MediaPortal 2 launches to black/blank screen

Discussion in 'General' started by Trivial, April 25, 2014.

  1. Trivial

    Trivial New Member

    Joined:
    April 25, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Canada Canada
    I just installed MediaPortal 2 (server and client on the same machine). When I launch the client, I get a black/blank screen. I rebooted, and can use ALT+ENTER to go from full screen to windowed, but the issue persists. When I move the mouse around, I can hear little blips that must be part of the interface, so I know that it's not freezing.

    Any ideas?

    My system: Windows 8.1 x64, GeForce GTX 650 Ti (latest official drivers)


     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. Lehmden
    • Premium Supporter

    Lehmden Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2010
    Messages:
    11,860
    Likes Received:
    2,147
    Gender:
    Male
    Location:
    Lehmden
    Ratings:
    +3,619 / 28
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi.
    You need to have DX9 installed even on your Win 8.1 system. Without this the rendering didn't work.
     
  4. Trivial

    Trivial New Member

    Joined:
    April 25, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Canada Canada
    That solved the problem. Thank you!
     
  5. Lehmden
    • Premium Supporter

    Lehmden Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2010
    Messages:
    11,860
    Likes Received:
    2,147
    Gender:
    Male
    Location:
    Lehmden
    Ratings:
    +3,619 / 28
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    You're welcome.
     
  6. mauwstin

    mauwstin Portal Member

    Joined:
    November 5, 2013
    Messages:
    19
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2 / 1
    Home Country:
    England England
    Show System Specs
    I have exactly the same issue having just completed a fresh install of MediaPortal 2 on a new HTPC which has DirectX11 - do I need to install DirectX9 as well? Googling seems to suggest that version 11 supersedes version 9 and should be backwards compatible.
     
  7. morpheus_xx
    • Team MediaPortal

    morpheus_xx Lead Dev MP2

    Joined:
    March 24, 2007
    Messages:
    11,065
    Likes Received:
    4,760
    Ratings:
    +6,814 / 11
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    yes:
     
    • Thank You! Thank You! x 1
  8. Lehmden
    • Premium Supporter

    Lehmden Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2010
    Messages:
    11,860
    Likes Received:
    2,147
    Gender:
    Male
    Location:
    Lehmden
    Ratings:
    +3,619 / 28
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Probably should be... ;) But it isn't...
    Installing DX9 on your System didn't hurt your DX11, so no need to worry...
     
    • Thank You! Thank You! x 1
  9. mauwstin

    mauwstin Portal Member

    Joined:
    November 5, 2013
    Messages:
    19
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2 / 1
    Home Country:
    England England
    Show System Specs
    Thank you - I will try installing DX9 later tonight/tomorrow, hopefully it works :)

    It might be worth updating this page of the wiki to state that DirectX 9 is required even if you already have a later version installed.
     
  10. Lehmden
    • Premium Supporter

    Lehmden Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2010
    Messages:
    11,860
    Likes Received:
    2,147
    Gender:
    Male
    Location:
    Lehmden
    Ratings:
    +3,619 / 28
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi.
    Done, thanks for the hint.
     
    • Like Like x 1
  11. mauwstin

    mauwstin Portal Member

    Joined:
    November 5, 2013
    Messages:
    19
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2 / 1
    Home Country:
    England England
    Show System Specs
    No problem - it reads slightly more clearly in English as:

    "DX9 is always necessary, even if a higher DirectX version (e.g. DX11) already exists on your system."

    (native English speaker :) )
     
    • Like Like x 1
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!