MP2 - V2.1 After changing audio device (WASAPI exclusive) MP2 crashed (1 Viewer)

Status
Not open for further replies.

morpheus_xx

Lead Dev MP2
  • Team MediaPortal
  • March 24, 2007
    11,768
    7,121
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    I also had problems with my new Intel based mainboard in combination with my AV-Recevier VSX-S510. When turning off the AVR, it uses pass-through to the TV. When turning it back on, Windows had issues to select the AVR device again.

    But after installation of latest Intel chipset beta drivers the issue didn't appear again.

    So I think that Windows and drivers can have a big impact on such kind of problems.
     

    Helios61

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    59
    NRW
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Yamaha Handshake issue since ages. For my HTPC i've bought such an Dr HDMI HDFury, but only for testing one more it is too expensive.
     

    Lehmden

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • December 17, 2010
    12,361
    3,803
    Lehmden
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    It seems as if I had a lot of luck. My VSX-529 has no handshake issues. I can turn it on and off as often as I like and Windows (first 7 and now 10) always find the proper device. I even can turn it on while MP2 client is running. The screen goes black for 1 or 2 seconds while switching and then all is working again, video and audio...
     

    morpheus_xx

    Lead Dev MP2
  • Team MediaPortal
  • March 24, 2007
    11,768
    7,121
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    It works also nearly every time, only sometimes I get now screen resize issues as other users reported before. When this happens the MP2 window is either at 1024x768 and can't be controlled per mouse anymore, or the Window is back to 1920x1080 and has broken texture positions.
     

    Helios61

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    59
    NRW
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    @morpheus_xx
    Big Thanks. After install of new .inf drivers the HDMI handshake issue seems to be resolved. This is really great.

    Unfortunately cheered too soon.
     
    Last edited:

    Helios61

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    59
    NRW
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Hi,
    have done a complete uninstall and new install of MP2. Unfortunately now audio playback / WASAPI fails completely. This log entry ->

    Code:
    [2017-01-09 15:49:41,906] [63939  ] [BassPlay ] [INFO ] - BassLibrary: BASS: WASAPI exclusive mode not directly supported for samplerate of 44100 and 2 channels
    is complete nonsense.
    I wonder why in player configuration there are double anf triple entrys? :confused:
    snip_20170109164624.png
    Logs are attached.
     
    Last edited:

    morpheus_xx

    Lead Dev MP2
  • Team MediaPortal
  • March 24, 2007
    11,768
    7,121
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    I wonder why in player configuration there are double anf triple entrys?
    Had similar issue as well. When you open your device manager in Windows and enable "show hidden devices" (German: Ansicht -> Ausgeblendete Geräte anzeigen) you will find some of them.

    I think the dialog needs a filter to show only currently available devices? Is there a need to show and select (temporary) non-available devices as well?
     

    Helios61

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • January 30, 2008
    4,587
    871
    59
    NRW
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    When you open your device manager in Windows and enable "show hidden devices" (German: Ansicht -> Ausgeblendete Geräte anzeigen) you will find some of them.
    Here are only 4 listed ->

    2017-01-09 (1).jpg
     

    morpheus_xx

    Lead Dev MP2
  • Team MediaPortal
  • March 24, 2007
    11,768
    7,121
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    This is my debug logging for device enumeration:

    The bold lines are the "valid" entries that I leave in the list after my change:

    [2017-01-09 17:52:31,479] [32621 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 0: 'Interne AUX-Buchse (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_UNKNOWN Device path: [{0.0.0.00000000}.{13c1c4b7-8f10-483f-9b4e-f582d61d3023}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,482] [32624 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 1: 'Interne AUX-Buchse (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_DEFAULT, BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.0.00000000}.{13c1c4b7-8f10-483f-9b4e-f582d61d3023}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,484] [32626 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 2: 'Lautsprecher (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_ENABLED Device path: [{0.0.0.00000000}.{458c69cb-35b4-40c7-aee8-4f3248c3790f}] Ch: 2
    [2017-01-09 17:52:31,486] [32628 ] [InputMgr ] [INFO ] - Using WASAPI Device 2: 'Lautsprecher (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_ENABLED Device path: [{0.0.0.00000000}.{458c69cb-35b4-40c7-aee8-4f3248c3790f}] Ch: 2
    [2017-01-09 17:52:31,488] [32629 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 3: 'Lautsprecher (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_ENABLED, BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.0.00000000}.{458c69cb-35b4-40c7-aee8-4f3248c3790f}] Ch: 2
    [2017-01-09 17:52:31,489] [32631 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 4: 'Interne AUX-Buchse (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_UNKNOWN Device path: [{0.0.0.00000000}.{4c626191-303b-4b59-864a-4cfa8835fed7}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,491] [32632 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 5: 'Interne AUX-Buchse (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.0.00000000}.{4c626191-303b-4b59-864a-4cfa8835fed7}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,493] [32634 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 6: 'Lautsprecher (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.0.00000000}.{516879c4-57ed-4e70-908c-da6d87234c1a}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,495] [32637 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 7: 'Lautsprecher (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT, BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.0.00000000}.{516879c4-57ed-4e70-908c-da6d87234c1a}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,497] [32639 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 8: 'VSX-S510 (Intel(R) Display-Audio)' Flags: BASS_DEVICE_ENABLED, BASS_DEVICE_DEFAULT Device path: [{0.0.0.00000000}.{84353985-fb52-4512-afae-07084b2d036c}] Ch: 6
    [2017-01-09 17:52:31,499] [32641 ] [InputMgr ] [INFO ] - Using WASAPI Device 8: 'VSX-S510 (Intel(R) Display-Audio)' Flags: BASS_DEVICE_ENABLED, BASS_DEVICE_DEFAULT Device path: [{0.0.0.00000000}.{84353985-fb52-4512-afae-07084b2d036c}] Ch: 6
    [2017-01-09 17:52:31,502] [32643 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 9: 'VSX-S510 (Intel(R) Display-Audio)' Flags: BASS_DEVICE_ENABLED, BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.0.00000000}.{84353985-fb52-4512-afae-07084b2d036c}] Ch: 6
    [2017-01-09 17:52:31,504] [32645 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 10: 'VSX-S510 (Intel(R) Display-Audio)' Flags: BASS_DEVICE_UNKNOWN Device path: [{0.0.0.00000000}.{b713a930-dfcc-45fe-a128-df548d6d57c4}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,505] [32646 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 11: 'VSX-S510 (Intel(R) Display-Audio)' Flags: BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.0.00000000}.{b713a930-dfcc-45fe-a128-df548d6d57c4}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,506] [32648 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 12: 'Kopfhörer (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.0.00000000}.{efe4be47-814a-45a8-be9e-2b6f03cfe3a8}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,508] [32649 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 13: 'Kopfhörer (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_LOOPBACK, BASS_DEVICE_INPUT, BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.0.00000000}.{efe4be47-814a-45a8-be9e-2b6f03cfe3a8}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,509] [32651 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 14: 'Mikrofon (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_INPUT, BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.1.00000000}.{3dd095f3-8283-471d-a505-82506abc0b0a}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,511] [32653 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 15: 'Eingang (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_INPUT, BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.1.00000000}.{66cedbc3-89fe-44e9-8ec1-f6d61d70e53f}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,513] [32654 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 16: 'Interne AUX-Buchse (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.1.00000000}.{905b4f6c-a69b-4f2d-bfca-c66566fbb579}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,515] [32656 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 17: 'Mikrofon (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_INPUT, BASS_DEVICE_UNPLUGGED Device path: [{0.0.1.00000000}.{e6c1b0f9-ecc1-4e5d-af29-a4e266a3ed2a}] Ch: 0
    [2017-01-09 17:52:31,516] [32658 ] [InputMgr ] [INFO ] - WASAPI Device 18: 'Interne AUX-Buchse (High Definition Audio-Gerät)' Flags: BASS_DEVICE_INPUT Device path: [{0.0.1.00000000}.{ee970e32-3240-41ed-997c-3d2d0d01ef12}] Ch: 0

    I can provide a test binary after dinner
     

    morpheus_xx

    Lead Dev MP2
  • Team MediaPortal
  • March 24, 2007
    11,768
    7,121
    Home Country
    Germany Germany
    Country flag
    Here it is. Needs to be placed under MP2-Client\Plugins\BassPlayer.

    Please enable DEBUG log for checking the used/skipped devices and please post your results :)
     

    Attachments

    • BassPlayer.7z
      26.5 KB · Views: 25
    Status
    Not open for further replies.

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    • Locked
    Yes, I know, I realized it today morning (see my previous post). I'll remove the static default class and write the default values into the properties, like it is done in other settings. Then I can load it via SettignsManager in the WASAPI class. I'll do it tonight. Sorry for that and thanks for your attention!
    Yes, I know, I realized it today morning (see my previous post). I'll remove the static default class and write the default...
    I tried to reproduce this issue but could not yet. In mean time I have bought a new AVR which supports higher rates, so in...
    Replies
    71
    Views
    7K
    I should probably add, it does the same thing with all audio files I've tried, FLAC and MP3. I've also tried updating my drivers but no luck
    I should probably add, it does the same thing with all audio files I've tried, FLAC and MP3. I've also tried updating my drivers...
    Hi, I'm having a problem playing music in Mediaportal 1.18 It plays the first track without problems, but then stops and is unable...
    Replies
    1
    Views
    830
    this seems to be related to the Ares skin. It can be somewhat fixed by replacing the mytvrecordedtv.xml with the one found in the DefaultWide skin. It really messes up the overlays though.
    this seems to be related to the Ares skin. It can be somewhat fixed by replacing the mytvrecordedtv.xml with the one found in the...
    For the past year or so I have not been able to get into my TV recordings menu. MediaPortal wont crash, but it just hangs and...
    Replies
    1
    Views
    677
    MP1 MP2 No AC3 sound ... DE
    @fanol Thanks for providing the log files. However they contain only limited detail. Could you please collect new log files, and this time use the Watchdog tool with option 1 or 2 ("report a bug...") to do it. The Watchdog tool is the preferred method/source for collecting log files. Please use it whenever you can. General...
    @fanol Thanks for providing the log files. However they contain only limited detail. Could you please collect new log files, and...
    Hi! I start to play, and there is no sound. Established LAV 0.68 everywhere. On the other formats and movies is no such problem. I...
    Replies
    84
    Views
    11K
    This issue seems have been rectified as all the previously unavailable videos are now watchable.
    This issue seems have been rectified as all the previously unavailable videos are now watchable.
    Hi all If this has been covered elsewhere, sorry I searched, please point me to the right place :) I saw a lot of posts about...
    Replies
    6
    Views
    2K
    Top Bottom