"Please install a newer DirectX 9.0c redist" (1 Viewer)

jwdaigle

MP Donator
  • Premium Supporter
  • July 26, 2008
    66
    1
    Home Country
    Hi,

    Ive looked around the forums, and it seems that I am the only one having troubles at step 1? :) I will be going back to 1.0.0.0, which has been running nicely for me, but am hoping I can try out one of the svn builds.

    When starting up MP (the latest svn from 23Jan), I get "Please install a newer DirectX 9.0c redist Media portal cannot run without DirectX 9.0c redist (August 2008)". After displaying this message, MP crashes.

    I am running Vista 32 Home Premium with SP1.

    Logs attached.



    TV-Server Version: None
    MediaPortal Version: 1.0.0.0
    MediaPortal Skin: Blue3 Wide
    Windows Version: Vista32 SP1
    CPU Type: Intel E8500
    HDD: Seagate 160GB ST3160811AS Sata
    Memory: 2 * 1GB Kingston DDR2 800Mhz
    Motherboard: Intel DG45ID
    Video Card: onboard GMA X4500HD
    Video Card Driver: 15.12.0.1624
    Sound Card: onboard IDT
    Sound Card AC3: onboard HDMI 1.3 out
    Sound Card Driver: 6033.2 v1.24
    1. TV Card: None
    1. TV Card Type:
    1. TV Card Driver:
    2. TV Card:
    2. TV Card Type:
    2. TV Card Driver:
    3. TV Card:
    3. TV Card Type:
    3. TV Card Driver:
    4. TV Card:
    4. TV Card Type:
    4. TV Card Driver:
    MPEG2 Video Codec: MPV Decoder Filter
    MPEG2 Audio Codec: MPA Decoder Filter
    h.264 Video Codec: CoreAVC 1.8.5
    Satelite/CableTV Provider: None
    HTPC Case: None
    Cooling: None
    Power Supply: CoolerMaster 380W
    Remote: Microsoft MCE Remote
    TV: Samsung LN650-52
    TV - HTPC Connection: HDMI out->Onkyo 705->Samsung LN650-52
     

    naich

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • August 6, 2007
    529
    25
    Home Country
    Germany Germany
    Hi!

    ... as far as i remember, you have to install the November release of directx

    then it works for me without any issue

    cu


    EDIT: Sorry after a look in your system specs, I noticed you use Vista ... so you need another version ...
     

    jwdaigle

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • July 26, 2008
    66
    1
    Home Country
    Ah, OK, thank you guys. I have since gone back to 1.0.0.0 (or my kids will kill me cuz no movies :)).

    I will try again, this time installing the August DirectX that you pointed me to. There is a later one I think - is that "better"? Im on Vista 32 SP1.

    Also, a suggestion. Even though its a SVN test build, might be helpful if the installer were to point out that the update is necessary. I seem to recall one of the lines in the installer checking for DirectX and confirming I have the right one. Would eliminate confusion for future clueless people like me (or more correctly maybe the cluless should not be running SVN builds!) :)

    Joe
     

    sintei

    Portal Member
    December 13, 2007
    39
    2
    I just installed the November one because MP complained about not having one up to date. And it worked..
     

    jwdaigle

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • July 26, 2008
    66
    1
    Home Country
    sintei - are you on Vista32/SP1? And what SVN are you running (the latest February one or the Jan one)?
     

    sintei

    Portal Member
    December 13, 2007
    39
    2
    @sintei - are you on Vista32/SP1? And what SVN are you running (the latest February one or the Jan one)?

    Im sorry i didnt provide info, my thoughts work faster than my fingers..

    Yes, Im on Vista 32bit. Ive installed SP1 aswell.
    Never had MP complain about the redist until i installed the latest SVN (21688).
    So I DL the November redist one, installed fine, and MP worked.

    Im a "real" administrator on my systems, UAC disabled, Defender disabled.

    Now that I think about it: I installed MP server on one vista machine and MP client on another vista mashine. Only one required me to update the redist (!). Sorry, but i cant remember which one atm.
     

    chemelli

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • September 28, 2006
    6,159
    2,264
    47
    Milano, Italy
    Home Country
    Italy Italy
    Country flag
    We found a bug in the installer: redist was downloaded but not installed :(

    And August 2008 Redist (or newer) is fine for MP.

    Simone
     

    jwdaigle

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • July 26, 2008
    66
    1
    Home Country
    OK, sorry to beat a dead horse, but.....

    My experience with previous SVN (23Jan) was that when I installed, the installer never downloaded anything for directx, and showed that no action was necessary (for directX). I believe that this is the same behavior that PD noticed (but not sure).

    So, it seems that now, with 10Feb SVN, the installer notes that a directX update is needed, downloads the appropriate DirectX (November?), but does not install it automatically.

    If the user now manually installs DirectX, November, MP with 10Feb SVN no longer displays that "you must update your DirectX" message, and all works fine.

    Has my brain successfully understood this correctly? :)

    Thanks guys - MP rocks!

    Joe
    ps Vista32 SP1.
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Ok, just done some more mucking around. turns out my logitech mouse seems to be extremely unresponsive in media portal. Can use my keyboard just fine (also lightspeed wireless). Suggestions?
    Ok, just done some more mucking around. turns out my logitech mouse seems to be extremely unresponsive in media portal. Can use my...
    Good evening, having just fresh installed media portal 2.3.2. Looking at trialing again as it now seems to support what I am...
    Replies
    1
    Views
    240
    MP1 MP2 Migrating from WMC DE
    Hi. Network tuners can be shared even on the same PC (done it often while testing different software, I'm using SAT>IP tuner that are similar to hdhomerun tuner but for European DVB). But you can not use them on both systems at the same time ofc.. Means if WMC is using a tuner (e,g, for a scheduled recording) MP can't use the same...
    Hi. Network tuners can be shared even on the same PC (done it often while testing different software, I'm using SAT>IP tuner that...
    I have been running Windows Media Centre happily for years on Win 7 Pro, more recently with EPG123 as an intermediary providing...
    Replies
    43
    Views
    3K
    • Locked
    Indeed. My concern was that neither 2.1.3 Pre-Release, nor 2.2 development currently result in a successful installation in this situation, and that people may preferentially view 2.1.3 as the current stable.
    Indeed. My concern was that neither 2.1.3 Pre-Release, nor 2.2 development currently result in a successful installation in this...
    Hello all, I would like to try MediaPortal 2, but have run into a show stopping installation bug. The installation fails with...
    Replies
    19
    Views
    3K
    I am trying to play LiveTV video within RadioTime plug-in and can't get any video channels to play. All the radio channels play fine. Most of the video files are Windows Media Video v8/9/10 I made sure both wmv3 wmv10 codecs in LAV and FFDshow are checked. I see that RadioTime is now a new software company called TuneIn How do I find...
    I am trying to play LiveTV video within RadioTime plug-in and can't get any video channels to play. All the radio channels play...
    I am trying to play LiveTV video within RadioTime plug-in and can't get any video channels to play. All the radio channels play...
    Replies
    0
    Views
    1K
    Updated with the guide to install an Intel HDMI audio Device that can stream 192kHz/24bit. If you have any question, feel free to reply here.
    Updated with the guide to install an Intel HDMI audio Device that can stream 192kHz/24bit. If you have any question, feel free to...
    I switched to MePo 2 with the release of MePo 2.1.1, and in the last months I focused on learning the program and fine tuning it...
    Replies
    8
    Views
    2K
    Top Bottom