[fixed] - Memory application error when shutting down

Discussion in '1.8.x' started by markus_g, July 5, 2014.

  1. markus_g

    markus_g Portal Pro

    Joined:
    August 12, 2006
    Messages:
    101
    Likes Received:
    36
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +54 / 0
    Home Country:
    Australia Australia
    Show System Specs
    Hi,
    I have a problem since upgrading from 1.7.1 to 1.8 with the SQL 5.6 upgrade option that has never occurred. I use the computer power switch to shutdown windows and a memory application error now occurs where I need to acknowledge and then continue the shutdown.
    Running on Windows 7.

    Any Ideas?

    Regards,
    Markus


     

    Attached Files:

    Last edited: July 6, 2014
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. mastyman
    • Premium Supporter

    mastyman MP Donator

    Joined:
    June 1, 2010
    Messages:
    364
    Likes Received:
    58
    Occupation:
    Enginner
    Location:
    Auckland
    Ratings:
    +66 / 0
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Show System Specs
    Yep same problem,

    All htpcs i upgraded to 1.8 - clean install, Wont shut-down nicely anymore using:
    -power button on mce remote
    -pressing power button on PC.

    was not a issue on any previous version

    Running on Windows 8.1 with all updates.
     

    Attached Files:

    Last edited: July 6, 2014
    • Thank You! Thank You! x 1
  4. Sebastiii
    • Team MediaPortal

    Sebastiii Development Group

    Joined:
    November 12, 2007
    Messages:
    16,230
    Likes Received:
    6,189
    Gender:
    Male
    Location:
    France
    Ratings:
    +10,180 / 9
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    @seco :)
    Maybe related to the change done in MP shutdown to avoid fontengine crash. (It take time to fully close and maybe lead to another issue now)
     
  5. seco
    • Team MediaPortal

    seco Development Group

    Joined:
    August 7, 2007
    Messages:
    1,579
    Likes Received:
    897
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,234 / 4
    Home Country:
    Finland Finland
    Show System Specs
    1) can you reproduce every time?
    2) can you reproduce every time without 3rd party plugins?
    3) can you reproduce using MP "Close" in GUI shutdown menu?
     
    • Like Like x 1
    • Thank You! Thank You! x 1
  6. Wo0zy
    • Team MediaPortal

    Wo0zy Retired Team Member

    Joined:
    April 30, 2008
    Messages:
    394
    Likes Received:
    128
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +148 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    I've seen this too. Installed 1.8 yesterday on my secondary unit and when I shut it down I got the dde error message. If it does it again tonight I'll collect and post logs.

    Was actually running 1.6 on this box before the upgrade and never saw the error before.

    I tend to shut this unit down with the power button as it's usually late at night and I can't be bothered to find the remote :).

    cheers,

    Wo0zy
     
    • Agree Agree x 1
  7. mastyman
    • Premium Supporter

    mastyman MP Donator

    Joined:
    June 1, 2010
    Messages:
    364
    Likes Received:
    58
    Occupation:
    Enginner
    Location:
    Auckland
    Ratings:
    +66 / 0
    Home Country:
    New Zealand New Zealand
    Show System Specs

    1/ Yes, every time using Physcial Power Button and MCE Remote Power Button

    2/ Yes, i removed all 3rd party plugins, same problem occurs

    3/ No, both the Close and Shutdown from Within mediaportal work fine, no error messages.

    If you are in a plugin such as myvideos and you do a shutdown with power button, the application error slightly changes - has DDE server in the infront of the message - see screenshot attached
     

    Attached Files:

    • Agree Agree x 2
  8. seco
    • Team MediaPortal

    seco Development Group

    Joined:
    August 7, 2007
    Messages:
    1,579
    Likes Received:
    897
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,234 / 4
    Home Country:
    Finland Finland
    Show System Specs
    Guess no one tested this using power button. Need to figure out what is the difference
     
    • Like Like x 2
    • Agree Agree x 1
  9. seco
    • Team MediaPortal

    seco Development Group

    Joined:
    August 7, 2007
    Messages:
    1,579
    Likes Received:
    897
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,234 / 4
    Home Country:
    Finland Finland
    Show System Specs
    Can someone post FULL DEBUG logs using MP 1.7 or earlier and shutting down using power button

    EDIT: Never mind I think I already figured this out...
     
    Last edited: July 7, 2014
    • Like Like x 3
  10. Wo0zy
    • Team MediaPortal

    Wo0zy Retired Team Member

    Joined:
    April 30, 2008
    Messages:
    394
    Likes Received:
    128
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +148 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Thanks seco!

    If you do end up needing logs let me know. I still have 1.6 installed on my main unit in the living room.

    Cheers,

    Wo0zy.
     
  11. seco
    • Team MediaPortal

    seco Development Group

    Joined:
    August 7, 2007
    Messages:
    1,579
    Likes Received:
    897
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,234 / 4
    Home Country:
    Finland Finland
    Show System Specs
    So the good new is that it is very clear why this error pops up

    OnFormClosing handler is called twice, because of by Windows event triggering (eventually handled by MP) and then again by MP FrameMove explicitly calls Form.Close() which again fires the event and handler OnFormClosing. This has been the case since, I don't know, from the beginning but clearly again is an incorrect behavior.

    The bad news is that I have no idea how to fix this properly since there are tons of scenarios and functionality build on this house of cards.
     
    • Like Like x 3
    • Informative Informative x 1
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!