Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise) | Page 3

Discussion in 'ASIO music player' started by Skar, February 20, 2011.

  1. hoborg

    hoborg Portal Pro

    Joined:
    June 13, 2008
    Messages:
    4,413
    Likes Received:
    1,593
    Location:
    Nový Jičín
    Ratings:
    +1,621 / 2
    Home Country:
    Czech Republic Czech Republic
    Show System Specs
    Try to change in FFDshow audio decoder DTS decoder from Libavcodec to Libdts.

    MediaInfo:
    Code (Text):
    1. ID                               : 0
    2. Format                           : DTS
    3. Format/Info                      : Digital Theater Systems
    4. Muxing mode                      : LE / 14
    5. Codec ID                         : 1
    6. Codec ID/Hint                    : Microsoft
    7. Duration                         : 2mn 36s
    8. Bit rate mode                    : Constant
    9. Bit rate                         : 1 411.2 Kbps
    10. Channel(s)                       : 6 channels
    11. Channel positions                : Front: L C R, Side: L R, LFE
    12. Sampling rate                    : 44.1 KHz
    13. Bit depth                        : 24 bits
    14. Compression mode                 : Lossy
    15. Stream size                      : 26.3 MiB (100%)
    BTW, your goal is to play this WAV or to passthrough it?



    If you simply want to play it, try to apply this patch.

    Make sure you have latest SAF installed and your file have *.WAV extension.

    You should now have such graph:
    [​IMG]
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. Skar

    Skar Portal Pro

    Joined:
    July 28, 2008
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    AW: Re: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    Like i said, it works fine in Graphstudio. With AC3file even passthrough.

    I just need to find out how to make WMP use AC3 Filter.

    My goal is to passthrough it. Without passthrough it works for .dts files (also for .wav if i just rename them to dts) using SAF. I alrdy tried libdts and libavcodec. Both only work without passthrough.
    Im using Win 7 x86.
     
  4. atlantic
    • Premium Supporter

    atlantic MP Donator

    Joined:
    January 9, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    62
    Gender:
    Male
    Location:
    Rennes
    Ratings:
    +106 / 1
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    Re: AW: Re: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    hi Skar,

    I have the same problem.
    Have you found the solution?
    I would be very insterested...

    Thanks
     
  5. jameson_uk
    • Premium Supporter

    jameson_uk Retired Team Member

    Joined:
    January 27, 2005
    Messages:
    7,258
    Likes Received:
    2,228
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Data Warehousing Consultant
    Location:
    Birmingham
    Ratings:
    +2,405 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Re: AW: Re: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    As above, if DTS in WAV is not coming out as DTS then something is messing with the sound. It is more than likely the sample rate of your card and it will be resampling everything to this rate. As far as players are concerned WAV files are just raw audio. The DTS trick works because the 1s and 0s hitting the amp appear the same as a DTS bitstream. If you PC starts changing these 1s and 0s (eg. resampling) it will no longer come through as bit-perfect and you get whitenoise as your amp also assumes it is just audio coming through.

    This is nearly always down to hardware and/or drivers. There is a good chance your soundcard simply can not output the audio without messing with it.

    If you want a fair simpler solution (IMHO anyway) then re-rip the DTS as pure DTS files. Then use AC3File and they will then be assumed to be DTS the same as in films.
     
  6. technick

    technick Portal Pro

    Joined:
    May 6, 2009
    Messages:
    566
    Likes Received:
    131
    Ratings:
    +147 / 0
    Home Country:
    France France
    To play WAV 5.1 files you can install AC3 filter, install AC3 Files (change sometime merit of AC3filter to prefered) AND rename your files as .dts

    PS: Don't forget to add .dts to audio music Extension in the MP config
    PS2: This solution work only if you use internal dshow player in the MP config
     
  7. TheOnlyFish

    TheOnlyFish Portal Member

    Joined:
    October 11, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    I tried to play DTS too, as file or from Audio-CD. Today I get it running. Here my configs (i'm using asio4all):

    - Sampling-Rate in Audio-Driver set to right frequency (the one that is used in the dts-file, 44,1 kHz in my case)
    - in MP-Config->Music-> "sound Device" set to "HD Audio Output" instead of "Default Sound Device" (hint was: set to "Default DirectSound Device")

    Changing the player from BASS to directshow was not necessary.
     
  8. atlantic
    • Premium Supporter

    atlantic MP Donator

    Joined:
    January 9, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    62
    Gender:
    Male
    Location:
    Rennes
    Ratings:
    +106 / 1
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    Hi,
    if you change the audio frequency (48khz --> 44.1khz) to read dts audio files, don't you have some problems now, to watch movies with dts or dolby audio tracks?
     
  9. TheOnlyFish

    TheOnlyFish Portal Member

    Joined:
    October 11, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    No, movies run like a charm. Check that with a DTS and DD audio track, both 48kHz.
     
  10. atlantic
    • Premium Supporter

    atlantic MP Donator

    Joined:
    January 9, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    62
    Gender:
    Male
    Location:
    Rennes
    Ratings:
    +106 / 1
    Home Country:
    France France
    Show System Specs
    humm.
    It means that the audio quality in your movies is now lower for dts or dolby tracks. No?
     
  11. TheOnlyFish

    TheOnlyFish Portal Member

    Joined:
    October 11, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    1
    Ratings:
    +1 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    I don't know. Looks like it has to be resampled, but thats a question for the experts here.

    In fact i don't hear a difference in audio quality - sound is really good. On the other hand - i do not have an example (of the original audio quaity) to compare to.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!