MP 1.26 fails to connect to SQL Server (1 Viewer)

rsbrux

Documentation Group
  • Team MediaPortal
  • April 15, 2007
    1,079
    106
    Switzerland Switzerland
    Country flag
    I have just done a virgin installation of MP 1.26 on a bare metal installation of Windows 8.1 Pro x64 (because Intel does not provide Windows 10 chipset drivers for my motherboard). Before installing MP I installed SQL Server 2017, (which is the latest version for Windows 8.1). During MP installation I connected successfully to SQL Server. The needed tables were created (see attached screenshot) and TV server was connected to the SQL Server DB. However, MP does not find the TV server. The first problem was that the Gentle.config created for MP specifies MySQL instead of SQL Server (see attached zipfile of initial configuration). However, even after copying Gentle.config from the TV Server installation (also attached, identical to the Gentle.config in my previous MP installation) into the MP installation, MP still does not find the TV server. Where else should I look for the problem? I have attached logfiles both before and after replacing Gentle.config.
     

    Attachments

    Last edited:

    rsbrux

    Documentation Group
  • Team MediaPortal
  • April 15, 2007
    1,079
    106
    Switzerland Switzerland
    Country flag
    TV Server wasn't started, even though startup was configured as "Automatic". Connection mow successful with old Gentle.config. I'll report back when finished with configuration and DB creation.
     

    ajs

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • February 29, 2008
    13,423
    7,951
    Kyiv
    Ukraine Ukraine
    Country flag
    because Intel does not provide Windows 10 chipset drivers for my motherboard
    Windows 10 has a lot of drivers on board, especially for older computers, I put Windows 10 on laptops for which there were no drivers even for Windows 7, only for Windows XP.
    And everything worked fine. :)
     

    ajs

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • February 29, 2008
    13,423
    7,951
    Kyiv
    Ukraine Ukraine
    Country flag
    @rsbrux This logs from Mediaportal, but for understanding why the TV Server does not start, we need the logs of the TV server.
     

    rsbrux

    Documentation Group
  • Team MediaPortal
  • April 15, 2007
    1,079
    106
    Switzerland Switzerland
    Country flag
    Thanks for responding, @ajs ! Aside from the wrong Gentle.config, the problem seems to have been that TV Server was trying to start before the SQL Express server was ready. I have changed the TV Service Startup Type from "Automatic" to "Automatic (Delayed Start)" and that seems to have resolved the problem. Thanks for your support!
     

    rsbrux

    Documentation Group
  • Team MediaPortal
  • April 15, 2007
    1,079
    106
    Switzerland Switzerland
    Country flag
    Windows 10 has a lot of drivers on board, especially for older computers, I put Windows 10 on laptops for which there were no drivers even for Windows 7, only for Windows XP.
    And everything worked fine. :)
    It took me so long to get WIndows 8.1 etc. set up that I don't feel like going through that again soon, at least not without some strong motivation, but thanks for the vote of confidence in 10! I only recently updated my main PC (an 8-year old Lenovo laptop) from 8.1 to 10, so I think I'll take some time to get more familiar with 10 before installing it on my HTPC.
     

    doskabouter

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • September 27, 2009
    3,772
    2,013
    Nuenen
    Netherlands Netherlands
    Country flag
    Thanks for responding, @ajs ! Aside from the wrong Gentle.config, the problem seems to have been that TV Server was trying to start before the SQL Express server was ready. I have changed the TV Service Startup Type from "Automatic" to "Automatic (Delayed Start)" and that seems to have resolved the problem. Thanks for your support!
    I think there's also a way to specify that the tv service is dependent on sql expres. (didn't test but here might be a starting point: How to add dependency on a Windows Service AFTER the service is installed)
    That way it will be a more resilient solution than hoping the delay will be enough to get sql express fully running
     

    rsbrux

    Documentation Group
  • Team MediaPortal
  • April 15, 2007
    1,079
    106
    Switzerland Switzerland
    Country flag
    @doskabouter thanks for the reminder. It‘s been so long since I did a clean installation that I had forgotten this.

    P.S.
    Now I have checked "TV Service" in services.msc, and it already has a dependency on "SQL Browser". I have added a dependency on "SQL Server (SQLEXPRESS)" and changed the startup back to "Automatic". I hope that does the job!
     
    Last edited:

    rsbrux

    Documentation Group
  • Team MediaPortal
  • April 15, 2007
    1,079
    106
    Switzerland Switzerland
    Country flag
    Adding the dependency on SQL Server was a complete failure. After adding the dependency using the "sc configure" command as recommended in the article @doskabouter linked to, I could see the new dependency in the TV Service properties. After rebooting, however, the new dependency was gone, and only the change back to "Automatic" Startup Type" remained, which resulted in the TV Service not starting at all, as originally reported. Until I find a way of making the dependency change permanent, I am leaving the service on "Automatic (Delayed Start)".
     
    Last edited:

    Users who are viewing this thread

    Similar threads
    OP Title Forum Replies Date
    M MovingPictures: Hang at retrieving details (connection fails) ? Moving Pictures 23
    W Setup data connection - mySQL connection failed Installation, configuration support 1
    Steve.Rayner61 Online Videos - Automatic Updates fails 'Automatic update disabled. Check your internet connection' OnlineVideos 10
    R MpExtended fails to find MediaPortal TV Server Installation, configuration support 0
    F Completed Delete recordings fail. HTPC Projects 0
    Bucky O'Hare MP2 - V2.3 MP 2.3 Install failed 0x80070643 Windows 10 ver 20H2 General 3
    D install failed 0x800b010a Installation, configuration support 4
    joecrow 1.25.0 Radio Time plugin fails after Resume from Sleep with MP 1.25 Bugreports 10
    Grisu002 Failed to startup - TV Server funktioniert nicht Allgemeines Support- und Diskussionsforum 0
    Dark Eyes TVService locks up or fails to restart on resuming from sleep, and crashes when grabbing EPG Installation, configuration support 7
    T [solved] failed to-startup tvservice Installation, configuration support 1
    B MP 1.23 First time click TV or Recorded TV fails, 2nd ... it will work General Support 5
    BrownGhost MP-TVSeries, Failed to save xml to cache, and not adding any info to tvseries from tvdb My TVSeries 4
    C Setup failed: 0xfffffff7 Allgemeines Support- und Diskussionsforum 1
    G MP1 TV Server "failed to upgrade the database" using MS Sql Server Installation, configuration support 3
    B TV tuner fails to initialise Watch / Listen Media 0
    P [solved] MP2 fails to install: "Insufficient privileges to start services" General 16
    joecrow Online Videos fails after MP 1.23 upgrade. 1.23 Pre Release 37
    J DVB-S2 card fails to tune? Subchannel count increasing Television (MyTV frontend and TV-Server) 3
    joecrow Scheduled Recordings Failed (MP 1.22) General Support 12
    rexdog [solved] MP2 Instal failing on WIN10 General 2
    porky996t DVB Sat card possibly failed General Support 1
    joecool70 [solved] Installationsprobleme: MP2-Server failed to start Allgemeines Support- und Diskussionsforum 25
    Ralph Holmes [solved] MP2 fails to start after re-boot 2.2 Archive 8
    Holzi [solved] MediaPortal 2 will not install - Failed to start services MediaPortal 2 1

    Similar threads

    Top Bottom