[fixed] No database connection from client after new install? (2 Viewers)

arion_p

Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • February 7, 2007
    3,373
    1,626
    Athens
    Greece Greece
    Country flag
    Re: AW: No database connection from client after new install?

    Now tv-server provides a gentle.config file to the clients which causes the client to look for the db-server on the loclahost, so there cound't be a real connection and for example the programm info cound not be displayed.
    AFAIK TVServer provides Gentle.config at least since 1.1 (can't be sure but I think it was even since 1.0.2). This has not changed for a long time.
     

    sonnybonds

    Portal Pro
    December 3, 2008
    85
    8
    Germany Germany
    AW: No database connection from client after new install?

    Hi mm,

    think You have to have a look to the installer methode which should ask for db-connection infos and should change the gentle.config file from localhost to whereever the database-server is.

    In older versions I got a setupwindow while installation which asked for the database connection and of course for the user and password. When I installed 1.2.beta this db-config-screen dindn't appear??

    I guess that's the problem...

    Now tv-server provides a gentle.config file to the clients which causes the client to look for the db-server on the loclahost, so there cound't be a real connection and for example the programm info cound not be displayed.

    Thx
    ramu

    I had the same problem here and only after searching two evenings in the MP forum I found this thread, which gave me the solution. After manual edit of my tv-server gentle-config I got the connection to TV-db.

    My first clue was the error.log og my mp-client which had as tv-server name localhost instead of the correct name that i entered in the tv-client. After more search i came to the gentle.config file but editing the client had no effect because on each MP-start the old values were back. Now in this thread i found out I had to edit the gentle-config serverside and that was the solution.

    I think a "normal" user expects that the server name enterd in the tv-client-side config should be used to search for the server and not some default-config that is loaded from tv-server. It confused me to read the localhost in the error.log and first I had no clue why Mp did not use the name of the client-config. When I startet MP-Config the correct tv-Server-name was there. So this is a conflict between tv-server and client in my opinion.The even more strange thing is, that there is connection to the tv-server (got the rec-symbol from server in my client), but only the database could not be reached. That means a part of the client-config used the server-name of the client-config and the other part, the database, not - this is no good solution and very confusing!

    Greetings Sonny

    Just forgot to make a proposal for a solution: Maybe you could edit the tv-server-gentle-config while installation of tv-server so that instead of the localhost the pc name of the server is entered. When a client copies the gentle-config from the server ist has the correct server name.
     

    sonnybonds

    Portal Pro
    December 3, 2008
    85
    8
    Germany Germany
    AW: No database connection from client after new install?

    Questtion @ MP-Team: Is this confirmed as a bug now and will there be a fix in MP1.2RC?
    Just want to know...
     

    llewellyn

    New Member
    February 1, 2012
    1
    0
    South Africa South Africa
    Re: Unable to connect to database

    Hip, hip, hooray.
    Finally ... it works. I followed the advice above to change the word "localhost" to <myservername> in the gentle.config file on the tvserver.
    Can the developers please add this advice to the Userguide and Troubleshooting section.

    For neophytes like me, you will find this file in: (it took me a long time to find it; I was looking in the wrong place)
    C:\ProgramData\TeamMediaPortal\MediaPortal TV Server

    A note to the developers: I'm 45 years old. I reckon I know vastly more about computers than most people my age and I'm quite prepared to fiddle. But I absolutely hate changing things that I know nothing about. I need clear and complete guidelines about what to do in a set of given circumstances. Remember, not everybody is a techie. It has taken me days to resolve this problem.

    I really love MediaPortal and I think you will gain many more users and acolytes if your troubleshooting section was more extensive - document each error with the resolution (step by step).

    That said, this is a fantastic project and I congratulate you all.
     

    Holzi

    Super Moderator
  • Team MediaPortal
  • April 21, 2010
    7,930
    2,234
    Ba-Wü
    Germany Germany
    Country flag
    Setting this to "bug" since we have an untested fix (thanks to @mm1352000) which is unfortunatlely too late for MP 1.3.0 BETA.
     
    Last edited:

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 2)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    toricred Using TMM, How to Stop Importer From Going to The Movie Database for Data General 1
    H MP2 database won't keep in synch with recordings General 8
    F How to reset tv recordings database General 5
    A Synchronizing client databases MediaPortal 1 Talk 10
    R Problems accessing MySQL database remotely MediaPortal 1 Talk 0
    globaldonkey Music Database Error Listen Music 1
    R [solved] Files moved to new location - Easy way to update database? My TVSeries 7
    R Files moved to different location - Easy way to update database? Moving Pictures 2
    H [solved] Video database genres, sort titles and collection thumbnails Newcomers Forum 12
    G MP1 TV Server "failed to upgrade the database" using MS Sql Server Installation, configuration support 3
    D PC rebuild & MP2 upgrade - how to preserve database and settings? General 1
    H MP1.21F video database scan, can it be scheduled to automatically run in background General Support 5
    D Large xml database in My Movies Management. I remain unclear on use My Films as bridge to MP2.2 General 9
    ajs Sync databases by Media Sync Service MediaPortal 1 Talk 26
    J Database schema General 0
    W [solved] MP 1.20 Video IMDB no showing plot General Support 129
    hounddog How to get My Films working in MP 1.20 My Films 5
    C How well can MediaPortal handle 10,000+ recordings? MediaPortal 1 Talk 3
    H Database migration Archive 85
    D Single Seat Install - can another single seat use the same databases? Installation, configuration support 1
    P [Resolved] Missing column in database My TVSeries 7
    M MovingPictures: Hang at retrieving details (connection fails) ? Moving Pictures 23
    R Connection (api) problems with thetvdb.com General 3
    I [solved] Connection to TV Server MySQL General Support 8
    F After resume, TV Server connection screen is shown General Support 4
    Similar threads

























    Top Bottom