Unexpected error on first startup (1 Viewer)

kkendall

Portal Pro
April 24, 2007
864
16
44
Gouda
Home Country
Netherlands Netherlands
MediaPortal Version: 1.3.0

Description
When I startup my HTPC and then start mediaportal up, go to the EPG and select a channel, Mdiaportal freezes for a long time and comes with a unexpected error message.
If I restart the tv server throuugh taskmanager (Not possible to do this in tv server config), all probems are solved.
I hope you understand this doesn't help to take the HATE away the misses has for Mediaportal (since there always seems to be something wrong in the tv section, and thats the only thing she uses)
For me it's easily reproducable, it only happens after every fist startup of my htpc.
See logs attached. Does someone see something in the logs? Any solution...?

Steps to Reproduce:
turn on pc
start mediaportal
go to epg
select channel

solution: restart tvservice through taskmanager
 
Last edited by a moderator:

Holzi

Super Moderator
  • Team MediaPortal
  • April 21, 2010
    7,934
    2,235
    Ba-Wü
    Home Country
    Germany Germany
    There is an error in your webepg importer:

    Code:
    2013-03-24 00:00:11.736440 [WebEPGImporter(19)]: plugin:webepg import failed
    2013-03-24 00:00:11.738440 [WebEPGImporter(19)]: Exception  :System.IO.FileNotFoundException: Could not find file 'C:\ProgramData\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\WebEPG\grabbers\NL\3-tvgids_upc_nl.xml'.
    File name: 'C:\ProgramData\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\WebEPG\grabbers\NL\3-tvgids_upc_nl.xml'

    Could you try to disable the plugin and see if all is okay?
     

    kkendall

    Portal Pro
    April 24, 2007
    864
    16
    44
    Gouda
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    There is an error in your webepg importer:

    Code:
    2013-03-24 00:00:11.736440 [WebEPGImporter(19)]: plugin:webepg import failed
    2013-03-24 00:00:11.738440 [WebEPGImporter(19)]: Exception  :System.IO.FileNotFoundException: Could not find file 'C:\ProgramData\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\WebEPG\grabbers\NL\3-tvgids_upc_nl.xml'.
    File name: 'C:\ProgramData\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\WebEPG\grabbers\NL\3-tvgids_upc_nl.xml'

    Could you try to disable the plugin and see if all is okay?

    That's not the problem, that's a different bug. All extra and custom made grabber files are deleted with every Mp update :s
    It overwrites the folder instead of looking at the files in it...this bug had been reported before but nothing has been done about it...

    I've disabled the plugin and done the above routine again. See attached logs.

    from tvservertv.log:
    Code:
    2013-03-24 14:39:47.593914 [(14)]: Controller: found 2 free card(s)
    2013-03-24 14:39:47.594914 [(14)]: AdvancedCardAllocation.GetFreeCardsForChannel took 6 msec
    2013-03-24 14:39:47.599914 [(14)]: CardReservationBase.RequestCardTuneReservation: placed reservation with id=3, tuningdetails=DVBC:tv:CAIW Media Nederland 1 HD Freq:642000 ONID:2249 TSID:114 SID:14010 PMT:0x582 FTA:True LCN:501 SymbolRate:6900 Modulation:Mod64Qam
    2013-03-24 14:39:47.601914 [(14)]: CardReservationBase.RequestCardTuneReservation: placed reservation with id=4, tuningdetails=DVBC:tv:CAIW Media Nederland 1 HD Freq:642000 ONID:2249 TSID:114 SID:14010 PMT:0x582 FTA:True LCN:501 SymbolRate:6900 Modulation:Mod64Qam
    2013-03-24 14:39:47.604914 [(14)]: Controller:	card:3 type:DvbC users: 0
    2013-03-24 14:39:47.605914 [(14)]: Controller:	card:3 type:DvbC is available
    2013-03-24 14:39:47.606914 [(14)]: Controller:	card:2 type:DvbC users: 0
    2013-03-24 14:39:47.606914 [(14)]: Controller:	card:2 type:DvbC is available
    2013-03-24 14:39:47.612915 [(14)]: Controller: try max 2 of 2 cards for timeshifting
    2013-03-24 14:39:47.617915 [(14)]: CardReservationBase: tvcard=3, user=HTPC-Woonkamer, dbChannel=232, ticket=3, tunestate=Tuning, stopstate=Idle
    2013-03-24 14:40:31.632433 [(14)]: CardReservation.RemoveTuneTicket: removed reservation with id=3, tuningdetails=DVBC:tv:CAIW Media Nederland 1 HD Freq:642000 ONID:2249 TSID:114 SID:14010 PMT:0x582 FTA:True LCN:501 SymbolRate:6900 Modulation:Mod64Qam
    2013-03-24 14:40:31.632433 [(14)]: Controller: HTPC-Woonkamer 3 -1
    2013-03-24 14:40:31.635433 [(14)]: Controller: Timeshifting failed, lets try next available card.
    2013-03-24 14:40:31.636433 [(14)]: CardReservationBase: tvcard=2, user=HTPC-Woonkamer, dbChannel=232, ticket=4, tunestate=Tuning, stopstate=Idle
    2013-03-24 14:41:15.637949 [(14)]: CardReservation.RemoveTuneTicket: removed reservation with id=4, tuningdetails=DVBC:tv:CAIW Media Nederland 1 HD Freq:642000 ONID:2249 TSID:114 SID:14010 PMT:0x582 FTA:True LCN:501 SymbolRate:6900 Modulation:Mod64Qam
    2013-03-24 14:41:15.638950 [(14)]: Controller: HTPC-Woonkamer 2 -1
    2013-03-24 14:41:15.639950 [(14)]: Controller: Timeshifting failed, no more cards available.
    2013-03-24 14:41:15.640950 [(14)]: Controller: epg start

    from tvservererror.log:
    Code:
    Exception rethrown at [0]:
      at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg)
      at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type)
      at TvControl.IController.IsRecording(IUser& user)
      at TvService.EpgCard.IsCardIdle(Int32 cardId)
      at TvService.EpgCard.GrabEpgForChannel(Channel channel, IChannel tuning, Card card)
      at TvService.EpgCard.GrabEpg()
      at TvService.EpgGrabber.GrabEpgOnCard(EpgCard epgCard)
      at TvService.EpgGrabber._epgTimer_Elapsed(Object sender, ElapsedEventArgs e)
     
    2013-03-24 14:40:31.631432 [(14)]: card: unable to connect to slave controller at:HTPC-Woonkamer
    2013-03-24 14:41:15.636949 [(14)]: card: unable to connect to slave controller at:HTPC-Woonkamer
    2013-03-24 14:42:00.814533 [DVB EPG timer(13)]: Exception  :System.Net.Sockets.SocketException: A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond 169.254.99.136:31456
     
    Last edited:

    kkendall

    Portal Pro
    April 24, 2007
    864
    16
    44
    Gouda
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    EDIT:
    This is a new bug in 1.3.0 final. I've installed every RC, alpha and beta so far and this is totally new for the final version... :s
     

    HomeY

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • February 23, 2008
    6,475
    4,645
    49
    ::1
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    First: please fill in your System Specs, since we need those to help you.
    2nd: you say you disabled the WebEPG plugin, but your logs are full of DVB EPG timer issues. You're using both WebEPG & DVB EPG i assume?
    Somehow the connection to your MySQL database gets lost, while it was doing a DVB EPG update:
    Code:
    2013-03-24 01:59:30.219851 [EPG Update thread(20)]: - Inserted 109 epg entries for channel Zone Reality
    2013-03-24 01:59:30.219851 [EPG Update thread(20)]: IdleEpgGrabber: Extreme Sports lastUpdate:24-3-2013 1:53:57
    2013-03-24 01:59:30.781452 [EPG Update thread(20)]: - Inserted 133 epg entries for channel Extreme Sports
    2013-03-24 01:59:30.797052 [EPG Update thread(20)]: IdleEpgGrabber: Nederland 1 HD lastUpdate:24-3-2013 1:53:58
    2013-03-24 01:59:31.545854 [EPG Update thread(20)]: Error the existing epg entry check: The database backend (provider MySQL) could not be reached.
    Check the connection string: Server=HTPC-Woonkamer;Database=MpTvDb;User ID=root;Password=MediaPortal;charset=utf8;Connection Timeout=30;
    2013-03-24 01:59:32.575456 [EPG Update thread(20)]: Error the existing epg entry check: The database backend (provider MySQL) could not be reached.
    Check the connection string: Server=HTPC-Woonkamer;Database=MpTvDb;User ID=root;Password=MediaPortal;charset=utf8;Connection Timeout=30;
    2013-03-24 01:59:34.634659 [EPG Update thread(20)]: Error the existing epg entry check: The database backend (provider MySQL) could not be reached.
    Check the connection string: Server=HTPC-Woonkamer;Database=MpTvDb;User ID=root;Password=MediaPortal;charset=utf8;Connection Timeout=30;
    2013-03-24 12:30:20.786113 [TVService(6)]: EPG: grabber initialized for 45 transponders..
    And the first new entry in the log is @ 2013-03-24 12:30:20.786113 after the failure.

    So please provide us with some extra information about your setup (singleseat / multi-seat) + System Specs.
     
    Last edited:

    kkendall

    Portal Pro
    April 24, 2007
    864
    16
    44
    Gouda
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    First: please fill in your System Specs, since we need those to help you.
    So please provide us with some extra information about your setup (singleseat / multi-seat) + System Specs.


    ??? Dammit, where are my system specs gone to???
    They've all been deleted in my account?! Was this done when MP switched to a new forum or something??
    Now I have to fill them all out again :s
     

    kkendall

    Portal Pro
    April 24, 2007
    864
    16
    44
    Gouda
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    you say you disabled the WebEPG plugin, but your logs are full of DVB EPG timer issues. You're using both WebEPG & DVB EPG i assume?
    Somehow the connection to your MySQL database gets lost, while it was doing a DVB EPG update:
    Code:
    2013-03-24 01:59:30.781452 [EPG Update thread(20)]: - Inserted 133 epg entries for channel Extreme Sports
    2013-03-24 01:59:30.797052 [EPG Update thread(20)]: IdleEpgGrabber: Nederland 1 HD lastUpdate:24-3-2013 1:53:58
    2013-03-24 01:59:31.545854 [EPG Update thread(20)]: Error the existing epg entry check: The database backend (provider MySQL) could not be reached.
    Check the connection string: Server=HTPC-Woonkamer;Database=MpTvDb;User ID=root;Password=MediaPortal;charset=utf8;Connection Timeout=30;
    2013-03-24 01:59:32.575456 [EPG Update thread(20)]: Error the existing epg entry check: The database backend (provider MySQL) could not be reached.
    Check the connection string: Server=HTPC-Woonkamer;Database=MpTvDb;User ID=root;Password=MediaPortal;charset=utf8;Connection Timeout=30;
    2013-03-24 01:59:34.634659 [EPG Update thread(20)]: Error the existing epg entry check: The database backend (provider MySQL) could not be reached.
    Check the connection string: Server=HTPC-Woonkamer;Database=MpTvDb;User ID=root;Password=MediaPortal;charset=utf8;Connection Timeout=30;
    2013-03-24 12:30:20.786113 [TVService(6)]: EPG: grabber initialized for 45 transponders..
    And the first new entry in the log is @ 2013-03-24 12:30:20.786113 after the failure.

    OK, I've re-added my system specs, again (as far as I can remember from the top of my head).

    Back to the topic: So during EPG updating the MySQL database could not be reached...what could be causing this and how do I solve this?
    I did use both WebEPG and DVB-EPG, yes. But I've disabled the WebEPG plugin in the tv server configuration. I don't know what else I have to do to disable it...

    But besides this...Could this really be the cause of my problem? I always have the problem when I turn of my pc, back on again and go to MP. At first attempt after a fresh start, TV always freezes with eventually the 'unknown error' message. After a tv server restart through Taskmanager the TV works again without any problems...
     

    HomeY

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • February 23, 2008
    6,475
    4,645
    49
    ::1
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    ??? Dammit, where are my system specs gone to???
    They've all been deleted in my account?! Was this done when MP switched to a new forum or something??
    Yes, very well possible that it happened @ that moment ;)

    Back to the topic: So during EPG updating the MySQL database could not be reached...what could be causing this and how do I solve this?
    I did use both WebEPG and DVB-EPG, yes. But I've disabled the WebEPG plugin in the tv server configuration. I don't know what else I have to do to disable it...

    But besides this...Could this really be the cause of my problem? I always have the problem when I turn of my pc, back on again and go to MP. At first attempt after a fresh start, TV always freezes with eventually the 'unknown error' message. After a tv server restart through Taskmanager the TV works again without any problems...
    What setting did you use in the TV Server Config -> DVB EPG -> Refresh every 'xxx' mins?? According to the logs it looks like you update your DVB EPG every 5 minutes? If you've changed that (please post a screenshot of your settings!), set that back to the default 240 minutes, since updating the EPG might took longer than 5 minutes, so it'll be updating your EPG in a continuous loop, and when you shut down the PC, you're killing the dB connection while it's open. This might result in the error you have.
     

    kkendall

    Portal Pro
    April 24, 2007
    864
    16
    44
    Gouda
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    :eek: (funny choice of smileys now! ... I have to post more often again)
    Anyway, ...every five minutes?? I didn't changing this setting as far as I can remember...I'll have to check when I'm back home again.
     

    HomeY

    Test Group
  • Team MediaPortal
  • February 23, 2008
    6,475
    4,645
    49
    ::1
    Home Country
    Netherlands Netherlands
    :eek: (funny choice of smileys now! ... I have to post more often again)
    Anyway, ...every five minutes?? I didn't changing this setting as far as I can remember...I'll have to check when I'm back home again.
    Check your tvserver_epg.log and do a search on "EpgGrabbing: Start". That gives you an idea what's going on. You'll see a continuous update of the EPG from around 20:00 till around 02:00 o'clock, and that's probably the point when you turned your system off.
     
    Last edited:

    Users who are viewing this thread

    Top Bottom