[confirm] - Volume Control not working after resume

Discussion in 'MP 1.3.0 Alpha' started by pur_berger, September 10, 2012.

  1. pur_berger
    • Super User

    pur_berger Super User

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    183
    Gender:
    Male
    Location:
    Vienna
    Ratings:
    +270 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    Does anybody else have this symptom - after resume from standy Volume control is not working anymore- Stopping and Starting MP resolves it. I'm using the build-in Power scheduler. Is there anything particular to look after?


     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. elliottmc
    • Premium Supporter

    elliottmc Retired Team Member

    Joined:
    August 7, 2005
    Messages:
    14,927
    Likes Received:
    4,011
    Gender:
    Male
    Location:
    Cardiff, UK
    Ratings:
    +5,503 / 13
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Logs?

    Are you using a remote? Perhaps it isn't working. Without logs, there is absolutely no way to help.
     
  4. pur_berger
    • Super User

    pur_berger Super User

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    183
    Gender:
    Male
    Location:
    Vienna
    Ratings:
    +270 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    Of course - Need to wait for tonight to reproduce it - just wanted to ask first if it might be a known issue.
     
  5. pur_berger
    • Super User

    pur_berger Super User

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    183
    Gender:
    Male
    Location:
    Vienna
    Ratings:
    +270 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    So - here are the Debuglogs - don't know if there is something to see - but after resume I can see the Volume bar moving the the sound stays at the level it was before sending the unit in Standby. Setting it "restart after Standby" is a workaround.
     
  6. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    Not sure which ATi driver you're using, but 12.8 fixed a bug on the sound:

    - Audio is no longer disabled if the connected HDTV Is switched off/on


    This doesn't seem to be related to your issue, but you'll never know.
    Which audio drivers did you install? Did you install both the ATi & Realtek HDMI drivers?? Maybe a driver conflict?
    Code (Text):
    1. DirectShowUtils: added filter:Realtek HDMI Output (ATI HDMI A to graph
    That does look a bit weird to me. Can't double check now, but i would assume that it's either the Realtek HDMI or ATI HDMI.
    If you installed both HDMI drivers, you might wanna remove the Realtek driver and use the latest ATi driver.
     
    Last edited: September 10, 2012
  7. pur_berger
    • Super User

    pur_berger Super User

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    183
    Gender:
    Male
    Location:
    Vienna
    Ratings:
    +270 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    I'm using the Reatek Drivers as they offer more control. On the Realtek site you see an HDMI Driver for ATI HDMI Audio Device (In the Download section). Anway - doesn't explain why Audiocontrol is working when you close MP and start it again. On Windows it never is a Issue only the MP Volume Control is having this behaviour.

    Edit: Doublechecked - the Realtrek-Driver is sitting above the AMD Driver - so AMD is required for Realtek to work. Therefore - what I think - the amd 12.8 is also active.
     
    Last edited: September 10, 2012
  8. mrkaras

    mrkaras Portal Pro

    Joined:
    December 9, 2006
    Messages:
    541
    Likes Received:
    3
    Ratings:
    +7 / 3
    Home Country:
    Show System Specs
    I'll see if I can collect some logs before too long, I think I have the same thing, sort of anyway. Sometimes the volume controll of MP will only go between 2 levels and the OSD does not show, sleeping and waking fixes the problem but restarting MP (and I think even restarting the PC) does not. in my case it only works after sleeping.
     
  9. pur_berger
    • Super User

    pur_berger Super User

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    183
    Gender:
    Male
    Location:
    Vienna
    Ratings:
    +270 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    Do you anything to proceed with this?
     
  10. HomeY
    • Team MediaPortal

    HomeY Test Group

    Joined:
    February 23, 2008
    Messages:
    6,460
    Likes Received:
    2,627
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Network Engineer
    Location:
    ::1
    Ratings:
    +4,737 / 16
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    Nope, sorry.... I'm using the ATi HDMI driver here and never had any issues.
    Did you try both Master Volume & Wave as volume control settings? And make sure the 'Scale' is set to 'Windows Vista / Win 7'.
     
  11. pur_berger
    • Super User

    pur_berger Super User

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    1,679
    Likes Received:
    183
    Gender:
    Male
    Location:
    Vienna
    Ratings:
    +270 / 1
    Home Country:
    Austria Austria
    Show System Specs
    Hm - sounds a little like "my car has 4 tires too and with the winter ones I never had a steering issue" - don't get me wrong but I would like to get to the bottom of the issue - as said it is reproducable and it started happening with 1.3 alpha. If there is nothing in the log indicating why the Volume control is not working anymore after resume - well ...
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!