[solved] - HDR 4K video washed out, perfect with VLC player

Discussion in 'General Support' started by tamvegas, August 23, 2018.

  1. tamvegas
    • Premium Supporter

    tamvegas MP Donator

    Joined:
    June 20, 2008
    Messages:
    169
    Likes Received:
    29
    Location:
    Las Vegas, NV
    Ratings:
    +30 / 1
    Home Country:
    United States of America United States of America
    Win 10 pro, MP1.20 final. Been using MP loyally for almost 10 years. Playback of HDR has been an issue since I got a 4K HDR TV. Thought the client 'puter couldn't handle it as there was stuttering, went to an AMD 2700x cpu on an Asus x470 board with a 1070sc gpu. Found out that it was the stock codecs I had.
    Changed to the K-Lite pack and playback is perfect, except that all HDR 4K video files (mkv predominantly) playback with washed out color. Last night tried playback of the files with VLC 3.0 outside of MediaPortal and perfect color playback. Tried madVR again, no better in MP. Also have tried turning on and off hardware acceleration etc. No improvement.
    Is there something else I can try? Or a way to use VLC for 4K playback from within MP?
    Any ideas appreciated. Thanks in advance.


     
    Last edited: August 26, 2018
    • Like Like x 1
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. azzuro
    • Team MediaPortal

    azzuro Test Group

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    8,194
    Likes Received:
    2,263
    Occupation:
    technician HVAC
    Location:
    France - IDF
    Ratings:
    +3,888 / 13
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    Hello,

    Can you provide screenshot of all tabs under codec section, please?
    Do you use lavfilter as codec?

    Envoyé de mon LG-H870S en utilisant Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  4. tamvegas
    • Premium Supporter

    tamvegas MP Donator

    Joined:
    June 20, 2008
    Messages:
    169
    Likes Received:
    29
    Location:
    Las Vegas, NV
    Ratings:
    +30 / 1
    Home Country:
    United States of America United States of America
    Azzuro, here's screenshots of the codec tabs (yes I use LAV) plus one of the LAV Video setup page. Hope you can see something I don't. Thank you for the interest in helping.
     

    Attached Files:

    • Capture 1.PNG
      Capture 1.PNG
      File size:
      73 KB
      Uploaded:
      August 25, 2018
      Views:
      126
    • Capture 2.PNG
      Capture 2.PNG
      File size:
      52.6 KB
      Uploaded:
      August 25, 2018
      Views:
      123
    • Capture 3.PNG
      Capture 3.PNG
      File size:
      46.8 KB
      Uploaded:
      August 25, 2018
      Views:
      132
    • Capture 4.PNG
      Capture 4.PNG
      File size:
      43.3 KB
      Uploaded:
      August 25, 2018
      Views:
      129
    • Capture 5.PNG
      Capture 5.PNG
      File size:
      74 KB
      Uploaded:
      August 25, 2018
      Views:
      133
    • Capture 6.PNG
      Capture 6.PNG
      File size:
      125.7 KB
      Uploaded:
      August 25, 2018
      Views:
      105
    • Like Like x 2
  5. BlackdogZA

    BlackdogZA Portal Pro

    Joined:
    April 22, 2007
    Messages:
    76
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    I would also be interested in the solution. Having the same issue.
     
  6. Sebastiii
    • Team MediaPortal

    Sebastiii Development Group

    Joined:
    November 12, 2007
    Messages:
    16,203
    Likes Received:
    6,167
    Gender:
    Male
    Location:
    France
    Ratings:
    +10,148 / 9
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    Hello,

    I don't have 4K setup but I know the most user has a correct setup, maybe it's related to ycbc.... RGB mode or something like that VLC works differently about those modes (not using DirectShow if I'm not wrong).
    Could you make some screenshot or take a picture to explain the visual?

    Also tagging @HomeY :p i know that 4K works with him :p
     
  7. azzuro
    • Team MediaPortal

    azzuro Test Group

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    8,194
    Likes Received:
    2,263
    Occupation:
    technician HVAC
    Location:
    France - IDF
    Ratings:
    +3,888 / 13
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    @tamvegas
    can you update lav to latest version, and try the Madvr codec.


    edit :
    why MPEG4 is disabled on your lav Hardware decode setting?
    do you have try DXVA or copy back ?
     
    • Like Like x 2
    • Thank You! Thank You! x 2
  8. tamvegas
    • Premium Supporter

    tamvegas MP Donator

    Joined:
    June 20, 2008
    Messages:
    169
    Likes Received:
    29
    Location:
    Las Vegas, NV
    Ratings:
    +30 / 1
    Home Country:
    United States of America United States of America
    @azzuro
    Thanks so much for your suggestion. I installed the latest stable LAV (72.0) with no change. Reinstalled madVR and rebooted, and the 4k files wouldn't playback at all.
    Then I tried a fresh download of the latest madVR, installed and rebooted again.
    That did it!
    4K playback is working fine now. Colors perfect and forward and back skipping nice and fast. Also, on the MPEG4 playback, I hadn't noticed that, will add that in. Almost all of my files are mkv files.

    @Sebastii, unfortunately I can no longer make a screenshot of the washed out colors, problem gone!!!:)

    Apparently the latest iteration of LAV and madVR finally have 4K playback down.:)

    Thanks all for you help and interest!
     
    • Like Like x 3
  9. Sebastiii
    • Team MediaPortal

    Sebastiii Development Group

    Joined:
    November 12, 2007
    Messages:
    16,203
    Likes Received:
    6,167
    Gender:
    Male
    Location:
    France
    Ratings:
    +10,148 / 9
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    Nice :)
     
  10. BlackdogZA

    BlackdogZA Portal Pro

    Joined:
    April 22, 2007
    Messages:
    76
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Thank you as well. Madvr worked for me too. I don't understand why but it works.
     
    • Like Like x 1
  11. ThePlayerPPC

    ThePlayerPPC Portal Pro

    Joined:
    November 10, 2008
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Hi i would like to know how i can find out if MP 1.21 running on Windows 7 is playing back my HDR 4K files the right way?
    Is there some hint on the OSD or can i see it in a Log File?
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!