4k support?

Discussion in 'StreamedMP' started by Requiem, November 20, 2015.

  1. Requiem
    • Premium Supporter

    Requiem MP Donator

    Joined:
    January 1, 2012
    Messages:
    565
    Likes Received:
    69
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +160 / 2
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi,



    I've got a new UHD TV and am running with 2160p/60 via HDMI 2.0.
    Windows Textsize scaling is at 300%, which works fine. But not in the StreamedMP skin, texts are so very tiny and I have not yet found a solution in the BasicHome Editor.
    Is this being supported at all? Thanks for your help.
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. ltfearme
    • Premium Supporter

    ltfearme Community Plugin Dev

    Joined:
    June 10, 2007
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    4,164
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software Test Engineer
    Location:
    Sydney
    Ratings:
    +5,277 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    The skin only supports 100% text size regardless of resolution. There is no immediate plans to support UHD but may occur in the future.
     
    • Thank You! Thank You! x 2
    • Like Like x 1
  4. Stéphane Lenclud
    • Team MediaPortal

    Stéphane Lenclud Development Group

    Joined:
    April 29, 2013
    Messages:
    2,516
    Likes Received:
    630
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,226 / 8
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Would there be an easy workaround until a proper fix is implemented?
    Say something that would just double the size of the fonts for instance.
     
  5. Stéphane Lenclud
    • Team MediaPortal

    Stéphane Lenclud Development Group

    Joined:
    April 29, 2013
    Messages:
    2,516
    Likes Received:
    630
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,226 / 8
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
  6. ltfearme
    • Premium Supporter

    ltfearme Community Plugin Dev

    Joined:
    June 10, 2007
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    4,164
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software Test Engineer
    Location:
    Sydney
    Ratings:
    +5,277 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    Another thing you can try is setting the FontSize to Large in the StreamedMP options. This allows you to use 100% font scale in Windows but effectively double the size of the main reading fonts with-in the GUI.

    I use this setting as I find it hard to read the default text size, im getting too old.

    Oh by the way, just got a new Sony 940D 75" which supports 4K and also upgraded my graphics card in the HTPC to 1050 GTX so should be able to play around with 4K in the lounge room for Movies and Shows now.
     
    • Like Like x 1
  7. Stéphane Lenclud
    • Team MediaPortal

    Stéphane Lenclud Development Group

    Joined:
    April 29, 2013
    Messages:
    2,516
    Likes Received:
    630
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,226 / 8
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    That's a beast of a TV. It would be nice if you could do a review a bit like I did for my Philips.

    Good call! I own four graphics card based on GTX 750 ti which was the predecessor of the 1050. I'm a big fan of those low power models.
     
    • Like Like x 1
  8. Skywizard
    • Premium Supporter

    Skywizard MP Donator

    Joined:
    June 14, 2015
    Messages:
    113
    Likes Received:
    17
    Location:
    Canberra
    Ratings:
    +24 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    Show System Specs
    I have a 4K 55" TV connected to a 4K capable media centre PC and am wondering at what resolution I should set the PC screen / display settings.

    Should I set 1920 x 1080 (the Humax PVR looks great on this TV at these settings not that i can change the resolution of the Humax) or should I use 3840 x 2160 or what windows suggests of 4096 x 2160?

    If I use 1920 or 3840 the text and picture, both TV and windows desktop, 'fits' the screen. If I use 4096 the desktop is off the screen and so too the TV image so I guess it is obvious to use something other than 4096 as a resolution.
     
  9. ltfearme
    • Premium Supporter

    ltfearme Community Plugin Dev

    Joined:
    June 10, 2007
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    4,164
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software Test Engineer
    Location:
    Sydney
    Ratings:
    +5,277 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    I use the following settings for a 75" using Nvidia 1050 GTX:

    Resolution = 3840x2160 @ 60Hz
    Desktop Colour Depth = 32bit
    Output Colour Depth = 8 bpc
    Output Colour Format = YCbCr420
    Output Dynamic Range = Limited (disabled when using these settings).

    I only installed the card last night and not 100% sure if those are the best settings for the card and TV. Once I confirm that I will move on to calibrating the picture on the TV.

    fyi, I'm using 150% font settings in Windows7 with Large Fonts in StreamedMP config. All the fonts look nice...although there is some work needed for the skin images to look nice and sharp at this resolution. Artwork is generally pretty good but could use some tweaks and may require some updates to the plugins.
     
    • Like Like x 1
  10. wouter1971
    • Premium Supporter

    wouter1971 MP Donator

    Joined:
    November 19, 2008
    Messages:
    911
    Likes Received:
    106
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Security Officer
    Location:
    Purmerend, Holland
    Ratings:
    +143 / 6
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Show System Specs
    Hi ltfearme, i believe you are Australian and on 50Hz/PAL, so why use 60p? I am on PAL/50p too and use 50Hz/50p as base setting because i also watch TV via MediaPortal
     
  11. ltfearme
    • Premium Supporter

    ltfearme Community Plugin Dev

    Joined:
    June 10, 2007
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    4,164
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Software Test Engineer
    Location:
    Sydney
    Ratings:
    +5,277 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    To be honest I dont know :) I have not setup the TVTuner yet, just been playing downloaded files.

    I have actually changed my settings again recently as it was not using the best colour format I believe (my Yamaha soundbar HDMI port was not configured for the best 4K mode). Although for some reason only allows max of 30Hz, not sure whats going on!
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!