mp slower startup after update to 1.6 (1 Viewer)

mhoogenbosch

MP Donator
  • Premium Supporter
  • April 21, 2008
    308
    70
    Utrecht, Netherlands
    Netherlands Netherlands
    While your at it..
    Right click on my computer and then click on Manage
    Click on the Arrow next to Event Viewer
    Click on the arrow next to Windows Logs
    Check for errors related to hardware in Application and in System

    of the System Specs in your profile, which machine is this?

    There is a built in Windows Memory test.
    click start and then Help and Support
    Type in Memory Test ‌

    Another test is to check the hard drive for errors. This could take some time and it is best to not try and stop it if you run it.
    Right click on the C: Get Properties
    Tools Tab
    Check Now button
    Make sure both options are selected and Start
    It will tell you it will begin after the next reboot
    Reboot the machine
    WARNING: Depending on the size of the drive, this could take a couple of hours
    Okay, no errors or even warnings in the eventlogs. It's doing the memory test right now.

    Tnx for your extensive support! REAALLLY appriciate it!

    Mem test finished without any problems. Now going to test the hdd.
    Okay, that's finished too. No errors at all.

    If the trakt stuf has been resolved... could that add some gains?

    And you were speaking about internet connection issues.. how do you tell? Becasue immideately i've got live feeds from RSS..

    I'm indeed seeing: LastFM radio requires internet, but this even comes in the log when i disable lastfm. If I search the web i only find http://wiki.team-mediaportal.com/User:jameson_uk/Last.FM_Changes
     
    Last edited:

    seco

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • August 7, 2007
    1,580
    1,236
    Finland Finland
    Country flag
    I've said this few times, if you really want to pinpoint where the issue is, you should really, I mean really, first test without all 3rd party plugins.

    a) If the problem is still there then we can take a better look at the logs
    b) If not enable one 3rd party plugin at a time to pinpoint the problematic plugin

    These are very simple steps to try
     

    breese

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • July 11, 2011
    3,903
    769
    61
    Arlington Heights, Illinois
    United States of America United States of America
    Country flag
    I am running out of ideas...
    do this
    Start
    All Programs
    Accessories
    System Tools
    System Information

    Save the file, and upload it here.
    Maybe we will see a program or IRQ failure.
     

    seco

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • August 7, 2007
    1,580
    1,236
    Finland Finland
    Country flag
    Sorry but I really don't think this is anyhow related to hardware issues :)
     

    mhoogenbosch

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • April 21, 2008
    308
    70
    Utrecht, Netherlands
    Netherlands Netherlands
    I think its much easier. Ive switched to 'default wide'. And instantly it starts in 12 seconds.[DOUBLEPOST=1389393998][/DOUBLEPOST]
    I've said this few times, if you really want to pinpoint where the issue is, you should really, I mean really, first test without all 3rd party plugins.

    a) If the problem is still there then we can take a better look at the logs
    b) If not enable one 3rd party plugin at a time to pinpoint the problematic plugin

    These are very simple steps to try
    We've already tried that, and indeed without the plugins it starts in 9 seconds. This is with the titan skin. With plugins it's 24 seconds with titan skin.
     

    seco

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • August 7, 2007
    1,580
    1,236
    Finland Finland
    Country flag
    Next try with Titan and disable ALL MP plugins. Also go to Titan Updater plugin and disable all automatic update / update check stuff
     

    mhoogenbosch

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • April 21, 2008
    308
    70
    Utrecht, Netherlands
    Netherlands Netherlands
    With 'default' titan skin its 17 seconds
    With 'defaultWide' skin its 12 seconds
    With 'Aqua8' titan skin its 24 seconds


    Ignore this for now, i'm gogin to do the test from @seco

    Okay. Titan Skin default theme

    Debug mode, so everything disabled. 6 seconds
    All plugins enabled but disabled titan updater. 17 seconds

    DefaultWide skin:

    Debug mode, so everything disabled. .. uuhh debug mode reverts to titan :D
    All plugins enabled 11 seconds

    Titan skin with aqua8 theme. 24 seconds
    Titan skin with aqua8 theme with all plugins disabled 11 seconds.
     
    Last edited:

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    Grisu002 Failed to startup - TV Server funktioniert nicht Allgemeines Support- und Diskussionsforum 0
    U [solved] MediaPortal crashing on startup General Support 10
    T [solved] failed to-startup tvservice Installation, configuration support 1
    T [solved] Startup problem General 6
    A Client/Server Setup: Slow TV Startup Television (MyTV frontend and TV-Server) 0
    Lichloathe [solved] Latest Media Handler - Default view for TVSeries on startup Fanart Handler 2
    D Crashing on startup General Support 8
    TeMorituri Crashes on startup General Support 2
    Remoteglen Freezing on startup General Support 4
    R MP crashing immediately after startup General Support 2
    V [solved] Startup Crash if Video Folders not online/accessible. (default videos plugin) General Support 10
    S Failed to startup tvservice Installation, configuration support 14
    G Update von MediaPortal Installationsprobleme? 0
    morpheus_xx [Evaluate] Update to VS 2019? MediaPortal 2 4
    Golf4 Nach Windows-Updates läuft TV-Plugin nicht mehr Allgemeines Support- und Diskussionsforum 0
    B MPEM update list never completes. General Support 0
    JJDoherty Updated DTT frequencies for Ireland... Submit: EPG-Grabbers and tuningdetails 1
    Dark Eyes Updated to Windows 10, now TVServer won't work Installation, configuration support 1
    R [solved] Files moved to new location - Easy way to update database? My TVSeries 7
    M.Hulot Moving Pictures lässt sich nach Windows-Update nicht mehr öffnen Plugins & Erweiterungen 1
    R Files moved to different location - Easy way to update database? Moving Pictures 2
    k12158 [solved] Kein direkter Wechsel von TV-Kanal zu TV-Kanal mehr nach Update? Allgemeines Support- und Diskussionsforum 16
    ajs Mediaportal update to .Net 4.6.2+ MediaPortal 1 13
    Mr6686 [solved] Titan skin broken since update to 1.23 Installation, configuration support 6
    B TV-Server Auto-Update mptvdb after x hours General Support 0
    Top Bottom