1.16 Pre Rel. crashes after w10 update (2 Viewers)

AL0104

New Member
March 15, 2017
5
1
57
Home Country
Great Britain (UK) Great Britain (UK)
Hello all,

I wonder if anyone can help a not very tech-savvy user like me.
MP 1.16 pre has been running perfectly on my PC, however Win 10 updated last night & since then MP crashes everytime when trying to access live TV or watch recordings.

(The windows update were Windows 10 Version 1607 for x64-based Systems (KB4013418) & Cumulative Update for Windows 10 Version 1607 for x64-based Systems (KB4013429))

Event viewer shows the following two errors each time Mediaportal stops working -

Log Name: Application
Source: .NET Runtime
Date: 15/03/2017 09:40:05
Event ID: 1026
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Media-PC
Description:
Application: MediaPortal.exe
Framework Version: v4.0.30319
Description: The process was terminated due to an unhandled exception.
Exception Info: exception code c0000005, exception address 6E04346B

Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name=".NET Runtime" />
<EventID Qualifiers="0">1026</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-03-15T09:40:05.953977700Z" />
<EventRecordID>12419</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Media-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>Application: MediaPortal.exe
Framework Version: v4.0.30319
Description: The process was terminated due to an unhandled exception.
Exception Info: exception code c0000005, exception address 6E04346B
</Data>
</EventData>
</Event>

AND

Log Name: Application
Source: Application Error
Date: 15/03/2017 09:40:06
Event ID: 1000
Task Category: (100)
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Media-PC
Description:
Faulting application name: MediaPortal.exe, version: 1.15.100.0, time stamp: 0x585d0f8d
Faulting module name: CompPkgSup.DLL, version: 10.0.14393.953, time stamp: 0x58ba5a1f
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x0000346b
Faulting process id: 0x1a90
Faulting application start time: 0x01d29d6fec216826
Faulting application path: C:\Program Files (x86)\Team MediaPortal\MediaPortal\MediaPortal.exe
Faulting module path: C:\Windows\System32\CompPkgSup.DLL
Report Id: e24fd279-9573-4fc9-97af-cf18685979e9
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Application Error" />
<EventID Qualifiers="0">1000</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>100</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2017-03-15T09:40:06.802301800Z" />
<EventRecordID>12420</EventRecordID>
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Media-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>MediaPortal.exe</Data>
<Data>1.15.100.0</Data>
<Data>585d0f8d</Data>
<Data>CompPkgSup.DLL</Data>
<Data>10.0.14393.953</Data>
<Data>58ba5a1f</Data>
<Data>c0000005</Data>
<Data>0000346b</Data>
<Data>1a90</Data>
<Data>01d29d6fec216826</Data>
<Data>C:\Program Files (x86)\Team MediaPortal\MediaPortal\MediaPortal.exe</Data>
<Data>C:\Windows\System32\CompPkgSup.DLL</Data>
<Data>e24fd279-9573-4fc9-97af-cf18685979e9</Data>
<Data>
</Data>
<Data>
</Data>
</EventData>
</Event>

Thanks, Al
 

mm1352000

Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 1, 2008
    21,577
    8,223
    Home Country
    New Zealand New Zealand
    Attach full log files please. :)
    Use the Watchdog tool with option 1 to start MP in debug mode, reproduce the problem, then attach the zip file produced by the Watchdog tool.
     

    mm1352000

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 1, 2008
    21,577
    8,223
    Home Country
    New Zealand New Zealand
    I think the crash is happening because you haven't chosen/configured TV codecs (filters):
    [2017-03-15 10:58:16,542] [Log ] [MPMain ] [INFO ] - VMR9: added EVR Renderer to graph
    [2017-03-15 10:58:16,547] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - VMR9: Now active
    [2017-03-15 10:58:16,551] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - VMR9: Renderer successfully added
    [2017-03-15 10:58:16,562] [Error ] [MPMain ] [ERROR] - Failed filter: not found
    [2017-03-15 10:58:16,573] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - TSReaderPlayer: UpdateFilters Video done
    [2017-03-15 10:58:16,578] [Error ] [MPMain ] [ERROR] - Failed filter: not found
    [2017-03-15 10:58:16,586] [Log ] [MPMain ] [DEBUG] - TSReaderPlayer: UpdateFilters Audio done

    MP is trying to auto-load various codecs:
    [2017-03-15 10:58:16,715] [ cb6c4f8] [ e10] - audPin:CompleteConnect() ok, filter: LAV Audio Decoder, iPosition: 0
    [2017-03-15 10:58:16,829] [ cb6c4f8] [ e10] - audPin:CompleteConnect() ok, filter: MONOGRAM AAC Decoder, iPosition: 0
    [2017-03-15 10:58:16,888] [ cb6c4f8] [ e10] - audPin:CompleteConnect() ok, filter: Microsoft DTV-DVD Audio Decoder, iPosition: 1
    [2017-03-15 10:58:17,017] [ cb6c4f8] [ e10] - vidPin:CompleteConnect() ok, filter: LAV Video Decoder

    ...but this is error prone as you're finding out.
    You really ought to choose codecs in MP Config as shown here:
    TV Codecs - MediaPortal 1 - MediaPortal Wiki
     

    AL0104

    New Member
    March 15, 2017
    5
    1
    57
    Home Country
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    It seems odd because I already have my codecs in MP config exactly as in the link you gave (i.e., all LAV Video Decoder except for Audio renderer).
    Also I don't understand why it is crashing now after months of working with no issues. I haven't changed any settings - the only thing that has changed was this win 10 update last night & now suddenly MP doesn't work.
     

    mm1352000

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 1, 2008
    21,577
    8,223
    Home Country
    New Zealand New Zealand
    It seems odd because I already have my codecs in MP config exactly as in the link you gave (i.e., all LAV Video Decoder except for Audio renderer).
    MP Config selects the LAV codecs as defaults the first time you view the settings... and that's why you saw what you saw. Prior to that, MP itself was not using the LAV codecs. Many people get confused by this.

    Let me put it another way: if MP had been using the LAV codecs, why would there be log entries mentioning "MONOGRAM AAC Decoder" and "Microsoft DTV-DVD Audio Decoder"? Answer is, there wouldn't be.

    I know it's confusing. If you're confused, you may just have to trust me.

    Also I don't understand why it is crashing now after months of working with no issues.
    It's crashing because the update added, removed or changed codecs or codec dependencies that MP is or was trying as part of the auto-loading process that I mentioned.

    I haven't changed any settings - the only thing that has changed was this win 10 update last night & now suddenly MP doesn't work.
    Changes outside MP - including Windows updates, driver updates, other software being installed or removed, and other things too - can affect MP. I've seen this sort of thing time and time again. MP get's the blame and bad press... but it's not our fault.
     

    AL0104

    New Member
    March 15, 2017
    5
    1
    57
    Home Country
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    Yes, this appears to be a problem entirely caused by win10 auto updates. :censored:

    It now looks very much as if the update hadn't completed correctly & this has screwed up other applications, such as Mediaportal. After about 10 restarts, windows update attempted to install again & once completed, MP started working as before.

    Thanks very much for your help :)
    Al
     

    TheMerovingian

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • September 18, 2004
    324
    23
    Kaufbaire
    Home Country
    Germany Germany
    Same problem here. After Win10 updates no live-TV.
    Now restarting for the third time...
    and I just chose in the TV-section LAV everywhere... it stood there already

    installed 1.16pre over my existing installation

    SOLVED
    unfortunately still problems when tryging to play recorded tv
     
    Last edited:

    loiscooper91

    Portal Member
    April 2, 2013
    35
    16
    47
    Home Country
    France France
    Same problem here too, after windows 10 update in the night
    no live tv
    restart 8 time.....no new update found, i reinstall 1.15 on my existing 1.15... no solved :(

    no idea... please help

    i try to install 1.16 pre released....
     

    spachti

    Portal Pro
    July 27, 2005
    374
    100
    Bible Belt
    Home Country
    United States of America United States of America
    Seems to be related to this:
    Windows Media Foundation Bug in Cumulative update KB3216755 windows 10

    Quote


    This dll is causing problems with other media software - PowerDVD, DVB Viewer, Power Media Server and even Windows Media Player. Opening a folder containing MPEG2 files crashes dllhost/COM Surrogate. Even the .953 cumulative update of March 14th 2017 contains this problem - CompPkgSup.dll has been updated. The only way to fix my problem was to replace the new file with the version from the .693 build.

    Over at the DVB Viewer forum, there are even more complaints.
     

    Users who are viewing this thread

    Similar threads

    Created ticket targeted for 2.4 release: [MP2-865] MP2-Server crashes if FileSystemWatcher is used for exFAT drives - MediaPortal Jira
    Created ticket targeted for 2.4 release: [MP2-865] MP2-Server crashes if FileSystemWatcher is used for exFAT drives - MediaPortal Jira
    Hi I really love MediaPortal and have been using MP1 for a long time. I'm setting up a new PC for a friend now and thought I'd...
    Replies
    10
    Views
    1K
    yeah, MP checks this within install and all is installed (java, .net, lightning, ...) It looks like it's a Problem of the license key "Workstations" --> 1.18.0 - Mediaport 1.18 crash on WIndows 10 Pro for Workstations
    yeah, MP checks this within install and all is installed (java, .net, lightning, ...) It looks like it's a Problem of the license...
    I made a clean reinstall of Win 10 Pro and MP will not start. Watchtdog rejects because MP never wass configured (because...
    Replies
    2
    Views
    1K
    That's why I mentioned it :) (I think the client and server plugins talk to each other) Also read the Wiki pages for the PS plugin - PS - How it Works
    That's why I mentioned it :) (I think the client and server plugins talk to each other) Also read the Wiki pages for the PS plugin...
    My server (MEDIA is system) is going to sleep whilst playing back recorded TV causing the Client (NUC7100) to crash I scheduled...
    Replies
    4
    Views
    897
    Please upload the logs.
    Please upload the logs.
    MediaPortal Version: 1.18.0 Description I have installed Mediaportal 1.18 on Windows 10 Pro V. 1709 I have activated as WIndows...
    Replies
    11
    Views
    6K
    Denke ich habe das Problem gefunden: LiveTV startet nicht nach Standby
    Denke ich habe das Problem gefunden: LiveTV startet nicht nach Standby
    Seit dem Update auf 1.17 pre und jetzt 1.17 final, habe ich immer wieder (eigentlich täglich) mit Abstürzen des TV-Servers zu...
    Replies
    21
    Views
    4K
    Top Bottom