MP2 fails to install: "Insufficient privileges to start services"

Discussion in 'General' started by PEDROVN46, August 4, 2019.

  1. PEDROVN46

    PEDROVN46 New Member

    Joined:
    August 4, 2019
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Brazil Brazil
    GOOD MORNING,

    Please help me to finish the installation. I get the following error.
    "Service 'MediaPortal 2 Server Service' (MP2-Server) failed to start.
    Verify that you have sufficient privileges to start system services."


    I already disabled the Windows Defender and Avast Antivirus to do the installation, and also run the ".exe" file as Administratos.

    I added the the log file for a better understanding.



    Thank you very much for your help. Looking forward your answer.

    B. Regards,

    Pedro Vieira Neto
     

    Attached Files:

  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,584
    Likes Received:
    1,110
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,384 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hello,

    If you downloaded the setup zip file under Windows, you need to allow access in the file properties before unzipping.
     
  4. PEDROVN46

    PEDROVN46 New Member

    Joined:
    August 4, 2019
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Brazil Brazil
    Hello,


    Thank you very much for your quick reply. Unfortunately, I couldn't install. I got the same error again. I gave the access in the file properties, maybe I did something wrong. Could you give me a 'step-by-step' instruction of this procedure?

    Thank you very much,
     

    Attached Files:

  5. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,584
    Likes Received:
    1,110
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,384 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    • Download the setup package
    • In the file properties check the "Allow access" box
    • Unzip the file
    Now insted of launching the exe, please use the Setup-Logging.bat file. This will create a very detailed log file of the setup process that allows us to identiofy what is not working for you. If setup fails again, post this log file.
     
  6. PEDROVN46

    PEDROVN46 New Member

    Joined:
    August 4, 2019
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Brazil Brazil
    Good Morning,

    I did all the steps mentioned and again the same error. See attached the Log File.

    Please do not give up! we will suceed!

    Thank you very much,
     

    Attached Files:

  7. TonyR63

    TonyR63 Portal Pro

    Joined:
    December 1, 2015
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    Did you ever have any version of Media Portal installed on the computer. In my case it seemed a earlier version of MP2 was installed and removed but remnants remained caused the error like you have reported. Make sure all media portal folders can completely cleaned out before resuming the installation.
     
  8. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,584
    Likes Received:
    1,110
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,384 / 21
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Two things to verify:

    • Your Windows needs to be fully updated.
      • Run Windows update and verify that there is no pending update.
      • It is not important to use the lates Windows version, i.e. 1903 but in any case Windows Update needs to run through without reporting errors.
    • Look at C:\ProgramData\Team MediaPortal\MP2-Server\Database and delete any Datastore.s3db file(s). If there is one, give it another try.
     
  9. Digsy

    Digsy Portal Pro

    Joined:
    August 29, 2018
    Messages:
    171
    Likes Received:
    11
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +19 / 1
    Home Country:
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    Show System Specs
    This is anecdotal, but I had the same issue when upgrading from MP2.1 to MP2.2. You can read the full saga in this thread. The solution is on the second to last and final pages. User @aspik was able to tell me which service was failing to start by examining the logs.

    In my case I had a CAD package installed which used one of the same communications ports required by MP2, As the port was already taken, the MP2 service that needed the port could not launch.

    As I said, very specific to my PC, but its something else to look into.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!