Slow zap, unable to start timeshifting, black screens. Tried all searched suggestions... Help!

Discussion in 'Watch / Listen Media' started by dfraga, June 8, 2015.

  1. dfraga

    dfraga Portal Member

    Joined:
    June 8, 2015
    Messages:
    45
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    United States of America United States of America
    Hi, I'm having issues getting the channels to change quickly and reliably. I have tried everything I could find by searching the forum. Disabling anti-virus/firewall does not help. Tried all the different decoders, moved timeshift buffer to another drive, etc.

    I'm running an i3 with 8gb RAM, Windows 7, Silicon dust HDHR-3 (dual tuner). No issues running in WMC or HDHomerun viewer. Here are the logs, if I did it right. Any help is much appreciated, thanks in advance.


     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. mm1352000
    • Team MediaPortal

    mm1352000 Development Group

    Joined:
    September 1, 2008
    Messages:
    21,518
    Likes Received:
    4,729
    Ratings:
    +8,195 / 17
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Hello and welcome! :)

    Well done for providing log files. You're off to a great start. (y)

    The log files show that the delay is due to TV Server having to fall back to the second tuner.

    Example...

    MediaPortal log:
    Show Spoiler
    [2015-06-07 16:35:03,053] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - TVHome.ViewChannelAndCheck(): View channel=KXTV-DT
    [2015-06-07 16:35:03,080] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - TvHome.RenderBlackImage()
    [2015-06-07 16:35:03,095] [Log ] [9 ] [DEBUG] - RenderBlack: x:0, y:0, w:100, h:100
    [2015-06-07 16:35:03,095] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - TSReaderPlayer:pause graph
    [2015-06-07 16:35:03,097] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - TSReaderPlayer: OnZapping :128
    [2015-06-07 16:35:25,985] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - TSReaderPlayer: OnZapping :4
    [2015-06-07 16:35:25,992] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - succeeded:confused:ucceeded TvControl.VirtualCard


    This means it took TV Server ~22 seconds to change channel. That is extreme to say the least. Not normal.

    Why did TV Server take so long?
    TVService.log:
    Show Spoiler

    [2015-06-07 16:35:03,056] [Log ] [14 ] [INFO ] - Controller: find free card for channel KXTV-DT
    ...
    [2015-06-07 16:35:03,116] [Log ] [14 ] [INFO ] - card: Tune on card 3 to subchannel KXTV-DT
    [2015-06-07 16:35:03,116] [Log ] [14 ] [DEBUG] - card: user: Guro-PC:3:0 tune ATSC:tv:Terrestrial KXTV-DT Freq:-1 ONID:1 TSID:347 SID:1 PMT:0x30 FTA:True LCN:10 phys:10 maj:10 min:1 mod:Mod8Vsb
    ...
    [2015-06-07 16:35:03,639] [Log ] [14 ] [INFO ] - dvb: LockInOnSignal ok
    ...
    [2015-06-07 16:35:13,643] [Log ] [14 ] [DEBUG] - WaitForPMT: Timed out waiting for PMT after 10.001572 seconds. Increase the PMT timeout value?
    ...
    [2015-06-07 16:35:23,650] [Log ] [14 ] [DEBUG] - WaitForPMT: Timed out waiting for PMT after 10.000572 seconds. Increase the PMT timeout value?
    ...
    [2015-06-07 16:35:23,784] [Log ] [14 ] [INFO ] - Controller: Timeshifting failed, lets try next available card.
    ...
    [2015-06-07 16:35:23,788] [Log ] [14 ] [INFO ] - card: Tune on card 4 to subchannel KXTV-DT
    [2015-06-07 16:35:23,788] [Log ] [14 ] [DEBUG] - card: user: Guro-PC:4:-1 tune ATSC:tv:Terrestrial KXTV-DT Freq:-1 ONID:1 TSID:347 SID:1 PMT:0x30 FTA:True LCN:10 phys:10 maj:10 min:1 mod:Mod8Vsb
    ...
    [2015-06-07 16:35:25,325] [Log ] [14 ] [INFO ] - dvb: LockInOnSignal ok
    ...
    [2015-06-07 16:35:25,975] [Log ] [14 ] [INFO ] - card: WaitForFile - video and audio are seen after 0.0210012 seconds


    Summary: TV Server gave up tuning with your first tuner after 20+ seconds, then succeeded with the second tuner after ~2 seconds.

    Why?
    Good question. I'm not 100% sure. However, I do have a suggestion: change "preferred network provider" from "generic" to "ATSC".
    http://wiki.team-mediaportal.com/1_...nfiguration/02_TV_Servers#Edit_Tuner_Settings

    I've seen reports in the past with similar symptoms/problems that have been fixed by changing that setting.
    Make sure you apply the change to both tuners.

    Let us know if that doesn't work.

    Regards,
    mm
     
  4. dfraga

    dfraga Portal Member

    Joined:
    June 8, 2015
    Messages:
    45
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    United States of America United States of America
    Thanks much for the quick reply. I tried changing from generic to ATSC as suggested. I was unable to get any of the channels to load with that setting. I put it back to generic and back to working with the same issues. I can record two shows at once without issue, so I guess both tuners are functioning correctly. Any other help figuring out why the tuners do not pick up and release correctly while zapping would be great. MP crashed while the settings were changed, here is the new set of logs. Hopefully they can provide new insight. Unfortunately I don't really know where to look or what I'm looking at. I can usually fumble my way through getting thing to work with trial and error and a little searching, but this one is throwing me for a loop.
     
  5. mm1352000
    • Team MediaPortal

    mm1352000 Development Group

    Joined:
    September 1, 2008
    Messages:
    21,518
    Likes Received:
    4,729
    Ratings:
    +8,195 / 17
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    What value have you set in the "application" setting in HDHR setup/config (I forget which one it is)?
     
  6. dfraga

    dfraga Portal Member

    Joined:
    June 8, 2015
    Messages:
    45
    Likes Received:
    1
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    United States of America United States of America
    I did'nt think of that. Took me a second to understand what you meant. I kinda set it and forgot it as far as those settings go. I just looked and it was set for WMC as the main. I set it to MP. Will try it now and check back in.[DOUBLEPOST=1433725157][/DOUBLEPOST]That seems to have helped quite a bit. most channels are completely changed within 3-4 seconds instead of 20-30. There were one or two instances where it took a few seconds longer, but I can live with that. THANK YOU!!!(y) This is about as quick as the HDhomerun viewer. Not sure why WMC seems to be slightly faster, but WMC has it's own problems. I've been looking for I viable alternative. With this solved, I think I've found it.
     
    Last edited: June 8, 2015
    • Like Like x 1
  7. mm1352000
    • Team MediaPortal

    mm1352000 Development Group

    Joined:
    September 1, 2008
    Messages:
    21,518
    Likes Received:
    4,729
    Ratings:
    +8,195 / 17
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    No problem, any time. That's what I'm here for! :)
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!