Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

Discussion in 'ASIO music player' started by Skar, February 20, 2011.

  1. Skar

    Skar Portal Pro

    Joined:
    July 28, 2008
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi there,

    when i try to play a .wav file with dts sound i only get whitenoise. I have installed PureAudo Player and asio4all.

    Heres a log from trying to play the dts .wav and afterwards a normal .mp3.

    Log

    Any Video file with dts works fine using SAF5.0.



    thx for any tips.

    Skar
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. jameson_uk
    • Team MediaPortal

    jameson_uk Retired Team Member

    Joined:
    January 27, 2005
    Messages:
    7,258
    Likes Received:
    2,228
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Data Warehousing Consultant
    Location:
    Birmingham
    Ratings:
    +2,403 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    This is because DTS in WAV files only works if your audio is being untouched along the way. What is happening here is that the soundcard is adjusting the sound (probably resampling) which changes the 1s and 0s in the file so your amp does not see it as a DTS signal any more.

    Have a read of Bitperfect - cmediadrivers - "Bitperfect" / "bit-exact" explained - Project Hosting on Google Code

    This is a limitation of your hardware/drivers.

    You can however use WMP Player and AC3File to play DTS files directly
     
  4. Skar

    Skar Portal Pro

    Joined:
    July 28, 2008
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    I dont understand this. Isnt it the same with DTS movies then? Those are correctly passed through to my Amp unchanged. Why isnt it the same with music files? The Hardware setup in Windows regarding my sound output is the same.
    I dont even use a Soundcard, i use the HDMI out of my Graphics Card directly to my SV-Receiver.
     
  5. jameson_uk
    • Team MediaPortal

    jameson_uk Retired Team Member

    Joined:
    January 27, 2005
    Messages:
    7,258
    Likes Received:
    2,228
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Data Warehousing Consultant
    Location:
    Birmingham
    Ratings:
    +2,403 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Re: AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    No they are different. A movie will be a container (AVI, MKV etc) and when you play the file it will determine that the audio contains DTS and it will get passed through to your amp. With a WAV file it does not know what is in it (in fact WAV files only store uncompressed audio). Having DTS audio inside a WAV file is a bit of a trick and only works if the audio gets to your amp untouched. When you playback a WAV file the content is treated as uncompressed audio and passed to your amp as such, your amp then realises it is actually a DTS signal and plays it back.

    If/When the audio gets messed with on the way out it destroys the information which tells your amp that that it is in fact a DTS stream so it just reads the 1s and 0s as normal audio and hence the white noise.
    You are still using a soundcard, just the one inbuitl into your graphics card
     
  6. Skar

    Skar Portal Pro

    Joined:
    July 28, 2008
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    OK i installed wmplayer and ac3file. Does wmplayer automatically use ac3file? i cant find a installation manual only the "compiling" readme which i dont understand.

    Plus i still dont understand why it doesnt work with pureaudio. I thought it was used to bypass the exact problem u described about my soundcard.
    Can you throw me a link or explain a bit deeper what to do with wmplayer/ac3file combo pls.
    I managed to have the wmplayer plugin handle my wav/dts files but its still whitenoise.

    thx
    Skar
     
  7. LordMerlin

    LordMerlin Portal Pro

    Joined:
    November 16, 2007
    Messages:
    559
    Likes Received:
    11
    Gender:
    Male
    Occupation:
    SysAdmin
    Location:
    Rostov-na-Donu
    Ratings:
    +23 / 0
    Home Country:
    Russian Federation Russian Federation
    Change output settings in you soundcard to 44.1kHz this is working for me. In this case DTS straem not upsampling to 48 and playing right.
     
  8. jameson_uk
    • Team MediaPortal

    jameson_uk Retired Team Member

    Joined:
    January 27, 2005
    Messages:
    7,258
    Likes Received:
    2,228
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Data Warehousing Consultant
    Location:
    Birmingham
    Ratings:
    +2,403 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Re: AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    PureAudio bypasses many issues like this within Windows. The actual hardware / driver side is not changed by PureAudio. As LordMerlin says changing the output sampling rate may solve your issues for these files but as soon as you play a track at a different sample rate (AC3 files tend to be at 48Khz) you will get the same issue.

    From the link I posted about is says
    PureAudio and ASIO can allow you to bypass the middle section of this chain but if the driver is messing around with the audio then DTS in WAV files will never work (changing the sample rate is often enough to change this but is driver/hardware dependant)

    These need to be DTS files not WAV files. I think you can probably just change the extension to DTS, these will then no longer be treated as WAV files and you relying on an unchanged stream being sent to the amp but the files will be identified as DTS and sent to your amp as they are in films.
     
  9. Skar

    Skar Portal Pro

    Joined:
    July 28, 2008
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    I tried both of those possible Solutions already over the last days during all the Tries.
    Renaming to .dts or .dtswav changes nothing.
    Also setting the Sound to 44.1kHz changes nothing.
    Neither with PureAudio+ASIO4ALL nor with WMP+ac3file/filter (not even with WMP alone outside MP) do i get anything else but whitenoise

    What works is renaming the Files to .dts and play them with Winamp+AC3Filter plugin, it even works bitperfect then with my Receiver showing DTS. Which i dont understand cause its the same Driver(AC3Filter) and the Hardware is unchanged.
    Problem is i cant use Winamp as an external player cause it opens, but only shows a Drive Letter and wont play the File(s).
     
  10. jameson_uk
    • Team MediaPortal

    jameson_uk Retired Team Member

    Joined:
    January 27, 2005
    Messages:
    7,258
    Likes Received:
    2,228
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Data Warehousing Consultant
    Location:
    Birmingham
    Ratings:
    +2,403 / 0
    Home Country:
    United Kingdom United Kingdom
    Show System Specs
    Re: AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    If it works with winamp and AC3Filter then it should work in MP using WMP player and AC3File. Open up the DTS file in WMP and see if that works. If it does then chances are you are missing DTS as an extension for WMP player or it is also used by PureAudio or main MP player.

    Please post debug logs if it works in WMP but not inside of MP

    WinAmp is fixed in 1.2 but that should be a last resort as this will work.... (just take a little persuasion)
     
  11. Skar

    Skar Portal Pro

    Joined:
    July 28, 2008
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    AW: Cant play .wav files with dts sound (only whitenoise)

    Thats the thing... Even when i start WMP all on its one i cant play the files (getting whitenoise). Do i have to activate ac3filter in WMP somehow or should it use the filter on its own?

    I dont even have an AC3filter icon in my tray so it doesnt seem like WMP uses it at all.
     
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!