Resuming from Standby not working (1 Viewer)

Snoopy87

Portal Pro
August 12, 2012
468
167
Germany Germany
JIRA BUG MP1-4070

MediaPortal Version: 1.4.0

Description
Hi,

Standby mode is working perfectly on my HTPC. Also if TV Server is running and grabbing EPG, etc.

BUT, when MP is running, my HTPC can't resume from standby! Instead it directly restart my HTPC. Sometimes I see a "There was a problem" dialog from Windows 8, sometimes not. There are no detailled Information about the crash.

One time MP logged an exception in this case (see attached log).

The issue not only appears if I watch TV with MP. You just need to start MP and go to standby while MP is showing the main menu.

As said, standby always working great when MP Client is not running.

Steps to Reproduce:
Start MP
Go to standby
 
Last edited by a moderator:

Scythe42

Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • June 20, 2009
    2,065
    2,703
    46
    Berlin
    Germany Germany
    Seems to be related to TV playack. From the logs:

    Code:
    [2013-06-23 19:17:55,500] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - TVHome.OnSuspend()
    [2013-06-23 19:17:55,502] [Log	] [MPMain  ] [INFO ] - TvNotify: stop
    [2013-06-23 19:17:55,503] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - D3D CleanupEnvironment()
    And the fonts and textures get disposed, which of course creates an exception later. So TVHome.OnSuspend() is causing this. A bug for sure and it should be an easy fix correcting the logic here, which is obviously wrong.
     
    Last edited:

    Owlsroost

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • October 28, 2008
    5,539
    5,037
    Cambridge
    United Kingdom United Kingdom
    Country flag
    Not sure if this is a related issue, but with 1.4.0 I've got a near 100% failure to render the GUI (as far as I can tell) on resume from hibernate, so the GUI is usually just completely frozen. I can close MP (via EventGhost), but I can't 'wake it up' so that it's usable using EventGhost 'bring to front' action, the mouse or the keyboard.

    Log attached for a hibernate at [2013-06-23 23:39:20,496] followed by unattended resume for a recording at [2013-06-24 20:56:44,213], then turning on the TV at [2013-06-24 21:51:26,537] and finally closing MP using EventGhost at [2013-06-24 21:51:29,919]

    This running on Vista (32 bit).

    Tony
     

    Attachments

    Last edited:

    Scythe42

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • June 20, 2009
    2,065
    2,703
    46
    Berlin
    Germany Germany
    Could be related and is very likely. Logs are inconclusive.

    But I see the TVHome.Resume() here as one of the last things in the log. If OnSuspend shows some issues, it is likely that Resume() has also some issues.

    Can you please try without being on the TV screen? Just somewhere else to make sure it is TVHome related as well.
     
    Last edited:

    Owlsroost

    Development Group
  • Team MediaPortal
  • October 28, 2008
    5,539
    5,037
    Cambridge
    United Kingdom United Kingdom
    Country flag
    I never leave MP on the 'TV home' screen - when I 'put MP to bed' I always go back to the (main) homescreen (at 23:32) and turn the TV off, then powerscheduler hibernates the system 7 minutes later (at 23:39):

    Code:
    [2013-06-23 23:32:08,720] [Log	] [MPMain  ] [WARN ] - GUIWindow:OnWindowLoaded: 'C:\ProgramData\Team MediaPortal\MediaPortal\Skin\DefaultWide\myHome.xml' is missing control id 200 (window property: lblDate)
    [2013-06-23 23:32:08,720] [Log	] [MPMain  ] [WARN ] - GUIWindow:OnWindowLoaded: 'C:\ProgramData\Team MediaPortal\MediaPortal\Skin\DefaultWide\myHome.xml' is missing control id 201 (window property: lblTime)
    [2013-06-23 23:32:08,734] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - Window: TvPlugin.TVHome deinit
    [2013-06-23 23:32:08,735] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - TextureManager: CleanupThumbs()
    [2013-06-23 23:32:08,737] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - Window: MediaPortal.GUI.Home.GUIHome init
    [2013-06-23 23:32:08,739] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - D3D: MouseMoveEvent()
    [2013-06-23 23:39:09,673] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - Main: WM_POWERBROADCAST (PBT_POWERSETTINGCHANGE)
    [2013-06-23 23:39:09,673] [Log	] [MPMain  ] [INFO ] - Main: The display is off
    [2013-06-23 23:39:10,310] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - D3D: OnPaint()
    [2013-06-23 23:39:11,333] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - D3D: MouseMoveEvent()
    [2013-06-23 23:39:11,458] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - Main: WM_POWERBROADCAST (PBT_APMSUSPEND)
    [2013-06-23 23:39:11,458] [Log	] [MPMain  ] [INFO ] - Main: Suspending operation
    [2013-06-23 23:39:11,458] [Log	] [MPMain  ] [INFO ] - TVHome.WndProc(): Windows is suspending
    [2013-06-23 23:39:11,458] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - TVHome.OnSuspend()
    [2013-06-23 23:39:11,461] [Log	] [MPMain  ] [INFO ] - TvNotify: stop
    [2013-06-23 23:39:11,481] [Log	] [MPMain  ] [DEBUG] - TVHome: HeartBeat Transmitter stopped.
    It looks to me like the 'TVHome' entries are the TV plug-in responding to power events maybe ?
     
    Last edited:

    greybox

    MP Donator
  • Premium Supporter
  • January 23, 2009
    576
    93
    Canada Canada
    Country flag
    I can't see the option "Restart MediaPortal on resume" any more in Mediaportal configuration. I used it as a workaround to wake up my minidisplay after resuming. Was it removed in 1.4.0 and why? Is there a replacement menu option?
     

    Scythe42

    Retired Team Member
  • Premium Supporter
  • June 20, 2009
    2,065
    2,703
    46
    Berlin
    Germany Germany
    It was removed because standby/resume was rewritten and should work properly now for the majority of users.

    And also so that people actually report suspend/resume issue so we can fix them and not quietly just enable a workaround option and we never get rid of the problems.
     
    Last edited:

    Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

    OP Similar threads Forum Replies Date
    HTPCSourcer [fixed] [MP2-815] User not logged in when resuming from standby MediaPortal 2 17
    J Resume from Standby Last Module TV Showing TV Server Settings Television (MyTV frontend and TV-Server) 2
    BlueMax1916 Problems with MP1 client process dying when resuming from standby, probably MovingPictures related Moving Pictures 2
    BlueMax1916 Problems with MP1 client dying after resuming from standby General Support 2
    joecrow 1.25.0 Radio Time plugin fails after Resume from Sleep with MP 1.25 Bugreports 3
    F After resume, TV Server connection screen is shown General Support 4
    Dark Eyes TVService locks up or fails to restart on resuming from sleep, and crashes when grabbing EPG Installation, configuration support 7
    P MP2 Client Screen Flickering on Resume General 2
    R Media portal resumes with wrong screen resolution General Support 3
    B resume from within a folder Watch / Listen Media 0
    joecrow No Audio after MP Start/Resume from Sleep General Support 0
    R Weird sleep/resume loop General Support 4
    joecrow Further problem on resume from sleep (MP Crash) 1.21 5
    joecrow Loss of Navigation Sounds on Resume from Sleep Mp 1.21 General Support 10
    D [further infos missing] Problems switching to live tv channel after resume 2.2 Archive 1
    stirlinghart [duplicate] Mp not focused on after resuming from sleep 2.2 Archive 7
    P Multiple clients - share resume/watched data General 1
    stirlinghart FOCUS not on MP after resuming from sleep General 11
    U IR Blaster doesn't work after system wake/resume General Support 6
    megahorst Mediaportal chrashs when the PC goes to suspend mode (or when it resumes?) 1.19 11
    B pls help. tv stops playing but resumes if I push pause and play General 0
    M Problems with VFD Display after standby- Futaba DM140GINK Mini Display 0
    horned_reaper Standby is prevented by MediaPortal client General Support 0
    bta489 [solved] System goes to Standby during Amazon Prime Playback OnlineVideos 2
    H no standby at night Installation, configuration support 7
    Similar threads

























    Top Bottom