ffdshow upscale + TV + DVD @ 1366x768 | Page 4

Discussion in 'Codecs, External Players' started by dekkers, August 17, 2007.

  1. FlipGer
    • Premium Supporter

    FlipGer Retired Team Member

    Joined:
    April 27, 2004
    Messages:
    2,658
    Likes Received:
    115
    Location:
    Leipzig, Germany
    Ratings:
    +115 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi,

    patricon: Nice hint with the Postprocessing levels. Thanks! :)

    @savino: I haven't tried, yet. But it would really be nice to have this also for streaming. About the bars, I also have these once or twice. It seems to be a problem of ffdshow detecting black areas. Normally these are taken care off and removed. What ffdshow version do you use?



    Flip.
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. dekkers

    dekkers Portal Pro

    Joined:
    December 2, 2006
    Messages:
    99
    Likes Received:
    0
    Occupation:
    System/Network aministrator
    Location:
    Maasdijk
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    Hi Guys,

    Sorry for the late response. I was very busy the last couple of weeks.
    It's great seeing everybody trying getting the best picture possible :)

    Arn01805: you upscaling with the Nvidia card, is this really upscaling like ffdshow does or is it just "stretching" the picture fullscreen? If you compare, is the quality the same?

    THNX to you all!
     
  4. patricon

    patricon Portal Pro

    Joined:
    June 16, 2007
    Messages:
    543
    Likes Received:
    18
    Ratings:
    +18 / 0
    Home Country:
    Spain Spain
    best quality for upscaling is when using ffdshow, i'm using it with laczlos method, and upscaling to 1360x768
     
  5. Arn01805

    Arn01805 Portal Pro

    Joined:
    July 31, 2006
    Messages:
    206
    Likes Received:
    9
    Location:
    Breda
    Ratings:
    +9 / 0
    Home Country:
    Netherlands Netherlands
    dekkers I'm not sure about the algorithm the harware upscaling makes use, But the quality is really PERFECT. It's upscaling is far better as the upscaling from the internal tuner in this LG LCD Television. When watching the public television like Nederland 1, in the right upper corner is the channel logo. On my LCD TV with internal tuner, the logo appears a bit fuzzy, I mean the edges are not sharp in contrast with the background. When I switch to my mediaportal (with firedtv, but also hauppage analogue tv) and observe the same logo, it's perfect clear and sharp. If someone wouldn't know, i could tell them it's HDTV.

    Between the firedtv and hauppage 150 I see big quality difference. I think becouse the hauppage tuner is not high end AV-hardware, but both keep clear lines with upscaling. The difference only shows up in the colors and contrast.

    On my old system I got already good quality (only stuttering coz of 100% cpu load) with ffdshow thanks to FlipgerĀ“s hints, but with new hardware quality is really the same(or slightly better) without the ffdshow upscaling. I see no need to further improve the quality.
     
  6. spinmar

    spinmar Portal Pro

    Joined:
    January 25, 2007
    Messages:
    84
    Likes Received:
    0
    Ratings:
    +0 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Did you try it?

    Did you try to use the seesaw configuration to increase tv quality?
    This is the configuration: Configurations
    I'm talknig about seesaw2.5 configuration that you find at half of the first post (which is updated by 8:13).
    What dou you think?
     
  7. mamachan
    • Premium Supporter

    mamachan MP Donator

    Joined:
    September 25, 2006
    Messages:
    724
    Likes Received:
    35
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +44 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    ffdshow version

    Wich is the difference between icl9 and icl10 version of ffdshow??

    Thanks.
    massimo
     
  8. mamachan
    • Premium Supporter

    mamachan MP Donator

    Joined:
    September 25, 2006
    Messages:
    724
    Likes Received:
    35
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +44 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    Hi Flip, thanks for your guide.
    I have some questions:

    1) why you have setting 1920x1536 in "resize & aspect"???? (1280x1024 x 1,5???)
    2) for monitor 1366x768 is better to setting 1920x1080 or 1366x768 (resize)???
    3) your guide is good only for DVD or is OK for video and TV too?????

    Thanks.
    massimo
     
  9. FlipGer
    • Premium Supporter

    FlipGer Retired Team Member

    Joined:
    April 27, 2004
    Messages:
    2,658
    Likes Received:
    115
    Location:
    Leipzig, Germany
    Ratings:
    +115 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi,

    1) Well, this has something to do with the Shannon-Nyquist sampling theorem. Setting the resize to the double resolution will lead to a more natural smooth looking picture. Unfortunately my CPU is not strong enough for this task, so I am doing a multiple of 1,5
    2) I would recommend to use 1920x1080
    3) Works for video and TV, too. Especially with analog TV the picture quality is risen.

    HTH,
    Flip.
     
  10. mamachan
    • Premium Supporter

    mamachan MP Donator

    Joined:
    September 25, 2006
    Messages:
    724
    Likes Received:
    35
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +44 / 0
    Home Country:
    Italy Italy
    Show System Specs
    But is better to use double resolution from display resolution (1366x768 = 2732x1536 in my case) or from video resolution (ex. DVD 720x576 = 1440x1152)?????

    Other question: this setting are OK or i must to change something??
    Immagine1.JPG
    Immagine2.JPG

    Very thanks Flip.:D

    Hi
    massimo
     
  11. FlipGer
    • Premium Supporter

    FlipGer Retired Team Member

    Joined:
    April 27, 2004
    Messages:
    2,658
    Likes Received:
    115
    Location:
    Leipzig, Germany
    Ratings:
    +115 / 0
    Home Country:
    Germany Germany
    Show System Specs
    Hi,

    double screen resolution.

    The settings look OK. You can always change the zoom mode within MP while playback to check what suits you best. Just hit S or blue button while playback.

    Flip.
     
    • Like Like x 1
Loading...

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice
  • About The Project

    The vision of the MediaPortal project is to create a free open source media centre application, which supports all advanced media centre functions, and is accessible to all Windows users.

    In reaching this goal we are working every day to make sure our software is one of the best.

             

  • Support MediaPortal!

    The team works very hard to make sure the community is running the best HTPC-software. We give away MediaPortal for free but hosting and software is not for us.

    Care to support our work with a few bucks? We'd really appreciate it!