Upgrade to MP2.2 pre release fails with failure to start service

Discussion in '2.2 Archive' started by Digsy, September 24, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Digsy

    Digsy Portal Pro

    Joined:
    August 29, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    11
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +19 / 1
    Home Country:
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    Show System Specs
    MediaPortal 2 Version: 2.1.3

    Description
    Just tried the MP2.2 pre release and it fails with an error saying it cannot start the MP2-Service.

    Roll back to 2.1.3 worked fine.

    I was installing 2.2 "over the top" of 2.1.3, I did not uninstall 2.1.3. first.

    Log file attached.



    Steps to Reproduce:
    Tried to install 2.2 pre-release over 2.1.3
     

    Attached Files:

  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,698
    Likes Received:
    1,118
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,400 / 22
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hello,

    this is for sure not a bug since 2.2 installs without problems over 2.1.3 for other users. So the question is why it is not working for you. Is your system fully updated, i.e. does a Windows update terminate without errors on your system? If yes, the please use the setuplogging.bat in the zip to run the installer and post the log.

    You may also try to uninstall MP 2.1.3 - you data remain untouched - and then install MP 2.2pre, although I don't think that this will change much. Yet maybe worth a try. If that fails, just reintall MP 2.1.3 and you will be back to where you left from before.
     
    • Thank You! Thank You! x 1
  4. Digsy

    Digsy Portal Pro

    Joined:
    August 29, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    11
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +19 / 1
    Home Country:
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    Show System Specs
    My system is fully updated, yes, and Windows updates work fine. I will try an install with setuplogging.bat
     
  5. Digsy

    Digsy Portal Pro

    Joined:
    August 29, 2018
    Messages:
    174
    Likes Received:
    11
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +19 / 1
    Home Country:
    Great Britain (UK) Great Britain (UK)
    Show System Specs
    Two log files attached:

    "Attempt 2" is just trying to install over the top of 2.1.3 again.
    "Attempt 3" is after uninstalling 2.1.3

    Both failed in the same way, as you predicted.

    The third file is a Windows event which occurs when the service fails to start. In event viewer, I can see the service being set to "Autostart", then this event occurs, followed by the service stopping. This cycle repeats a few times and then I guess the installer gives up.

    I have re-installed 2.1.3 without an issues.
     

    Attached Files:

    Last edited: September 24, 2018
  6. HTPCSourcer
    • Team MediaPortal
    • Administrator

    HTPCSourcer MP2 Product Manager

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    10,698
    Likes Received:
    1,118
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +2,400 / 22
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Windows reports an installer error #1603. Nothing more visible in the log. Please check out this Microsoft website whether anything described therein applies to you. Sometimes it also helps to explicitly launch the installer with full admin privileges ("run as administrator").

    The one new thing is that we now install '.Net 4.7.1 and don't rely on 4.5 anymore. You could try to locate the respective Microsoft installer for Windows 7 and manually install 4.7.1. Then try the MP2 setup again.
     
  7. ge2301
    • Team MediaPortal

    ge2301 MP2 Design

    Joined:
    January 11, 2014
    Messages:
    6,155
    Likes Received:
    1,554
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Automotive Industry
    Location:
    Stuttgart (But living abroad)
    Ratings:
    +2,338 / 2
    Home Country:
    Germany Germany
    I know he did already and it did not help. Also manually installing latest dokan version did not help.
     
  8. Holzi
    • Team MediaPortal

    Holzi Super Moderator

    Joined:
    April 21, 2010
    Messages:
    7,928
    Likes Received:
    1,591
    Gender:
    Male
    Location:
    Ba-Wü
    Ratings:
    +2,228 / 8
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    i have the same problem and it is really frustrating... can't get MP2 to install because the services don't start. I tried to run the installer as admin but no changes. Is there ANY solution? (delete DB, re-install .NET, etc...?)

    error.jpg
     
    Last edited: September 24, 2018
  9. ge2301
    • Team MediaPortal

    ge2301 MP2 Design

    Joined:
    January 11, 2014
    Messages:
    6,155
    Likes Received:
    1,554
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Automotive Industry
    Location:
    Stuttgart (But living abroad)
    Ratings:
    +2,338 / 2
    Home Country:
    Germany Germany
    Please attache the log files, if possible. Do you exactly have the same error?
    Usually a package could not be installed/upgraded and this can be seen from logs, so quickly corrected.

    In case of @Digsy there is a different generell problem, which I also had once in the past.
    Please try following, which helped me:
    • Deinstall previous MP2 version completely and remove all entries with a reg cleaner
    • Reboot PC
    • Remove (back-up to another folder) the previous settings from "program data"
    • Deactivate any virus software
    • Install MP2.2
     
  10. Lehmden
    • Premium Supporter

    Lehmden Retired Team Member

    Joined:
    December 17, 2010
    Messages:
    11,847
    Likes Received:
    2,146
    Gender:
    Male
    Location:
    Lehmden
    Ratings:
    +3,618 / 28
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi.
    The only thing I can imagine is that you both have a 2.1.3 server plugin installed, that is not compatible with 2.2.. Maybe Emulators plugin or so.
    A "simple" uninstall did not remove manual changes as a plugin installation is up to now. Indeed this "bad guy" may be the only thing left in the "program files" folder at all... Personally I don't use any extra server plugins excerpt for TVServerKodi plugin in TVE... But I know from past experiences that a not compatible plugin prevents the server from starting...
     
  11. Holzi
    • Team MediaPortal

    Holzi Super Moderator

    Joined:
    April 21, 2010
    Messages:
    7,928
    Likes Received:
    1,591
    Gender:
    Male
    Location:
    Ba-Wü
    Ratings:
    +2,228 / 8
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    I want to avoid this because then I have to scan all my TV channels again and map them to clickfinder again. It takes too much time... maybe I find time next weekend.
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!