't play HEVC encoded video with MP1 on my system. I have tried every trick I know, but nothing works...
    Replies
    10
    Views
    689
    That seems likely. I tried the h264 ts cutter (found here) and it sort of works with HEVC/x265. The Preview has problems decoding the image, but if you know the area where to cut you can find a place. I had to change the settings (as a dialogbox suggested) to I-Frames as Cut-In-Points and All-Frames as Cut-Out-Points or else the...
    That seems likely. I tried the h264 ts cutter (found here) and it sort of works with HEVC/x265. The Preview has problems decoding...
    Hi there, I have a strange problem with mkvmerge when processing some recordings from german DVB-T2. So what's happening: I...
    Replies
    2
    Views
    807
    i see discussion about fix on latest drivers (since 20.3.1) related to madvr issue, thank you for the report.
    i see discussion about fix on latest drivers (since 20.3.1) related to madvr issue, thank you for the report.
    I've recently started experiencing random audio dropouts when watching TV Series or Movies with DTS or Dolby Digital . If I...
    Replies
    12
    Views
    2K
    Ok, the importer also remembers the queue of items that are still needed to be processed in settings file. If there is something stuck, it will try again on next server start and probably stuck again. But removing the media source also removes the associated queue. The server's TV plugin automatically creates the media sources for...
    Ok, the importer also remembers the queue of items that are still needed to be processed in settings file. If there is something...
    Hi, I’ve been struggling with MP 2 now for several weeks. Initially all was fine. Then in the client, the listings of recorded TV...
    Replies
    8
    Views
    872
    It is looking and working very well now and I am almost at the point of switching my HTPC to MP2, madvr would definitely push me over the edge for sure.;)
    It is looking and working very well now and I am almost at the point of switching my HTPC to MP2, madvr would definitely push me...
    We are proud to present MediaPortal 2.3 MediaPortal 2.3 is a full-blown media center software that addresses the most common user...
    Replies
    4
    Views
    2K
    Top Bottom