[solved] MP1.20 issue with HD audio stream (not all media) (1 Viewer)

Cowboy

MP Donator
  • Premium Supporter
  • January 25, 2011
    15
    13
    51
    Germany Germany
    Hi there,
    i've got a problem with the playback of some movies. The sound format is listed as DTS HD 7.1 but the receiver detects it as DTS surround 5.0 input signal (made some screenshots). The sound is not completely missing. It is very silent and kind of stuttering. Playing the same movie with VLC and SPDIF the playback is normal and the receiver detects the stream as DTS surround with 7.1 layout. I think theres a problem with the correct media detection in MP.

    On MP screen
    upload_2018-9-3_17-32-52.png


    AVR display with VLC
    upload_2018-9-3_17-0-42.png


    AVR display with MP and detected input signal as 5.0
    upload_2018-9-3_16-59-49.png


    I am using Mediaportal 1.20 with LAV filters (of course) and tried several audio settings.
    upload_2018-9-3_17-11-41.png


    The MP config uses LAV for all codecs, the audio rendering is set to Direct Sound Maranz AVR. DRRC is disabled.
    upload_2018-9-3_17-3-56.png


    I am using the VMR9 video renderer instead of EVR because i had some stability issues with EVR but tried also with EVR.

    The AVR is a Maranz SR 5012 connectied via HDMI to my htpc.
    upload_2018-9-3_17-3-13.png


    The htpc is an AMD 7700k APU on a Gigabyte GA-F2A88XM-HD3 board. The current AMD drivers with version 18.8.1 are quite actual.

    Logfile of playback:
    Code:
    [2018-09-03 15:38:59,702] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - MediaInfoWrapper.MediaInfoWrapper: Inspecting media : C:\Data\My_1080p_H264_MPG4_AVC_DTS-HD_HRA_7.1_movie.mkv
    [2018-09-03 15:38:59,707] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - RefreshRateChanger.AdaptRefreshRate: 'auto refreshrate changer' disabled
    [2018-09-03 15:38:59,707] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - g_Player.Play(C:\Data\My_1080p_H264_MPG4_AVC_DTS-HD_HRA_7.1_movie.mkv Video)
    [2018-09-03 15:38:59,712] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Loading external players plugins
    [2018-09-03 15:38:59,717] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] -   found plugin:MediaPortal.WinampPlayer.WinampPlugin in C:\Program Files (x86)\Team MediaPortal\MediaPortal\Plugins\ExternalPlayers\ExternalPlayers.dll
    [2018-09-03 15:38:59,717] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] -   player:Winamp.  author: int_20h
    [2018-09-03 15:38:59,717] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] -   found plugin:MediaPortal.ITunesPlayer.ITunesPlugin in C:\Program Files (x86)\Team MediaPortal\MediaPortal\Plugins\ExternalPlayers\ExternalPlayers.dll
    [2018-09-03 15:38:59,717] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] -   player:iTunes.  author: Frodo
    [2018-09-03 15:38:59,722] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer:play C:\Data\My_1080p_H264_MPG4_AVC_DTS-HD_HRA_7.1_movie.mkv
    [2018-09-03 15:38:59,744] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Enabling DX9 exclusive mode
    [2018-09-03 15:38:59,745] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Main: GUI_MSG_SWITCH_FULL_WINDOWED message is obsolete.
    [2018-09-03 15:38:59,772] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VMR9: added Video Mixing Renderer 9 to graph
    [2018-09-03 15:38:59,872] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: found H264 video out pin
    [2018-09-03 15:38:59,872] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: found HEVC video out pin
    [2018-09-03 15:38:59,987] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - DirectShowUtil: Added filter: LAV Video Decoder to graph
    [2018-09-03 15:38:59,992] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - DirectShowUtil: Attach volume handler device to audio renderer: DirectSound: 1 - marantz-AVR (AMD High Definition Audio Device)
    [2018-09-03 15:39:00,062] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Mixer: ChangeAudioDevice failed because device DirectSound: 1 - marantz-AVR (AMD High Definition Audio Device) was not found, falling back to default
    [2018-09-03 15:39:00,067] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - DirectShowUtils: First try to insert new audio renderer DirectSound: 1 - marantz-AVR (AMD High Definition Audio Device)
    [2018-09-03 15:39:00,067] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - DirectShowUtil: Found audio renderer
    [2018-09-03 15:39:00,085] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - DirectShowUtil: Added filter: LAV Audio Decoder to graph
    [2018-09-03 15:39:00,150] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VMR9: progressive mode detected - no need to de-interlace
    [2018-09-03 15:39:00,160] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - MpcEngine: Subtitle VideoPlayer CultureInfo de
    [2018-09-03 15:39:00,169] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayerVMR7: AudioLanguage CultureInfo de
    [2018-09-03 15:39:00,181] [Log    ] [MPMain   ] [WARN ] - Right + Left cropping larger than screenwidth! Setting to 0
    [2018-09-03 15:39:00,182] [Log    ] [MPMain   ] [WARN ] - Top + Bottom cropping larger than screenwidth! Setting to 0
    [2018-09-03 15:39:00,182] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: video WxH  : 0x0
    [2018-09-03 15:39:00,183] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: video AR   : 0:0
    [2018-09-03 15:39:00,183] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: screen WxH : 1920x1080
    [2018-09-03 15:39:00,183] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: AR type    : Normal
    [2018-09-03 15:39:00,184] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: PixelRatio : 1
    [2018-09-03 15:39:00,184] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: src        : (0,0)-(0,0)
    [2018-09-03 15:39:00,185] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: dst        : (0,-2147483648)-(1920,0)
    [2018-09-03 15:39:00,297] [Log    ] [MPMain   ] [WARN ] - Right + Left cropping larger than screenwidth! Setting to 0
    [2018-09-03 15:39:00,298] [Log    ] [MPMain   ] [WARN ] - Top + Bottom cropping larger than screenwidth! Setting to 0
    [2018-09-03 15:39:00,299] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: video WxH  : 0x0
    [2018-09-03 15:39:00,299] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: video AR   : 0:0
    [2018-09-03 15:39:00,300] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: screen WxH : 1920x1080
    [2018-09-03 15:39:00,300] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: AR type    : Normal
    [2018-09-03 15:39:00,301] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: PixelRatio : 1
    [2018-09-03 15:39:00,302] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: src        : (0,0)-(0,0)
    [2018-09-03 15:39:00,302] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: dst        : (0,-2147483648)-(1920,0)
    [2018-09-03 15:39:00,303] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer:Duration:7513,497708
    [2018-09-03 15:39:00,304] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - g_Player.OnStarted() C:\Data\My_1080p_H264_MPG4_AVC_DTS-HD_HRA_7.1_movie.mkv media:Video
    [2018-09-03 15:39:00,378] [Log    ] [55       ] [INFO ] - PlaneScene: video WxH  : 1920x1080
    [2018-09-03 15:39:00,379] [Log    ] [55       ] [INFO ] - PlaneScene: screen WxH : 1920x1080
    [2018-09-03 15:39:18,324] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Main: Stopping media
    [2018-09-03 15:39:18,327] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - g_Player.OnStopped()
    [2018-09-03 15:39:18,335] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - GUIVideoFiles: OnPlayBackStopped idFile=2444 timeMovieStopped=17 resumeData= bdtitle=1000
    [2018-09-03 15:39:18,349] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: video WxH  : 1920x1080
    [2018-09-03 15:39:18,350] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: video AR   : 1920:1080
    [2018-09-03 15:39:18,350] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: screen WxH : 1x1
    [2018-09-03 15:39:18,351] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: AR type    : Normal
    [2018-09-03 15:39:18,351] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: PixelRatio : 1
    [2018-09-03 15:39:18,352] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: src        : (0,0)-(1920,1080)
    [2018-09-03 15:39:18,352] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - overlay: dst        : (0,0)-(1,1)
    [2018-09-03 15:39:18,359] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer:ended C:\Data\My_1080p_H264_MPG4_AVC_DTS-HD_HRA_7.1_movie.mkv
    [2018-09-03 15:39:18,360] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup DShow graph
    [2018-09-03 15:39:18,360] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup VMR9
    [2018-09-03 15:39:18,407] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup VideoCodec
    [2018-09-03 15:39:18,413] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup AudioCodec
    [2018-09-03 15:39:18,415] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup AudioRenderer
    [2018-09-03 15:39:18,415] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup InterfaceSourceFilter
    [2018-09-03 15:39:18,415] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup PostProcess
    [2018-09-03 15:39:18,415] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup PostProcess MediaPortal AudioSwitcher
    [2018-09-03 15:39:18,420] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Disconnecting all pins from filter 0001
    [2018-09-03 15:39:18,420] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Disconnecting all pins from filter Video Mixing Renderer 9
    [2018-09-03 15:39:18,420] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Disconnecting all pins from filter TextPassThru099e106c
    [2018-09-03 15:39:18,420] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Disconnecting pin Out
    [2018-09-03 15:39:18,420] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] -   Not connected
    [2018-09-03 15:39:18,420] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Playback stopped and reverting volume OSD back to default device.
    [2018-09-03 15:39:18,485] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Mixer: changed audio device to default : 1 - marantz-AVR (AMD High Definition Audio Device)
    [2018-09-03 15:39:18,595] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup Graphbuilder
    [2018-09-03 15:39:18,595] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Cleanup Sub/PostProcess
    [2018-09-03 15:39:18,600] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Playback stopped and reverting volume OSD back to default device.
    [2018-09-03 15:39:18,665] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Mixer: changed audio device to default : 1 - marantz-AVR (AMD High Definition Audio Device)
    [2018-09-03 15:39:18,665] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - VideoPlayer9: Disabling DX9 exclusive mode
    [2018-09-03 15:39:18,665] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - Main: GUI_MSG_SWITCH_FULL_WINDOWED message is obsolete.
    [2018-09-03 15:39:18,665] [Log    ] [MPMain   ] [INFO ] - GUIVideoFullscreen:stop
    I will watch with VLC now but would appreciate a solution for MP.

    KODI has obviously similar playback problems i think. The audio input signal is detected as PCM multi channel but with correct channel layout with these movies.
     
    Last edited:

    Cowboy

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • January 25, 2011
    15
    13
    51
    Germany Germany
    Try updating LAV to latest release, 0.72.0 is I believe the current released version. There was a problem that could be what you are experiencing in earlier versions, see here for more.
    Man thanks for the response. I searched before posting this issue and was sure i am the first. Mostly this is a misbelief. I updated to 0.72 and what should i say. It is fixed. I wonder why the MPE installer did not show the update.
     
    Last edited:

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    P New install MP1 issue with tuners not being released for scheduled recordings Installation, configuration support 3
    C Hauppauge HVR-1265 -- does it work with MP1? MediaPortal 1 Talk 1
    ajs MP2Web - MP1 compatibility MediaPortal 1 20
    T MadVR + LAV Filters, Perfect in MPC-BE, Bad in MP1 MediaPortal 1 Talk 13
    P MP2: US user, OTA - can NOT get SchedulesDirect plugin to work on MP1 or MP2 --> how do I get OTA schedule? General 5
    framug [solved] Some changes/fix in MP1 configuration client and server Submit: code patches (MediaPortal/TV-Server/etc.) 14
    S TV-Server MP1 - Automatic search doesn't work Installation, configuration support 2
    C Streaming/transcoding MP2 vs MP1? General 4
    ajs [fixed] 5015: Improving the MP1 installer, providing nicer GUI :) MediaPortal 1 138
    C Streaming to clients over Wifi. MP1 or MP2? Newcomers Forum 0
    S Shortcuts MP1 My Recorded & TV Guide General 10
    azzuro [WiP] MP1-4999 - Big changes with many related change at once by Sebastiii MediaPortal 1 12
    ajs [Help Us!] MP1 X64 Version MediaPortal 1 20
    joecrow How about a Launcher plugin for MP1? MediaPortal 1 6
    wizard123 [solved] MP1 Build help MediaPortal 1 21
    ajs [News] MediaPortal 1 - 1.24 Released! News and Announcements 3
    CyberSimian [fixed] MP1-4990 : Improve horizontal scrolling in the EPG MediaPortal 1 10
    azzuro [WiP] MP1-5019: Replace MySQL with MariaDB MediaPortal 1 40
    catalpa Umsteiger von MP1: Schwierigkeiten Allgemeines Support- und Diskussionsforum 17
    CyberSimian [solved] MP1-4976 Built-in skin variables for current date MediaPortal 1 8
    rbo [solved] Umsteiger MP1 zu MP2 Allgemeines Support- und Diskussionsforum 67
    azzuro [Info] MP2 TVE inside MP1 repo MediaPortal 2 12
    G MP1 TV Server "failed to upgrade the database" using MS Sql Server Installation, configuration support 3
    lisag Can I get MP1 to open in the Recorded TV screen? MediaPortal 1 Talk 2
    M MP1 stops responding after Starting Plugins General Support 14
    Similar threads

























    Top Bottom