MP2 - V2.1 After changing audio device (WASAPI exclusive) MP2 crashed (1 Viewer)

Status
Not open for further replies.

Helios61

Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    58
    NRW
    Germany Germany
    Country flag
    Hi,
    i've noticed, that MP2 crashed to desktop, if you try to play an audiofile after changing WASAPI exclusiv audio device.

    Requirement:
    HDMI connection <-> PC <-> AVR <-> TV

    Steps to reproduce.
    1. Turn on AVR & TV, in my case then TV is audio device in Windows Audio Settings
    2. Configure TV as WASAPI exclusive Audio device in MP2
    3. Play some music (it should work fine)
    4. Stop playback and exit MP2
    5. Turn off TV -> now AVR (Yamaha RX-V679) is audio device with the same audio properities in Windows as LG-TV.
    6. Start MP2 and change Audio device settings to AVR.
    7. Try to playback some musicfiles -> Playback fails and MP2 crashed to desktop with these error messages ->
    snip_20170104160717.png


    Related log entry ->

    Code:
    [2017-01-04 16:05:46,846] [22416  ] [Thread9  ] [INFO ] - BassLibrary: Loading player add-ins from 'C:\Program Files (x86)\Team MediaPortal\MP2-Client\Plugins\BassLibraries\Plugins'
    [2017-01-04 16:05:46,865] [22435  ] [Thread9  ] [INFO ] - BassLibrary: Loaded 16 audio decoders.
    [2017-01-04 16:05:47,008] [22579  ] [Thread9  ] [INFO ] - BassLibrary: Stream info: FLAC, 44100Hz, Stereo, 16bit
    [2017-01-04 16:05:47,029] [22600  ] [Thread9  ] [INFO ] - BassLibrary: Stream content: PCM
    [2017-01-04 16:05:47,029] [22600  ] [Thread9  ] [INFO ] - BassLibrary: Preparing for playback: 'BassAudioFileInputSource: D:\ToDo\John Lee Hooker (1962) - The Big Soul of John Lee Hooker\05. I Love Her.flac'
    [2017-01-04 16:05:47,086] [22656  ] [BassPlay ] [INFO ] - BassLibrary: Initializing WASAPI device 'RX-V679 (Intel(R) Display-Audio)' (device no 8)
    [2017-01-04 16:05:47,089] [22659  ] [BassPlay ] [INFO ] - BassLibrary: BASS: WASAPI exclusive mode not directly supported for samplerate of 44100 and 2 channels
    [2017-01-04 16:05:47,091] [22662  ] [BassPlay ] [ERROR] - Exception in player main thread
    System.Reflection.TargetInvocationException: Ein Aufrufziel hat einen Ausnahmefehler verursacht. ---> MediaPortal.Extensions.BassLibraries.BassLibraryException: Error calling function BASS_WASAPI_Init(): BASS_ERROR_DRIVER
       bei MediaPortal.UI.Players.BassPlayer.OutputDevices.WASAPIOutputDevice.SetInputStream(BassStream stream, Boolean passThrough)
       bei MediaPortal.UI.Players.BassPlayer.PlayerComponents.OutputDeviceManager.SetInputStream(BassStream stream, Boolean passThrough)
       bei MediaPortal.UI.Players.BassPlayer.PlayerComponents.PlaybackSession.Initialize(IInputSource inputSource)
       bei MediaPortal.UI.Players.BassPlayer.PlayerComponents.PlaybackSession.Create(Controller controller)
       bei MediaPortal.UI.Players.BassPlayer.PlayerComponents.PlaybackProcessor.MoveToNextInputSource_Sync()
       --- Ende der internen Ausnahmestapelüberwachung ---
       bei System.RuntimeMethodHandle.InvokeMethod(Object target, Object[] arguments, Signature sig, Boolean constructor)
       bei System.Reflection.RuntimeMethodInfo.UnsafeInvokeInternal(Object obj, Object[] parameters, Object[] arguments)
       bei System.Delegate.DynamicInvokeImpl(Object[] args)
       bei MediaPortal.UI.Players.BassPlayer.Controller.PlayerThreadMain()
    It is possible to configure a DS Sound device and playback music, but changing the WASAPI device isn't possible here.

    Bet regards
    Helios
     
    Last edited:

    Helios61

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    58
    NRW
    Germany Germany
    Country flag
    Unfortunately it is impossible now to change WASAPI daudio device. I have to reinstall MP2 completely :confused::confused:
     

    Lehmden

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 17, 2010
    12,069
    3,680
    Lehmden
    Germany Germany
    Country flag
    Hi.
    I can not confirm this. Tried it on both clients (Asrock H97M-Pro4 with Intel i5 4590 and Asrock q1900 itx with Intel J1900) without any crashes or other issues. So it looks as if it is something specific to your environment. Maybe another program using WASAPI too is causing this. I don't have any other audio software excerpt for MediaMonkey and mp3tag (both on the "big" system only) installed. And afaik both are NOT using WASAPI. But it's just a guess.
    Your error messages are two different things. The log is telling about an exception in BASS player and the popups are telling about not working logging function.

    Also it may be hard, but a clean Windows install with MP2 only could be very useful to track this down.
     

    HTPCSourcer

    MP2 Product Manager
  • Team MediaPortal
  • May 16, 2008
    11,431
    2,333
    Germany Germany
    Country flag
    I can not confirm this.
    Thanks. I have not been able to reproduce the problem at my side either.

    Also it may be hard, but a clean Windows install with MP2 only could be very useful to track this down.
    Helios could consider installing a VM (VMWare is free). A Windows 7 installation will not be activated but functional for 30 days, so enough to test.
     

    Helios61

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    58
    NRW
    Germany Germany
    Country flag
    Also it may be hard, but a clean Windows install with MP2 only could be very useful to track this down.
    I will never do a complete clean install of Win10 for MP2 testing. MP2 is for the moment complete useless for me. Changing Audo devices is no problem in all other software, i use (MP1, MusicBee, Foobar2000). There are a lot of issues in musicpart have to be fixxed, not my Windows installation.
     

    Lehmden

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 17, 2010
    12,069
    3,680
    Lehmden
    Germany Germany
    Country flag
    As you are the only one with this issue I've heard from (up to now) it must be something with your system that is causing this. Maybe someone else will report similar in future but up to then we can not fix this as we don't know where it comes from and if it is caused by MP2 code at all...
    It will take you one hour, make an image of your recent installation, install Windows from scratch, install MP 2.1, make a test and write the image back...
     

    HTPCSourcer

    MP2 Product Manager
  • Team MediaPortal
  • May 16, 2008
    11,431
    2,333
    Germany Germany
    Country flag
    @Helios61 , easy.:)

    It's not that we don't believe that you are experiencing problems with Music. I can simply not mark it as bug and add an entry to the Issue Tracker if other test environments are unable to reproduce the problem - there would be nothing to fix for devs.

    As Lehmden is suggesting, we need your help to identify which factors are the root cause of the problem on your system. Ideally you would do this on the same machine.
     

    Lehmden

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 17, 2010
    12,069
    3,680
    Lehmden
    Germany Germany
    Country flag
    Turn on AVR & TV, in my case then TV is audio device in Windows Audio Settings
    Oh, I just saw this. I think this is not really as expected... If the AVR is "ON" it should be the HDMI audio device, not the TV. TV only should be the HDMI audio device if AVR is "OFF". At least it is the case on my system and how I understand this in general...
    In your setup the audio signal from PC is send to the TV through the AVR and then is send back to the AVR by ARC. Don't think this is how this was meant. In my setup the audio signal is send from PC to the AVR and I'm done. I even don't know how I can change this (not that I want to change it).
     
    Status
    Not open for further replies.

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    S Remote button to change audio and subtitle on / off General 10
    R [solved] Command / Shortcut for changing subtitles or audio Archive 5
    T Client / Server slow channel-to-channel change (zapping) General Support 1
    framug [solved] Some changes/fix in MP1 configuration client and server Submit: code patches (MediaPortal/TV-Server/etc.) 14
    catavolt [WiP] When changing theme in my skins, I always get this error message in logs MediaPortal 1 9
    azzuro [WiP] MP1-4999 - Big changes with many related change at once by Sebastiii MediaPortal 1 12
    J How to change y position of subtitles General 2
    D [solved] Changed username in Win10, now TV Server config crashes on fresh install Installation, configuration support 1
    M Change size of the splash screen Skins and Plugins Installer (MPEI) 2
    BenGonGon chaine qui change aléatoirement Support Général 2
    ge2301 New forum design together with change to XF2.x Online Facilities 4
    doskabouter [Evaluate] Changing SecurityProtocol Developer Discussions 1
    O [Help Me!] How to change 'release' status in Jira? Developer Discussions 9
    cbr954rr [fixed] Movie db refresh on changes of nfo and correct spelling of words in titles 2.2 Archive 33
    KlausWirn Music crash Bass crash no change to play music Installation, configuration support 2
    F Somethings changed - mce remote General Support 9
    N [will not fix] Changed settings do not take effect until MP2-Client is stopped and restarted. Submit: Bug Reports 4
    M reimport of movies with changed nfo files General 14
    R [solved] Change Server name General 1
    Hawkeye Changes to last added view Feature Requests 0
    J Media Portal changes master volume level General Support 7
    B Changing to Full HD causes crash of Video Driver General Support 13
    high Server changes/updates Online Facilities 36
    Ralph Holmes Missing TV channels after transmitter change (Tacolneston) General 6
    ToothFaerie MP1 (1.19.0_Final) 2 minutes wait between channel changes. General Support 8
    Similar threads

























    Top Bottom